Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αποστάσεις του Αρχιεπισκόπου από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου
Αποστάσεις του Αρχιεπισκόπου από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου Εκτύπωση E-mail
28.09.08

Αποστάσεις από το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου πήρε το Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την επίσκεψη του στην Κόρινθο.

«Άλλο Βατοπέδι και Άγιο Όρος και άλλο Εκκλησία της Ελλάδος» είπε με νόημα ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και ευχήθηκε να λάμψει η αλήθεια. Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου θα συζητηθεί πάντως στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο και ήδη κορυφαίοι Μητροπολίτες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν την θέση τους.

Ιδιαίτερα καυστικός για τις σχέσεις του Θοδωρή Ρουσόπουλου με τον ηγούμενο Εφραίμ εμφανίζεται σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. «Αν ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος ήθελε να ευεργετήσει τον Εφραίμ, ας το έκανε με τα οικονομικά τα δικά του και όχι του Κράτους. Όταν ένα μοναστήρι έχει τέτοια στήριξη, είναι λογικό να διεκδικεί ό,τι πιστεύει πως του ανήκει. Το θέμα είναι, να μη μετατρέπονται οι πνευματικές σχέσεις σε οικονομικές, όταν μάλιστα ο χαμένος είναι τα οικονομικά του Κράτους...» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ξεκάθαρα αντίθετος με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου εμφανίστηκε και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, τονίζοντας ιδιαίτερα το θέμα του σκανδαλισμού των πιστών από τις δραστηριότητες αυτές. 

Την ίδια ώρα, η αποκάλυψη του ALPHA για τον τιμοκατάλογο της Μονής Βατοπεδίου δείχνει, ότι οι δραστηριότητες του ηγούμενου Εφραίμ δεν σταματούσαν στα οικόπεδα. Όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του ο μοναχός Γαβριήλ ο Βατοπεδινός, ο ηγούμενος διοικούσε σαν μάνατζερ την Μονή, είχε μετατρέψει τους μοναχούς σε πωλητές και εργάτες και είχε τοποθετήσει ηχεία για αναμετάδοση της λειτουργίας, επειδή δεν προβλεπόταν χρόνος για προσευχή. Όπως είπε μιλώντας στον ALPHA ο μοναχός Γαβριήλ «δουλεύαμε 16 ώρες το 24ωρο. Δεν προλαβαίναμε να προσευχηθούμε. Έβαζε την λειτουργία σε πομπό και του είπα αυτό είναι στρατόπεδο όχι μοναστήρι...

Το μοναστήρι διέθετε αντί 1 εκατομμυρίου δρχ. ακόμα και αντίγραφα από το Άγιο Ποτήριο, δεχόταν τηλεφωνικές παραγγελίες και έκανε και ευκολίες πληρωμής. Ο τιμοκατάλογος λέει ο μοναχός Γαβριήλ, θύμιζε... κατάστημα χονδρικής-λιανικής και το Βατοπέδι... σούπερ-μάρκετ. Στην Αθήνα το πρατήριο της με δύο διαφορετικές ονομασίες λειτουργεί ακόμα και σήμερα στο Μαρούσι. Μάλιστα, αν και τις τελευταίες ημέρες η κίνηση λόγω των αποκαλύψεων είναι πεσμένη, το πρατήριο διατηρεί ανοιχτή γραμμή με το μοναστήρι για την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών. Ο πατέρας Γαβριήλ έγραψε για το «εμπορικό τμήμα» του βατοπεδίου την περίοδο 1997-2002 που μόναζε εκεί. Όταν ολοκλήρωσε το έργο του το 2002, το παρέδωσε στον Εφραίμ. Η κριτική όμως εκ των έσω λέει, δεν άρεσε στον ηγούμενο και μία βδομάδα μετά διώχθηκε από την Μονή.

Πηγή: ALPHA

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2363&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote