Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
O «δεκάλογος» του καλού υποψηφίου Εκτύπωση E-mail
14.05.07
Στα θρανία κάθονται το Σάββατο 19 Μαΐου 144.571 υποψήφιοι, για να διεκδικήσουν μία από τις 82.394 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

O κύκλος των πανελλήνιων εξετάσεων ξεκινάει με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

 Η αγωνία για τους υποψήφιους και τις οικογένειες τους κορυφώνεται και ο «ΑτΚ» επιχειρεί μέσα από ένα «δεκάλογο» να βοηθήσει τα παιδιά που ξεκινούν το δύσκολο αγώνα.

 Να, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξουν:  

1. Υπνος: Δε βοηθάει να ξενυχτήσετε στο διάβασμα το προηγούμενο βράδυ, προσπαθώντας να συγκεντρώσετε το σύνολο της ύλης στο μυαλό σας.

Η κούραση δε θα σας επιτρέψει ν’ ανταποκριθείτε με επιτυχία στο διαγώνισμα.

 Είναι σαν να παίρνετε ένα δρομέα 100 μέτρων, τον βάζετε να τρέξει δύο «κατοστάρια» και μόλις τελειώσει του λέτε: «Τρέξε τώρα ακόμη ένα “κατοστάρι” για να σε χρονομετρήσω».

 Πιστεύετε ότι ο δρομέας θα κάνει καλό χρόνο στο τρίτο κατά σειρά «κατοστάρι»; Εσείς, λοιπόν, πώς πιστεύετε ότι μετά από ξενύχτι θα έχετε καλή απόδοση; Θα κάνετε κάποιο από τα κλασικά χαζολαθάκια και θα χάσετε πολύ περισσότερα απ’ όσα πιστεύετε ότι θα κερδίσετε ξενυχτώντας στο διάβασμα.

Αρκετός ύπνος λοιπόν, τουλάχιστον 6-7 ώρες, για να είστε ξεκούραστοι.

Κι αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, ξαπλώστε στο κρεβάτι σας και ξεκουραστείτε. Προς Θεού, όχι τηλεόραση!

Μπορεί να πιστεύετε ότι ξεχνιέστε, αλλά σας κάνει το μυαλό κουρκούτι.  

2. Διατροφή: Δεν είναι καιρός για πειράματα.

Φάτε αυτά που συνήθως τρώτε τον υπόλοιπο καιρό, προσέχοντας το βραδινό φαγητό να είναι ελαφρύ για να μπορέσετε να κοιμηθείτε ευχάριστα.

Μην πίνετε πολλούς καφέδες, προσπαθώντας να «πουσάρετε» τον εαυτό σας για ν’ αντέξει πιο πολύ.

Oταν πιέζετε τον εαυτό σας να ξεπεράσει τα φυσικά του όρια, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει και δε γνωρίζουμε ποια θα είναι αυτή η στιγμή. Μπορεί να είναι στο μέσον των εξετάσεων.

Δε χρειάζεται να τονίσω ότι δεν παίρνετε κανενός είδους χάπι που υπόσχεται πνευματική διαύγεια, εξαιρετική αντοχή στην κούραση και άλλα τέτοια. Δεν είναι απαραίτητο να «ντοπαριστείτε» για να περάσετε στο πανεπιστήμιο.

 Αφήστε που είναι επικίνδυνο για την υγεία σας.

 3. Διάβασμα: Το διάβασμα τις μέρες των εξετάσεων πρέπει να είναι προγραμματισμένη επανάληψη κι όχι προσπάθεια να μάθετε καινούργια πράγματα την τελευταία στιγμή.

Το αγχωτικό διάβασμα των τελευταίων ημερών, προσπαθώντας να «βουλώσεις τρύπες», φέρνει πανικό και απογοήτευση.

Πολύ συχνά οι αγχωμένοι υποψήφιοι πανικοβάλλονται, γιατί, όπως λένε, κλείνουν το βιβλίο και νομίζουν πως δεν ξέρουν τίποτε.

 Φυσικά και δε συμβαίνει αυτό. Απλώς, το άγχος τους έχει κατακυριεύσει κι έχει μπλοκάρει το μυαλό τους.

 4. Η υγεία σας: Προσέξτε την υγεία σας στη διάρκεια των εξετάσεων περισσότερο απ’ ό,τι τον υπόλοιπο καιρό. Ενας μαθητής μου κάποια χρονιά, για να ξεσκάσει λίγο από το διάβασμα, πήγε για ένα «μπασκετάκι». Είχε την ατυχία να γυρίσει με σπασμένο το δεξί του χέρι.

 5. Ηρεμία: Oι προστριβές στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή για να εκδηλωθούν. Αποφύγετε να μαλώσετε με τους γονείς σας, να χωρίσετε με το ταίρι σας, να λογομαχήσετε με τους φίλους σας. Εχετε χρόνο για όλα αυτά μετά τις εξετάσεις.

Χρειάζεστε ηρεμία, εμπιστοσύνη και αγάπη. Να σκέφτεστε ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι η κρισιμότερη στιγμή της ζωής σας. Θα ακολουθήσουν άλλες πιο καθοριστικές. Να θυμάστε ότι δεν οφείλετε ν’ αποδείξετε σε κανέναν τίποτε. Απλώς προσπαθείτε να πετύχετε τους στόχους σας.  

Η καλή ψυχολογική σας κατάσταση είναι τώρα το μεγαλύτερο όπλο σας. Θυμηθείτε σε πόσες δηλώσεις ηττημένων προπονητών και αθλητών έχετε ακούσει να ρίχνουν το φταίξιμο στην «κακή ψυχολογία».

 6. Το άγχος: Από μόνη της η λέξη έχει την ιδιότητα, όποτε προφέρεται, να... σπέρνει τον πανικό. Είναι αλήθεια ότι οι εξετάσεις είναι μια σημαντική στιγμή της ζωής σας. Τα περισσότερα λάθη, όμως, γίνονται μετά τις εξετάσεις, στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά μόρια, χωρίς να ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό είναι η σωστή εκμετάλλευση των μορίων που τελικά θα συγκεντρώσετε.

Να θυμάστε ότι η επιτυχία δεν κρίνεται τόσο από τις ικανότητες, όσο από τις επιλογές.

 7. Την ημέρα της εξέτασης: Πηγαίνετε εγκαίρως στο σχολείο εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα (2 στυλό, μολύβι, γόμα, το μπλάνκο απαγορεύεται) την ταυτότητα υποψηφίου, νερό ή χυμό.

Φροντίστε νωρίτερα να έχετε πάρει ένα καλό πρωινό και μην ανοίγετε συζητήσεις με τους συμμαθητές σας για τα πιθανά θέματα. Σκεφτείτε κάτι πιο θετικό, όπως για παράδειγμα το μακρύ καλοκαίρι που σας περιμένει.

 Oνειρευτείτε πώς θα περάσετε καλύτερα. Δε θα έχετε ποτέ ξανά τόσο μεγάλες διακοπές. Του χρόνου, που θα είστε φοιτητές, θα έχετε εξεταστική περίοδο το Σεπτέμβριο.

 8. Τα θέματα: Διαβάστε τα προσεκτικά. Ξεκινήστε απ’ αυτά που γνωρίζετε καλύτερα. Το 4ο θέμα λογικά θα είναι το δυσκολότερο. Μην ξεκινάτε απ’ αυτό. Τώρα είστε κυνηγοί μορίων.

 Προσπαθείτε να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά μόρια από τα 100 που υπάρχουν στα θέματα. Δε χρειάζεται να φανείτε μάγκες λύνοντας το 4ο θέμα που σας δίνει 25 μόρια, όσα και το πρώτο.

Δεν έχει νόημα να λύσετε το 4ο και να χάσετε το πρώτο.  Αν δείτε ότι δεν ξέρετε κάποιο θέμα καλά, μην απογοητεύεστε. Μπορεί να είναι όντως πολύ δύσκολο και να μην το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

 Μπορεί ακόμη και να είναι λάθος. Εχει συμβεί κι αυτό. Γράψτε όσο καλύτερα μπορείτε. Πολλές φορές, κάποιοι υποψήφιοι με πολύ υψηλούς στόχους, όταν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν το άριστα, καταρρέουν και γράφουν τελικά κάτω από τη βάση.

Ψυχραιμία στο τέλος και μόνο τότε θα δείτε τι καταφέρατε.

 9. Η διαχείριση: Να θυμάστε ότι έχετε περίπου 45 λεπτά για κάθε θέμα. Αν «κολλήσετε» κάπου και ο χρόνος περνάει, αφήστε το προς το παρόν.

Θα επανέλθετε στο τέλος, αφού γράψετε όλα τα άλλα και θα εξαντλήσετε το χρόνο που απομένει σ’ αυτό.

Πόσες φορές άκουσα υποψηφίους να λένε «έχασα 2 ώρες στο ένα θέμα που δεν μπορούσα να λύσω και τελικά δεν πρόλαβα να γράψω κι αυτά που ήξερα»... Συνήθως αυτά τα γραπτά βαθμολογούνται κάτω από τη βάση.

 Να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στον τρόπο που γράφετε. Μη δημιουργήσετε την παραμικρή αμφιβολία στο διορθωτή για τις γνώσεις σας και τον αναγκάσετε να σας κόψει μόρια.

 Φτάνουμε στο τέλος.

Γράψατε όσα θέματα γνωρίζατε, έχετε κουραστεί από την έντονη προσπάθεια, σκέφτεστε να δώσετε το γραπτό σας. Αν έχει μείνει λίγος χρόνος, ξανακοιτάξτε το. Μπορεί με ένα δεύτερο «χτένισμα» να διορθώσετε κάποια μικρά λάθη που κοστίζουν σε μόρια.

 Μπορεί να βελτιώσετε κάποια διατύπωση, να συμπληρώσετε κάποια κενά.  

10. Εξαντλήστε το χρόνο: Δεν είναι μαγκιά να τελειώσεις γρήγορα.

Μαγκιά είναι να γράψεις όσο καλύτερα μπορείς. Oλες οι προηγούμενες συμβουλές σκοπό έχουν να σας επιτρέψουν να αποδώσετε στο χαρτί τις πραγματικές σας γνώσεις. Δε γίνεται ένας μαθητής που έχει διαβάσει για 12 να γράψει 18. Γίνεται, όμως, να γράψει 9 ή 10. Γι’ αυτό, για να πετύχετε, ακολουθήστε τις προηγούμενες συμβουλές.  

Καλή επιτυχία 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=241&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 20.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote