Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Βγαίνουν τα γάντια»
«Βγαίνουν τα γάντια» Εκτύπωση E-mail
08.10.08

Η προγραμματισμένη για απόψε δεύτερη πολιτική αντιπαράθεση Ομπάμα - ΜακΚέιν διά τηλεοράσεως βρίσκει τα δύο στρατόπεδα να προσαρμόζουν εκ νέου τις εκστρατείες τους, οι οποίες γίνονται σαφώς πιο επιθετικές, καθώς απομένουν μόλις δύο εβδομάδες ώς τις εκλογές.

 

Εχοντας επίγνωση ότι στο μείζον θέμα της οικονομίας ο Τζον ΜακΚέιν είναι στη συνείδηση του μέσου Αμερικανού αυτός ο οποίος προέρχεται από το αποτυχημένο «μαντρί» της πολιτικής Μπους, ο Μπαράκ Ομπάμα ανασύρει πεπραγμένα του αντιπάλου του που επιβεβαιώνουν την «κακή κρίση» του, ενώ η καμπάνια του ΜακΚέιν, με πρωταγωνίστρια τη Σάρα Πέιλιν, απομακρύνεται από την «καυτή πατάτα» της οικονομίας και στρέφει τα πυρά της κατά της προσωπικότητας του μαύρου γερουσιαστή.
Ο «ακραίος» Αγερς

Ο Ομπάμα είναι σε προνομιούχο θέση -προηγείται άλλωστε σε επίπεδο επικράτειας κατά το τελευταίο διάστημα-, ενώ η επιθετική πολιτική ΜακΚέιν, η οποία διά στόματος Πέιλιν φέρνει -ούτε λίγο ούτε πολύ- τον γερουσιαστή του Ιλινόις να έχει «παρτίδες με τρομοκράτες», κινδυνεύει να γίνει αυτεπίστροφο, προειδοποιούν πολλοί αναλυτές. Η Πέιλιν, της οποίας η αναφορά στις σχέσεις του Ομπάμα με το πάλαι ποτέ μέλος ακραίας οργάνωσης Μπιλ Αγερς προκάλεσε αντιδράσεις, επανήλθε πάραυτα, για να... εξηγήσει ότι «είναι θεμιτό να μιλάμε για το από πού ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ο Ομπάμα, στο λίβινγκ ρουμ αυτού του τύπου» (του Αγερς). Δίνοντας μάλιστα το στίγμα αυτού που θα επακολουθήσει, η υποψήφια αντιπρόεδρος είπε -με χαμόγελο, πάντως- ότι «βγαίνουν τα γάντια». Εκπρόσωπος της εκστρατείας του Ομπάμα μίλησε για «ποταπή εκστρατεία σπίλωσης» της εικόνας του υποψηφίου, ενώ ο ίδιος ο Ομπάμα υποστήριξε ότι οι αντίπαλοί του επέλεξαν την κατασυκοφάντηση, για να αποφύγουν να μιλήσουν για την ουσία. «Προτιμούν να καταβαραθρώσουν την εκστρατεία παρά να ανυψώσουν τη χώρα», είπε.

Το σκάνδαλο Κίτινγκ

Η εκστρατεία του Ομπάμα δημιούργησε μια νέα ιστοσελίδα, όπου ο καθένας μπορεί να δει ένα σύντομο βίντεο και ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην εμπλοκή ΜακΚέιν στο σκάνδαλο Κίτινγκ, το οποίο είχε ξεσπάσει στα τέλη της δεκαετίας του '80. Ο γερουσιαστής είχε προσπαθήσει να στηρίξει τον επικεφαλής οικονομικού ομίλου της Καλιφόρνιας, Τσαρλς Κίτινγκ, φίλο και χρηματοδότη του. Ο όμιλος όμως κατέρρευσε και κόστισε στους φορολογουμένους 2 δισ. δολάρια. Ο Τζον ΜακΚέιν, που από ειδική επιτροπή της Γερουσίας επικρίθηκε για την «εσφαλμένη κρίση του» στην υπόθεση, έχει πει ότι ήταν «το κορυφαίο του λάθος». Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι οφείλουν να ανοίξουν στους ψηφοφόρους «ένα παράθυρο στο οικονομικό παρελθόν, παρόν και μέλλον του ΜακΚέιν».

Ο Ρεπουμπλικανός, όμως, παίζει πάλι το «χαρτί» της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και του πατριωτισμού, αν και εμφανώς σημαδεμένο: σε τηλεοπτικό σποτ, δείχνουν τον Ομπάμα να δηλώνει ότι η αμερικανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν συνίσταται σε «αεροπορικούς βομβαρδισμούς χωριών με άμαχους νεκρούς». Ο Ομπάμα, όμως, έχει πει ότι η εμπλοκή θα πρέπει να τελειώνει, και προς αυτήν την κατεύθυνση «θα πρέπει να έχουμε αρκετούς στρατιώτες στο έδαφος και να μην αρκεστούμε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς χωριών με άμαχους νεκρούς και προκαλώντας τεράστια προβλήματα».
enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2404&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 08.10.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote