Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Ακόμα και οι ιοί παθαίνουν...ίωση!
Ακόμα και οι ιοί παθαίνουν...ίωση! Εκτύπωση E-mail
01.10.08

Από όλους τους παθογόνους οργανισμούς, οι ιοί είναι μοναδικοί για τη συλλογική ικανότητά τους να προσβάλουν όλες τις μορφές οργανισμών.

Υπάρχουν ιοί στον άνθρωπο, τα ζώα, τα φυτά, τα έντομα, τους μύκητες, ακόμα και στα βακτήρια και τις αμοιβάδες. Τώρα, όμως, μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας έκανε την εντυπωσιακή ανακάλυψη ότι ακόμα και ορισμένοι ιοί μπορούν να προσβληθούν από άλλους ιούς, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", όπως αναφέρει η ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

Οι ερευνητές εντόπισαν έναν γιγάντιο ιό (της οικογένειας των mimivirus) σε ένα σύστημα ψύξης στη Γαλλία. Οι συγκεκριμένοι ιοί είναι οι μεγαλύτεροι που είναι γνωστό ότι υπάρχουν - τόσο μεγάλοι που είναι ορατοί με ένα απλό οπτικό μικροσκόπιο (ενώ οι συνηθισμένοι ιοί χρειάζονται πολύ υψηλότερης ανάλυσης ηλεκτρονικά μικροσκόπια για να γίνουν ορατοί). Ο νέος ιός, λόγω του μεγέθους του, ονομάστηκε "mamavirus".
Στο ίδιο σύστημα ψύξης οι Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα δεύτερο μικροσκοπικό ιό (που ονόμασαν "Σπούτνικ"), ο οποίος μολύνει τον μεγάλο. Ο "Σπούτνικ" είναι απολύτως ασυνήθιστος γιατί είναι ο πρώτος ιός που έχει βρεθεί να αποτελεί παράσιτο ενός άλλους ιού. Όταν μάλιστα αναπαράγεται σε ένα κύτταρο που έχει μολυνθεί με τον μεγαλύτερο ιό, ο "Σπούτνικ" εμποδίζει την αναπαραγωγή του μεγάλου.

Οι ερευνητές κατέγραψαν το γενετικό κώδικα του "Σπούτνικ" και ανακάλυψαν ότι ένας αριθμός γενετικών ακολουθιών του είναι παρόμοιος με αυτούς που βρίσκονται στους ωκεανούς όλου του πλανήτη. Αυτό υποδηλώνει, κατά τους επιστήμονες, ότι ίσως υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία ιών που προσβάλλει άλλους ιούς.

Η νέα ανακάλυψη επιπλέον αναζωπυρώνει την επιστημονική διαμάχη κατά πόσο οι ιοί είναι ζωντανοί. Οι ιοί συχνά δεν θεωρούνται ζωντανοί, επειδή δεν διαθέτουν τη δική τους κυτταρική δομή και την ικανότητα να μεταβολίζουν τροφή - δύο στοιχεία κοινά σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής. Όμως η ικανότητα ενός ιού να μολύνει έναν άλλο ιό θέτει το ερώτημα μήπως οι ιοί θα έπρεπε τελικά να θεωρηθούν μορφές της ζωής, κάτι με το οποίο συμφωνούν οι Γάλλοι ερευνητές.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2376&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote