Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Καραμανλής: Επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους
Καραμανλής: Επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους Εκτύπωση E-mail
02.10.08

«Εμείς προχωρούμε σε πράξεις ουσίας και ευθύνης. Προς το συμφέρον της χώρας και του πολίτη», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής μετά το τέλος του εκτάκτου υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης και πρόσθεσε ότι όλοι μαζί, πολίτες και κομματικές παρατάξεις πρέπει να συμμετάσχουν στο δρόμο προς τη βελτίωση.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διεθνή οικονομική κρίση και είπε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως με σκοπό την ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης καθώς και για την πολιτική της κυβέρνησης.

Κάλεσε τους υπουργούς να προωθήσουν σύντομα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα λύνουν προβλήματα.Τόνισε ότι η κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της στη δημιουργία ισχυρότερου δείκτη κοινωνικής προστασίας και ανέφερε ότι εντός των ημερών θα κατατεθούν τα νομοσχέδια για την προστασία και τη θωράκιση των δανειοληπτών και για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, ενώ θα δοθεί και επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά αδύναμους.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε, στη δήλωσή του, από τους υπουργούς του να καταγράψουν τους βασικούς στόχους ο καθένας στον τομέα του και τους κάλεσε να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στα καθημερινά προβλήματα, στις πραγματικές δυσκολίες των πολιτών, ζητώντας αυστηρή προσήλωση στην πραγματική πολιτική. «Η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια κάνει μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει παρά τις αντιδράσεις βολεμένων».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μέγιστη σημασία δόθηκε στην κατάσταση που δημιουργείται από την εξέλιξη της διεθνούς κρίσης και στον προγραμματισμό της δράσης της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επιβάλλει πιο έντονους ρυθμούς, επαγρύπνηση και ψυχραιμία. Επιβάλλει επίσης στοχευμένες πρωτοβουλίες, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η ελληνική οικονομία έχει ικανοποιητικά μεγέθη και ισχυρές αντοχές, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για την οικονομία αλλά κυρίως για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά στα εσωκομματικά, λέγοντας «ξέρω καλά, ξέρω σε βάθος τι γίνεται. Τονίζω μόνο ότι έχουμε χρέος και κυρίως έχουμε τη θέληση όσο και τη δύναμη να τιμήσουμε την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός».

Ανέφερε επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει επίσης και το σχέδιο και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες, επισημαίνοντας ότι το βεβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, επιβάλλει αυξημένες υποχρεώσεις για όλους.

Κάλεσε τους υπουργούς να προωθήσουν άμεσα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με στόχο την επίλυση προβλημάτων των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και αποφάσισε να δημιουργήσει ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αναφέρθηκε στην προστασία των δανειοληπτών σε πρόσθετες δράσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα την ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής με πρώτο βήμα τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους οικονομικά αδύναμους.

Αναφέρθηκε στην προετοιμασία της νέας διοικητικής δομής της χώρας και δήλωσε αποφασισμένος να αντιμετωπίσει προβλήματα που παρέμεναν όπως είπε, ανέγγιχτα για πολλές δεκαετίες, όπως η Ολυμπιακή και ο ΟΣΕ «που φορτώνουν καθημερινά στους πολίτες ελλείμματα που προσεγγίζουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ».

Ανέφερε ακόμη, ότι το υπουργείο Οικονομίας θα προτείνει απλά και δίκαια τεκμήρια όπως είπε, και ζήτησε από όλους τους υπουργούς χειροπιαστά αποτελέσματα στον τομέα του περιορισμού της σπατάλης, τα οποία να καταγράφονται στους προϋπολογισμούς και να αναγνωρίζονται από τους πολίτες.

Έκανε αναφορά στα κλειστά επαγγέλματα λέγοντας πως η λελογισμένη απελευθέρωσή τους θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του υγιούς ανταγωνισμού και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον τομέα αυτό χωρίς απότομες ανατροπές, αλλά με μεταβατικές περιόδους και ειδικές ρυθμίσεις.

Ζήτησε από κάθε υπουργείο να καθορίσει άμεσα συγκεκριμένους στόχους απέναντι στα προβλήματα των πολιτών και σημαντικά έργα αναπτυξιακής υποδομής σε όλη τη χώρα. Κάλεσε τους υπουργούς να έχουν άμεση διαβούλευση με τους βουλευτές κάθε περιφέρειας και ζήτησε για τις δράσεις αυτές γραπτή ενημέρωσή του.

Έκανε λόγο για βελτίωση των λειτουργιών της κυβέρνησης, λέγοντας ότι το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί και εκτιμά στενά τις εξελίξεις, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στις κρίσεις και ανήγγειλε τη συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής κοινωνικής πολιτικής, στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Εσωτερικών, Απασχόλησης και Υγείας.

«Είναι ανάγκη να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των πολιτών ειδικά των εισοδηματικά ασθενέστερων είπε ο κ. Καραμανλής. Ζήτησε από τους υπουργούς του διαρκή παρουσία στον τόπο των προβλημάτων και τους προέτρεψε να ξεκινήσουν άμεσα επισκέψεις τόσο στο λεκανοπέδιο, όσο και στην περιφέρεια. Ζήτησε επίσης στενή συνεργασία κάθε υπουργού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ιδίως με τα μέλη του αντίστοιχου τομέα της.

«Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα και οι σημαντικές αποφάσεις για τον τόπο δεν θα φτάνουν στα αυτιά των βουλευτών μας, ούτε μέσω ανακοινώσεων, ούτε μέσω συνεντεύξεων των υπουργών», είπε ο κ. Καραμανλής, ζητώντας στενή συνεργασία με τους βουλευτές.

Ξεκαθάρισε ότι οι πόρτες των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών θα είναι ανοιχτές για τους βουλευτές της ΝΔ αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων και ζήτησε να καθοριστούν συγκεκριμένες ημέρες από όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου να μπορούν να συνεργάζονται με τους βουλευτές.

Κάλεσε τους υπουργούς να δώσουν εντολές στους υφισταμένους τους, λέγοντας ότι έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις αυτές για να εξυπηρετούν τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον. «Οφείλουν λοιπόν, να απαντούν άμεσα οι ίδιοι και όχι μέσω συνεργατών τους στους βουλευτές. Όποιος δεν ανταποκρίνεται να αντικαθίσταται άμεσα. Κανένας δεν είναι δεμένος με οποιαδήποτε καρέκλα», είπε ο κ. Καραμανλής.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε απόλυτο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των πολιτών για το κυβερνητικό έργο, ζητώντας από τους υπουργούς να δοθούν αυστηρές οδηγίες στις υπηρεσίες των υπουργείων τους και των εποπτευόμενων φορέων τους να απαντούν άμεσα και εγγράφως και σε βασικές επισημάνσεις των πολιτών. Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση της κοινωνίας όχι μόνο για το έργο που προωθείται αλλά και για τους λόγους που διαμορφώνουν τις σχετικές αποφάσεις, λέγοντας ότι όλα τα νομοσχέδια και οι αποφάσεις θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2382&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote