Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Δεν ενδίδω σε πιέσεις» Εκτύπωση E-mail
14.05.07
 Παράγοντες που προωθούν τα προσωπικά οικονομικά τους συμφέροντα, κύκλους παραπληροφόρησης αλλά και... δάκτυλο Ειρηναίου «βλέπει» ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος πίσω από το θόρυβο που ξεσηκώθηκε από τις αραβόφωνες κοινότητες που ζήτησαν την άρση της αναγνώρισής του.

 ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

 *Ο πατριάρχης δηλώνει στην «Κ.Ε.» ότι δεν πρόκειται να υποκύψει ούτε πρόκειται να κάνει εκθέσεις, όπως ζητούν οι αραβικές κοινότητες για την περιουσιακή κατάσταση του πατριαρχείου, το οποίο -τόνισε- δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς πιέσεων και εκβιασμών. 

* Σε τι αποδίδετε το θόρυβο που έχει ξεσπάσει πρόσφατα; - Δυστυχώς, η παραπληροφόρηση στο χώρο μας κυριαρχεί.

 Αυτοί που δημιούργησαν το θόρυβο ήταν ένα κίνημα ενορχηστρωμένο και απέβλεπε σε συγκεκριμένους στόχους.

 Οι επαΐοντες γνωρίζουν καλώς από πού κατευθύνονται και τι εξυπηρετούν. Εκείνο που δεν αρέσει στους δήθεν ενδιαφερομένους για το πατριαρχείο, είναι ότι άλλαξε το σκηνικό και ο Πατριάρχης πλέον δεν τους ικανοποιεί.

 Με άλλα λόγια δεν είναι επιχειρηματίας, αλλά μοναχός, ιερέας, μέλος της αδελφότητας.

Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους που προσέβλεπαν στο Πατριαρχείο για οικονομικά ή, πολλές φορές, προσωπικά οφέλη. Τώρα, υπό το πρόσχημα διαφόρων επιχειρημάτων, προσπαθούν να ασκήσουν πίεση σε μας.

 Το έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα, ότι το Πατριαρχείο δεν ενδίδει σε τέτοιου είδους εκβιασμούς και πιέσεις.

 Είναι απαράδεκτο, δεδομένου ότι το Πατριαρχείο διατηρεί την αυτονομία, την πνευματική και εσωτερική του λειτουργία.

 Είναι θεσμός που πρέπει όλοι να σεβαστούν κι είναι καιρός όλοι να αντιληφθούν ότι τον πατριάρχη δεν τον εκλέγουν οι κυβερνήσεις.

 Τον εκλέγει η αδελφότης και η Σύνοδος.

 * Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Μπορεί να προέρχονται και από την πλευρά Ειρηναίου; - Το ότι κι από κει υπάρχει δάκτυλος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Υποτίθεται ότι είναι εκκλησιαστικοί παράγοντες που δεν θέλω να κατονομάσω.

 Είναι μέλη της κοινότητας και διεκδικούν κάποιο ηγετικό ρόλο

. Αυτός όμως ο ρόλος είναι υπό αμφισβήτηση, πράγμα που θα φανεί στο εγγύς μέλλον.

Ηδη υπάρχουν διαμαρτυρίες εναντίον τους, από αντιπροσώπους των κοινοτήτων. Στις συναντήσεις μας προεκλογικά και μετεκλογικά, ελέχθησαν απίστευτα πράγματα που μαρτυρούν τα κίνητρά τους.

Ενδιαφέρονται όχι μόνο για τις περιουσίες του πατριαρχείου, που δεν είναι πολιτικός ή οικονομικός θεσμός.

Αλλωστε η κρίση που υπέστη, πριν λίγα χρόνια, οφείλεται στο ότι προσπάθησαν να το εμπλέξουν μέσα σε μια πολιτική διένεξη. 

* Δέχεστε τα αιτήματα που υπέβαλαν οι αραβόφωνες κοινότητες και τον οποίο προσυπέγραψαν και τρεις κληρικοί αραβικής καταγωγής; - Τον κατάλογο αυτό δεν τον αποδεχόμεθα, διότι το πατριαρχείο μέχρι τώρα προσπαθεί να κάνει το καθήκον του κι είναι μέσα στις ποιμαντικές υποχρεώσεις και ηθικές ευθύνες του.

Συνεπώς, δεν είναι σωστό και πρέπον να προβαίνει σε εκκλησιαστικές πράξεις και ενέργειες προκειμένου να εκπληρώσει σκοπιμότητες.

 Δεν πρέπει να φθάνουμε και στο σημείο να μας υποδεικνύουν ποιος θα πρέπει να χειροτονηθεί επίσκοπος και ποιος να γίνει μέλος της Συνόδου.

 Από τη μια κατέκριναν την συμπεριφορά του Ισραήλ να παραμβαίνει στο χώρο της Εκκλησίας, κι από την άλλη το μιμούνται κατά τρόπο χειρότερο. 

* Οι τρεις κληρικοί αραβικής καταγωγής θα κληθούν σε απολογία; - Ηδη ελήφθη απόφαση. Τους καλούμε σε απολογία για ένα έγγραφο, απαράδεκτο και το οποίο φέρει τις υπογραφές τους. Μας εξέπληξε το γεγονός, διότι δεν περιμέναμε να φθάσουν μέχρι εκεί.  * Θα κάνετε έκθεση των οικονομικών του πατριαρχείου; - Τι έκθεση να κάνω; Η Οικονομική Επιτροπή είναι κλεισμένη με αλυσίδες και λουκέτο και το κλειδί το έχει η Αστυνομία.

 Εμείς, πάντως, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. * Ορισμένοι σάς επικρίνουν και για τον δικηγόρο που έχετε στο πλευρό σας, τον Ράμι Μούγραμπι, λέγοντας ότι ο Ειρηναίος είχε τον Παπαδήμα του κι εσείς τον Μούγραμπί σας... - Είναι φυσικό κι επόμενο.

 Αλλωστε οι κύκλοι αυτοί το έχουν δηλώσει, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να πυροβολήσουμε τον πατριάρχη γιατί δεν υπάρχει τίποτα εναντίον του και καταφερόμαστε εναντίον των συνεργατών.

 Το πατριαρχείο λειτουργεί κατά άψογο τρόπο, παρά τα προβλήματα. Αν είχαν οτιδήποτε, θα το είχαν βγάλει...

 * Θα ζητήσετε συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας; - Αυτό είναι φυσικό. Και στο παρελθόν είχαμε συναντηθεί. Είναι και αίτημα της Συνόδου.

 * Ορισμένοι φοβούνται αραβοποίηση του πατριαρχείου; - Τι θα πει αραβοποίηση; Το πατριαρχείο είναι «ελληνορθόδοξο». Είναι το Πατριαρχείο της Ρωμιοσύνης. Τα περί αραβοποιήσεως είναι κάτι που δεν ισχύει.    

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=239&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 14.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote