Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σύρεται σε εκλογές
Σύρεται σε εκλογές Εκτύπωση E-mail
02.10.08

Την αφετηρία της αντίστροφης μέτρησης για τις πρόωρες εκλογές εντός τους έτους, κίνηση η οποία θεωρείται αναγκαστική, πλέον, για τον πρωθυπουργό, σηματοδοτεί η διαγραφή του κ. Στ. Δαϊλάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος πήρε νωρίς χθες το πρωί την απόφαση για τη διαγραφή του βουλευτή Δράμας, έπειτα από τις δηλώσεις του κ. Δαϊλάκη για την ανάγκη παραίτησης των κ.κ. Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Αγγέλου, μιλά ανοιχτά πλέον για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην περίπτωση κατά την οποία συνεχιστεί το κλίμα αμφισβήτησης.

 Στελέχη της Ρηγίλλης έκαναν χθες μια προσπάθεια προκειμένου να πειστεί ο κ. Δαϊλάκης να παραιτηθεί και να παραχωρήσει τη θέση του στον πρώτο επιλαχόντα, αλλά ο βουλευτής Δράμας αρνήθηκε κι έτσι η κυβέρνηση στηρίζεται πλέον στον οριακό «151», που είναι ο αιρθμος των βουλευτών της ΝΔ.

Προβληματισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής έγινε εκτενής συζήτηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις και αποτέλεσε κοινή πεποίθηση ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ως «όμηρος» του κάθε βουλευτή ξεχωριστά.

Ο πρωθυπουργός είπε ευθέως ότι δεν προτίθεται να μείνει απαθής σε φαινόμενα αμφισβήτησης και «έριξε» το «μπαλάκι» στους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας ότι «θα ακολουθήσει την ίδια τακτική, εάν υπάρξει και άλλος βουλευτής που θα αμφισβητήσει ευθέως είτε την πολιτική είτε τα πρόσωπα της κυβέρνησής του».

Από την πλευρά τους τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής δεν έκρυψαν την απαισιοδοξία τους για τις εξελίξεις, λέγοντας -οι περισσότεροι υπουργοί- ότι θα υπάρξουν και άλλοι βουλευτές που θα ασκήσουν κριτική, ειδικά τώρα που επίκειται και η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Δεν είναι τυχαίο, ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης όλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης επέλεξαν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις, με τις οποίες επισήμαναν μεν την κρισιμότητα των εξελίξεων στην οικονομία, την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και κατήγγειλαν παράλληλα την κίνηση Δαϊλάκη.

Ο κ. Β. Μεϊμαράκης μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα περισσότερο δείχνοντας «κάλπες». «Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε χαρακτηριστικά. Πολλοί εκ των κορυφαίων υπουργών επέλεξαν να συνεχίσουν -μέσω εμφανίσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς- τις παρεμβάσεις τους, προκειμένου ακριβώς να καταδείξουν την κρισιμότητα των στιγμών αλλά και να θέσουν πιο «ανοικτά» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Εικόνα διάλυσης
Προς την κατεύθυνση αυτή συντείνει επίσης το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο παρουσιάζει εικόνα πλήρους διάλυσης, καθώς ουδείς εκ των μελών του φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες.

Την ίδια ώρα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θεωρούν βέβαιο ότι η κριτική Δαϊλάκη θα βρει πολλούς μιμητές και δεν είναι τυχαίο ότι χθες ακόμη ένας βουλευτής, ο κ. Μ. Σαλμάς μίλησε για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στο σκάνδαλο με τη Μόνη Βατοπεδίου, ακυρώνοντας την «κυβερνητική γραμμή».

Παράλληλα το βλέμμα όλων έχει στραφεί πλέον στον κ. Π. Τατούλη και στις κινήσεις τις οποίες είναι βέβαιο ότι σχεδιάζει, αλλά και στον κ. Θ. Γιαννόπουλο, ο οποίος στις κατ ιδίαν συζητήσεις του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης από τη ΝΔ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί θεωρούν πιθανό ενδεχόμενο ο κ. Καραμανλής να αναλάβει το πολιτικό ρίσκο των εκλογών. Τακτικοί συνομιλητές του εκτιμούν ότι θα οχυρωθεί πίσω από τις διαφωνίες των βουλευτών, θα επενδύσει πάνω σε κάθε λογής σενάρια συνωμοσίας και θα κινδυνολογήσει για την κατάσταση της οικονομίας, προκειμένου να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή.

Νέο αντάρτικο από τον Μ. Σαλμά

Πριν καν προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος με τη διαγραφή του κ. Στ. Δαϊλάκη από την ΚΟ της ΝΔ, ακόμη ένας βουλευτής λάμβανε σαφείς αποστάσεις από την «κομματική γραμμή» για το Βατοπέδιο. Πρόκειται για τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μ. Σαλμά, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Πολιτεία» δηλώνει ευθέως ότι στο σκάνδαλο υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

«Ας μην κρυβόμαστε, από τη στιγμή που χρειάστηκαν υπογραφές πολιτικών προσώπων για να γίνουν αυτές οι απεχθείς μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε μοναστήρια υπάρχουν πολιτικές ευθύνες», τονίζει χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρει ότι «υπάρχουν φαινόμενα συμπεριφορών από υπουργούς που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Στη Ρηγίλλης, μόλις πληροφορήθηκαν την ύπαρξη της συνέντευξης, σήμανε και πάλι συναγερμός. Αναζήτησαν το πλήρες κείμενο και στη συνέχεια τον βουλευτή, ο οποίος τους είπε ότι είχε δώσει αυτήν τη συνέντευξη πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού. Ετσι, όπως συνέβη και με τον κ. Θ. Γιαννόπουλο, τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη προσπέρασαν το θέμα.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2383&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote