Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Ευρωπαϊκή Ενωση εγγυάται τα λεφτά των πολιτών της
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εγγυάται τα λεφτά των πολιτών της Εκτύπωση E-mail
09.10.08

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθισαν χτες οι υπουργοί Oικονομικών των 27 κρατών - μελών της ΕΕ στο στρογγυλό τραπέζι του Ecofin στο Λουξεμβούργο, καθώς η κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρώπη παίρνει καθημερινά μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πρώτιστο μέλημά τους ήταν να καθησυχάσουν τους πολίτες, γι’ αυτό έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις αποφάσισαν να υπερδιπλασιάσουν από 20.000 σε τουλάχιστον 50.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους. O πήχης είχε μπει αρχικά υψηλότερα, στα 100.000 ευρώ, αλλά αρκετές χώρες αντέδρασαν, καθώς θεώρησαν δυσθεώρητο το κόστος για τα οικονομικά τους μεγέθη. «Συμφωνήσαμε ότι για αρχική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους όλα τα κράτη - μέλη θα δώσουν εγγύηση για την προστασία των καταθέσεων των ιδιωτών για συνολικό ποσό τουλάχιστον 50.000 ευρώ», αναφέρεται στην κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε από τους «27», ενώ στο κείμενο επισημαίνεται ότι «πολλά κράτη» της ΕΕ επιθυμούν να προχωρήσουν περισσότερο, ανεβάζοντας το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων καταθέσεων σε 100.000 ευρώ.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Oικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος διαβεβαίωσε από το Λουξεμβούργο ότι «πολύ σύντομα» θα καταθέσει τη σχετική τροπολογία στη Βουλή, ώστε να είναι και νομικά εγγυημένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έως και 100.000 ευρώ. Πολιτικά, η εγγύηση έχει δοθεί από την περασμένη Παρασκευή -και μάλιστα για το σύνολο των καταθέσεων ανεξαρτήτως ύψους.

Σημειώνεται ότι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει εγγυηθεί με νομοθετική ρύθμιση το σύνολο των καταθέσεων -αλλά και των υποχρεώσεων των τραπεζών- είναι η Ιρλανδία, ενώ πολιτικά έχουν δεσμευτεί εκτός από την Ελλάδα και η Γερμανία και η Σουηδία. Ειδικά στη Γερμανία, η πολιτική δέσμευση δεν καθησύχασε τη Δευτέρα τις αγορές, που εκτίμησαν ότι οι καλές προθέσεις των πολιτικών δεν επαρκούν.

Η συμφωνία για την εγγύηση των 50.000 ευρώ θα ισχύσει πανευρωπαϊκά, εφόσον εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης Oκτωβρίου. Το όριο των 100.000 στην Ελλάδα θα απαιτήσει επίσης την έγκριση της Βουλής.

Oι «27» συμφώνησαν επίσης χτες να εγγυηθούν την επιβίωση «όλων των σημαντικών τραπεζών». Στο τελικό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι «είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε όλες τις τράπεζες που είναι σημαντικές για το σύστημα». Στο ερώτημα των δημοσιογράφων τι σημαίνει «σημαντικές», η απάντηση ήταν ότι «θα κρίνεται από περίπτωση σε περίπτωση». Εκτιμάται, πάντως, ότι καμία «κανονική» τράπεζα με ιδιώτες καταθέτες δε θα αφεθεί στη μοίρα της. Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες που απειλήθηκαν με κατάρρευση στη Γηραιά Ηπειρο ήταν στο σύνολό τους επενδυτικές ή στεγαστικές.

Τα επιτόκια

Στο μεταξύ εντείνονται από όλους οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το επιτόκιο παρέμβασης του ευρώ, με την επίκληση του κινδύνου της ύφεσης. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες ότι τελικά η ΕΚΤ θα κάνει το μεγάλο βήμα, μετά και τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, την περασμένη εβδομάδα ότι «θα δράσουμε ανά πάσα στιγμή, εάν το κρίνουμε απαραίτητο». Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε από κάποιους και ως πιθανότητα να μειωθούν εκτάκτως τα επιτόκια -εκτός δηλαδή των τακτικών συνεδριάσεων της ΕΚΤ. Το χρήμα άλλωστε συνεχίζει να ακριβαίνει, καθώς χτες το Euribor -το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού- έφτασε το 5,38%.

ageliforos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2410&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 09.10.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote