Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βατοπαίδιο: κάντο όπως τα ομόλογα
Βατοπαίδιο: κάντο όπως τα ομόλογα Εκτύπωση E-mail
03.10.08

Επιχείρηση απεγκλωβισμού από το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, μέσα από μια κίνηση επιστροφής στην κυριότητα του Δημοσίου όλων των «αμαρτωλών» ακινήτων που αντηλλάγησαν με τα... νερά της Βιστωνίδας, καταστρώνει η κυβέρνηση.

Το σχέδιο για νομική διέξοδο από το σκάνδαλο βρίσκεται ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο και αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα (σύμφωνα με πληροφορίες αυτό ενδέχεται να γίνει ακόμη και σήμερα) από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη. Με τη νομική φόρμουλα που έως χθες το βράδυ εξέταζαν στο Μαξίμου, η κυβέρνηση θα αντιγράψει ουσιαστικά την πατέντα που ακολουθήθηκε και στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, υποσχόμενη αναστροφή της διαδικασίας παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας στη μονή. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να ενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ για το μεγάλο σκάνδαλο, αποδίδοντας σε εκείνο τις κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες δημιούργησαν «τετελεσμένα» για την κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως έλεγαν χθες κορυφαίοι υπουργοί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν καταλήξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια και πρέπει να ξεφύγει από τον ρόλο του «θεατή» όσων αποκαλύπτονται σε καθημερινή βάση γύρω από την «αμαρτωλή» υπόθεση. Και η επιχείρηση ανάκτησης της δημόσιας γης, τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών, αποτελεί για την κυβέρνηση μονόδρομο, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των συναρμόδιων υπουργών προς τον κ. Καραμανλή.

Ωστόσο, η επιστροφή της επίμαχης περιουσίας στο Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση και θεωρείται βέβαιο ότι θα αρχίσει ένας μαραθώνιος δικών, ιδίως στην περίπτωση των ακινήτων που έχουν ήδη πωληθεί από τη Μονή Βατοπαιδίου σε τρίτους ιδιώτες. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, νομικά η κυβέρνηση μπαίνει σε έναν λαβύρινθο και σε πολιτικό επίπεδο θα καταβληθεί προσπάθεια να επισπευσθούν οι σχετικές δίκες και οι δικαστικές ενέργειες που θα απαιτηθούν.

«Όχι» σε νομοθετική ρύθμιση
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των ακινήτων στο Δημόσιο, έστω και εάν υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και από υπουργούς για μια νομοθετική παρέμβαση. Το Μαξίμου φέρεται να έχει απευθυνθεί για το ζήτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με κατηγορηματικό τρόπο έχει απαντήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι μια νομοθετική παρέμβαση προσκρούει στο άρθρο 17 του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας. Κι αυτό γιατί έχουν γίνει πλέον οι μετεγγραφές των ακινήτων στα Υποθηκοφυλακεία που νομικά μόνον μέσω της δικαστικής οδού μπορούν να ακυρωθούν.

Οι τρεις κινήσεις
Υπό αυτές τις συνθήκες, το κυβερνητικό σχέδιο φέρεται ότι θα στηριχθεί σε τρεις κινήσεις:

1.Ακύρωση όλων των διοικητικών πράξεων (υπουργικές αποφάσεις, αποφάσεις Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου κ.ά.) για την αναγνώριση της κυριότητας της Μονής Βατοπαιδίου στη λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις και την ανταλλαγή τους με ακίνητα του Δημοσίου. Η κυβέρνηση θα επιμείνει να προβάλλει αποφάσεις της περιόδου 1998-2003 για την αναγνώριση της κυριότητας της μονής στη Βιστωνίδα, υποστηρίζοντας ότι από εκεί άρχισαν όλα. Από τα συναρμόδια υπουργεία (κυρίως από το Οικονομίας και Οικονομικών) θα εκδοθούν νέες διοικητικές αποφάσεις που, ουσιαστικά, θα αφαιρούν την κυριότητα της μονής από όλες τις επίμαχες εκτάσεις για «λόγους δημοσίου συμφέροντος».

2.Ακολούθως, το Δημόσιο βασιζόμενο στις νέες διοικητικές πράξεις θα προσφύγει δικαστικά διεκδικώντας την κυριότητα των εκτάσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε πράξεις αποβολής όσων νέμονται σήμερα κάποια από τα επίμαχα «φιλέτα»- μια κίνηση που αφορά κατά βάσιν τους ιδιώτες με τους οποίους συναλλάχθηκε στην πορεία η μονή.

3. Επιπλέον θα ζητήσει, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, την επίσπευση όλων των δικαστικών ενεργειών, αφού εάν ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία η υπόθεση δεν πρόκειται να ξεμπλέξει δικαστικά ούτε σε μια δεκαετία, όπως τόνιζαν χθες οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Ζητώντας από την ηγεσία του Αρείου Πάγου να κινηθεί η Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα εντός εξαμήνου. Παρά ταύτα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ακόμη και με αυτήν τη νομική φόρμουλα το Δημόσιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με δεκάδες αγωγές αποζημίωσης που θα υποβληθούν τόσο από την πλευρά της Μονής Βατοπαιδίου, όσο και από θιγόμενους ιδιώτες που είναι οι σημερινοί ιδιοκτήτες ορισμένων από τα «αμαρτωλά» ακίνητα.

ta nea

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2391&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 04.10.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote