Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στις 100.000 € το όριο εγγύησης καταθέσεων στην Ελλάδα, στις 50.000 € στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Στις 100.000 € το όριο εγγύησης καταθέσεων στην Ελλάδα, στις 50.000 € στην Ευρωπαϊκή Ένωση Εκτύπωση E-mail
08.10.08

Την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου καταθέσεων στα 50.000 ευρώ αποφάσισε πριν λίγο το Ecofin στην κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το όριο, που έχει σκοπό την προστασία των ιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους, σήμερα κυμαίνεται από 20.000 ως 25.000 ευρώ.Μετά το τέλος της συνάντησης, που έγινε στο Λουξεμβούργο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Γιορκ Άσμουσεν ανακοίνωσε την κοινή δέσμευση των χωρών - μελών της Ε.Ε. για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως είπε, τα κράτη μέλη της Ένωσης δεσμεύθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο να στηρίξουν όλους τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς Ομίλους σε περίπτωση δυσκολιών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας γενικευμένης κρίσης.

Την ίδια στιγμή στις 100.000 ευρώ πρόκειται να τεθεί το όριο της νομικής προστασίας εγγύησης των καταθέσεων στην Ελλάδα-έναντι των 50.000 ευρώ, που αποφασίστηκε ως ελάχιστο όριο εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ.

«Προτιθέμεθα άμεσα να καταθέσουμε τη σχετική τροποποίηση στη Βουλή, να αυξήσουμε το όριο από τις 20.000 που είναι σήμερα στις 100.000», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin.

Σύνοδος Eurogroup

Στο μεταξύ, χθες, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο του Eurogroup (οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ κάλεσε όλους να επιδείξουν υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και ψυχραιμία, βεβαιώνοντας ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να βασιστούν στις εγγυήσεις της ΕΚΤ.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να εισφέρουμε στην τραπεζική αγορά όλο το ρευστό που έχει ανάγκη», και αυτό θα γίνει «για όσον καιρό θα είναι αναγκαίο», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως οι χώρες της ζώνης του ευρώ είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν καμία χρηματοοικονομική επιχείρηση να κηρύξει πτώχευση, ώστε να αποφευχθεί έτσι μία γενικευμένη κρίση.

Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί συμφώνησαν στην αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου καταθέσεων (20.000 ευρώ σήμερα), καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη σχετική οδηγία.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, «θα πρέπει να γίνει σεβαστό στο σύνολό του», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το ίδιο το Σύμφωνο προβλέπει «χαλαρότητα» σε «εξαιρετικές περιστάσεις».

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός και αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, η Γαλλία πρότεινε έκτακτη συνάντηση της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών, για να αποφασισθεί το πλαίσιο αντιμετώπισης της διεθνούς κρίσης.

Διαφωνία Γερμανίας - Ιταλίας για ευρωπαϊκό ταμείο

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσαν στη συνάντησή τους στο Βερολίνο χθες τη μεταξύ τους διαφωνία απέναντι στην προοπτική σύστασης ενός ευρωπαϊκού ταμείου, που θα βοηθά τις τράπεζες που έχουν εγκλωβισθεί στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός, οι οποίοι παρακάθησαν σε δείπνο εργασίας το οποίο είχε προγραμματισθεί πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση, τόνισαν στους δημοσιογράφους πως επιθυμούν μία «συνεκτική» προσέγγιση στη μάχη κατά των διακυμάνσεων στην αγορά.

Εν τούτοις, η Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της στην πρόταση του Μπερλουσκόνι να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο των «27» της ΕΕ για να υποστηριχθούν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να ξεπεράσουν την κρίση.

«Είμαστε σύμφωνοι στη διαπίστωση πως έχουμε ανάγκη από μία συνεκτική προσέγγιση, διότι άλλωστε ανήκουμε στην ίδια νομισματική ζώνη. Αυτό εξυπακούει και μία στενή συνεργασία», τόνισε η ίδια, για να προσθέσει αμέσως μετά «φυσικά, κάθε χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ίδιες της τις ευθύνες στο πλαίσιο αυτό».

Η Γερμανίδα καγκελάριος έφερε ως απτό παράδειγμα την περίπτωση της διάσωσης της γερμανικής Hypo Real Estate, που σχεδιάσθηκε και συντονίσθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Μπερλουσκόνι επανέλαβε για μία φορά ακόμη την πρότασή του για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, «μίας κοινής προστασίας» για την υποβοήθηση του τραπεζικού συστήματος.

«Βεβαίως αυτό είναι δύσκολο, όμως πιστεύω ότι όπως έχουμε ένα κοινό νόμισμα, θα μπορούσαμε να δράσουμε συντονισμένα για να διαχειρισθούμε αυτήν την κρίση, να υποστηρίξουμε το οικονομικό σύστημα και να εγγυηθούμε στους πολίτες μας πως κανείς δεν θα υποστεί απώλειες εξαιτίας αυτής της κρίσης», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2406&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote