Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επίθεση Παπανδρέου για την οικονομία
Επίθεση Παπανδρέου για την οικονομία Εκτύπωση E-mail
08.10.08

Το σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ως ανίκανη και αδύναμη να διαχειριστεί την κρίσιμη αυτή φάση.

Επανέλαβε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του πρότασης που βασίζεται στην αναδιανομή του εισοδήματος, την ανόρθωση του κοινωνικού κράτους και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και ζήτησε να μην πληρώσει ο Έλληνας πολίτης την κρίση από την πολιτική της Ν.Δ αλλά και τη διεθνή τραπεζική κρίση. Ο κ. Παπανδρέου, μίλησε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και όπως ανέφερε το προβάδισμα που δίνουν δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ, οφείλεται στο γεγονός ότι ο λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την Κυβέρνηση αλλά και στην ελπίδα που γέννησαν οι προτάσεις του για ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Οι εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται στο γνωστό πλαίσιο της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού που χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης επί του σχεδίου.

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να καλύψει τα προβλήματα, που δημιούργησε η πολιτική της, κάτω από το χαλί της διεθνούς κρίσης.

Η χώρα βιώνει την πιο μεγάλη κρίση από την μεταπολίτευση, η οποία παράχθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και δεν έχει σχέση με την διεθνή οικονομική κρίση, η οποία δεν έχει αγγίξει ακόμα τη μέση ελληνική οικογένεια, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να βγει ο ελληνικός λαός αλώβητος από την οικονομική κρίση, αν αυτή χτυπήσει την πόρτα μας.

Είναι, πρόσθεσε, εθνικό καθήκον για το ΠΑΣΟΚ μπροστά σε μία κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να καθησυχάσει τους καταθέτες και να μην επιτρέψει την κατάρρευση καμίας τράπεζας λόγω της κρίσης, ωστόσο δεν αμφισβήτησε την πολιτική εγγύηση της κυβέρνησης για τις καταθέσεις, ενώ όπως τόνισε θα στηρίξει και οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία πάρει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε και πέντε προτάσεις για την ενίσχυση το χρηματοπιστωτικού συστήματος, όταν, όπως είπε, η κρίση χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων ο πολλαπλασιασμός του εγγυημένου ποσού καταθέσεων των 20 χιλιάδων ευρώ.

Αναφερόμενος στο πολιτικό κλίμα των ημερών έκανε λόγο για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, την οποία απέδωσε σε πέντε παράγοντες:

Στον εντοπισμό του χαρακτήρα της κρίσης από το ΠΑΣΟΚ, στην δέσμη μέτρων, που κατέθεσε για τη στήριξη των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδηματικά τάξεων την αξιοπιστία αυτών των προτάσεων, στην αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του αλλά και στην αίσθηση που δίνουν αυτές οι προτάσεις για την δημιουργία μιας κοινωνίας δικαίου και ενός ευνομούμενο κράτους που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα έχει τη βούληση να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών.

Χαρακτήρισε το προϋπολογισμό, ως προϋπολογισμό φόρων και ανέχειας, που αφαιρεί αντί να προσθέτει εισοδήματα, και τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζονται πρωτοβουλίες σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, καθώς όπως είπε τον λογαριασμό δεν μπορούν να τον πληρώσουν οι απλοί πολίτες, Έλληνες, Ευρωπαίοι ή άλλοι.

Τάχθηκε, επίσης ,υπέρ της ενίσχυσης του εποπτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των θεσμικών αλλαγών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ενός ανανεωμένου Συμφώνου Σταθερότητας

Τέλος ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να ρίξει τα βάρη και πάλι στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και απευθυνόμενος στους πολίτες τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι δίπλα τους σε αυτό τον αγώνα και ότι μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξή του.


Αντιδράσεις κομμάτων

 

Δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ, άσκησε η κυβένηση.

Για ανευθυνότητα και λαϊκισμό έκανε λόγο από το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Οικονομίας. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, έχει ένα ετήσιο κόστος που προσεγγίζει το 2,5 δις ευρώ, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης ο οποίος υπογράμμισε ακόμη πως στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ούτε την έκταση της διεθνούς κρίσης, ούτε τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας αλλά ούτε και τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο λαϊκισμός και οι ανεδαφικές εξαγγελίες είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα χρειάζεται μία πολιτική εγγύησης και προοπτικής, μία πολιτική ευθύνης την οποία εγγυάται και διασφαλίζει η κυβέρνηση και με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που καταθέσαμε προς όφελος των πολιτών όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο, κατέληξε ο Υπουργός Οικονομίας
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, είπε πως πίσω από τη δήθεν φιλοκοινωνική πολιτική του ΠΑΣΟΚ κρύβεται μια νέα φοροπιστική πολιτική αυτή που όπως είπε εφάρμοσε 80 φορές τα τελευταία χρόνια.

Το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο για το επίδομα θέρμανσης γιατί η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της είπε ο κ. Αντώναρος και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει που θα βρει τα περίπου 900 εκ ευρώ όπως είπε που χρειάζονται ετησίως για την υλοποίηση των υπολοίπων προτάσεων του.

Ο κ, Αντώναρος επανέλαβε πως ισχύει στο ακέραιο ρητή πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού για την εξασφάλιση των καταθέσεων και τόνισε πως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την παγκόσμια οικονομία χρειάζεται υπευθυνότητα και όχι προχειρότητα και ακατάσχετη παροχολογία.

"Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ενώ υποστηρίζει τους απαράδεκτους μισθούς φτώχειας, προτείνει -όπως και η Νέα Δημοκρατία- επιδόματα ψίχουλα και αυτά για λίγους. Η μεγαλύτερη ψευτοπαροχή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, και αυτή μόνο για φέτος, είναι το προκλητικό ποσό των 68 λεπτών την ημέρα, για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας που βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης.", σχολίασε το ΚΚΕ

Σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

"Από τη σημερινή ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ του κ. Γ. Παπανδρέου έλειπε για μια ακόμη φορά η διατύπωση ενός διαφορετικού πλαισίου, μιας διαφορετικής πολιτικής αντίληψης και φιλοσοφίας από αυτήν που εφαρμόζει η Ν.Δ. και ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το μεγάλο ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ είναι ο απογαλακτισμός του από το νεοφιλελευθερισμό".

Για κλέφτες προγραμμάτων έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ: Τρέχουν τώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και διαγκωνίζονται ποιος πρώτη θα υιοθετήσει, την από πενταετίας πρόταση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη, για την απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας δανειολήπτη. Όπως επίσης συνειδητοποίησαν, ότι η επιμονή του ΛΑ.Ο.Σ., για σύγκλιση των τιμών των προϊόντων, μεταξύ Ελλάδος και υπόλοιπης Ευρώπης, είναι απαραίτητη βούληση για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας", τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2405&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote