Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αποκαλυπτική των εξελίξεων η δίκη του 2003 για την Βιστωνίδα
Αποκαλυπτική των εξελίξεων η δίκη του 2003 για την Βιστωνίδα Εκτύπωση E-mail
29.09.08

Η εκδίκαση στις 5 Νοεμβρίου του 2003 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κομοτηνής της αγωγής της Μονής Βατοπεδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τα 27.000 στρέμματα στη λίμνη Βιστωνίδα αποτέλεσε την αρχή του χρονικού του σκανδάλου με τις ανταλλαγές εκτάσεων.

Οι ισχυρισμοί τότε του εκπροσώπου της Μονής Βατοπεδίου μοναχού Αρσένιου, οι οποίοι σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πεταλωτή «ήταν ανυπόστατοι, χωρίς καμία ηθική και νομική βάση» εξόργισαν τους παριστάμενους κατοίκους.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου απέβαλλε από την αίθουσα τους αγανακτισμένους κατοίκους, που άρχισαν να διαμαρτύρονται για τα όσα ισχυριζόταν ο μοναχός Αρσένιος. Μόλις 1 μήνα νωρίτερα ο ηγούμενος Εφραίμ είχε δηλώσει στην εφημερίδα της Κομοτηνής «Ο Χρόνος» ότι «προέβαλαν το μοναστήρι ως έναν παράγοντα, ο οποίος έρχεται να αδικήσει τον λαό. Δεν επιτρέπει η συνείδησή μας να αδικήσουμε οποιονδήποτε άνθρωπο και ακολουθούμε με ακρίβεια και σχολαστικό τρόπο το λόγο του Ευαγγελίου. Μας παρουσιάζουν ως επιχειρηματίες, ποιος;». Λίγες μέρες αργότερα στην αίθουσα του δικαστηρίου οι κάτοικοι κατηγορούσαν τον ηγούμενο Εφραίμ, ότι είχε μετατρέψει τη Μονή σε «μαγαζί».

Στη συνεδρίαση εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο παρέστη ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους Διονύσιος Χειμώνας, ο οποίος στις προτάσεις του τόνισε ότι «αρνούμαι όλα τα θεμελιωτικά της υπό κρίση αγωγής πραγματικά περιστατικά και συγκεκριμένα την εφαρμογή οποιουδήποτε τίτλου επί της επίδικης εκτάσεως». Ο τότε προϊστάμενος της ΙΒ΄ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Τσουρής με έγγραφό του εκείνη την περίοδο ζητά άμεσες ενέργειες από την πλευρά του Κράτους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο Πολιτισμού να ζητήσει το συντομότερο δυνατόν από το υπουργείο Οικονομικών, την ανάκληση των Υπουργικών Αποφάσεων που έκαναν δεκτές τις γνωμοδοτήσεις υπέρ της Μονής». 

Είναι η εποχή που τίποτα δεν προδίδει, το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Η απόφαση θα έπρεπε να εκδοθεί εντός 4 μηνών. Ωστόσο ο καιρός περνούσε και 7 μήνες μετά τον Ιούνιο του 2004 το Ελληνικό Δημόσιο ξαφνικά και παράλογα παραιτείται από την διεκδίκηση. Η έκταση ουσιαστικά παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου, που στη συνέχεια την αντάλλαξε με οικόπεδα «φιλέτα». Αυτή ήταν η αρχή του μεγάλου σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου που ακολούθησε.

Πηγή: ALPHA

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2370&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote