Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ακάλυπτο αφήνει τον ηγούμενο Εφραίμ η Διπλή Ιερά Σύναξη
Ακάλυπτο αφήνει τον ηγούμενο Εφραίμ η Διπλή Ιερά Σύναξη Εκτύπωση E-mail
26.09.08

Σε απομόνωση από την Κοινότητα του Αγίου Όρους οδηγείται πλέον ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. Η Διπλή Ιερά Σύναξη του Αγίου Όρους πήρε αποστάσεις από τον Εφραίμ, επικρίνοντας τον για αθέμιτες δραστηριότητες.

Την ίδια ώρα, Αγιορείτες μοναχοί καταγγέλλουν με μια επιστολή-«φωτιά» τον ηγούμενο Εφραίμ για διωγμούς και ανίερες σχέσεις διαπλοκής. Μέσα σε αυτό το κλίμα η Μονή Βατοπεδίου προτείνει τώρα, να επιστρέψει τις εκτάσεις-«φιλέτα» και να πάρει πίσω την Βιστωνίδα.

Αμίλητος ο ηγούμενος Εφραίμ αμέσως μετά την έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη απέφυγε τις ερωτήσεις του ALPHA. Εξερχόμενοι οι υπόλοιποι ηγούμενοι του Αγίου Όρους επέκριναν εμμέσως πλην σαφώς τις μεθόδους του. Στην ανακοίνωση της η Ιερά Σύναξη τονίζει σε αυστηρή γλώσσα, ότι «δεν θεωρεί θεμιτή ή επιδιωκτέα οποιανδήποτε αδιαφανή σύμπραξη με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών, αλλά αντιθέτως αποστασιοποιείται απεριφράστως και απορρίπτει παρόμοιες συμπεριφορές». Παρά τις ισχυρές διασυνδέσεις, ο ηγούμενος Εφραίμ είναι πλέον μόνος στο Άγιο Όρος. Η Ιερά Σύναξη στην ανακοίνωση της τονίζει, ότι στο Άγιο Όρος υπάρχει πρόσφορο έδαφος μόνο για προσευχή, όχι για επιχειρήσεις.

Εκτός από την Ιερά Σύναξη ο ηγούμενος Εφραίμ οδηγείται σε απομόνωση και από την επιστολή απλών μοναχών του Αγίου Όρους στη Βουλή, με την οποία τον καταγγέλλουν για παράνομες ενέργειες και πιο συγκεκριμένα για αρπαγή και ανίερους συνεταιρισμούς. Όπως αναφέρουν «κατάφερε πολύ γρήγορα να απομακρύνει όλους τους πατέρες της Ορθοδόξου ημών Πίστεως και ιεράς παραδόσεως μας κόβοντάς μας για εμπορία πρώτα τα παρθένα δάση με τις πηγές που άνηκαν στους μοναχούς και μετά τους πήρα τα πλούσια ιερά κελιά τους». Ο Αγιορείτης μοναχός Λάζαρος μιλώντας στον ALPHA είπε ότι «εμείς ήμασταν στα κελιά του Αγίου Κωνσταντίνου. Μπήκαν χωρίς την Αστυνομία. Σπάσαν την πόρτα, την κλειδαριά και πήραν τα πράγματα. Πήραν εικόνες, πήραν πολλά πράγματα».

Οι μοναχοί αποκαλούν τον ηγούμενο Εφραίμ «ρασοφόρο οραματιστή τύπου Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω» και τον κατηγορούν ότι τους έδιωξε από τις σκήτες τους παίρνοντας πολύτιμα αντικείμενα, ότι έκανε business στο Άγιο Όρος, ότι φερόταν σαν τον Ρασπούτιν και ότι χρησιμοποιούσε τα ιερά κειμήλια σαν «δόλωμα», για να προσελκύσει δίπλα του ισχυρούς παράγοντες. Όπως είπε μιλώντας στον ALPHA ο μοναχός Γαβριήλ «επειδή ακριβώς δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε με την εσωτερική ζωή της Μονής, γράψαμε ένα βιβλίο και το δώσαμε στον γέροντα και μόλις το έλαβε, την άλλη εβδομάδα με κάλεσαν επάνω και μου έδωσαν απολυτήριο». Ερωτηθείς δε αν το μοναστήρι το είχαν μετατρέψει σε εταιρεία, απάντησε «όχι σε εταιρεία, το είχαν κάνει μπακάλικο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι «χρεώνω συγκεκριμένους υπουργούς, χρεώνω ανθρώπους, οι οποίοι ξεκίνησαν από "ευλαβείς προσκυνητές" και κατέληξαν στο να καθοδηγούν, στο να βρίσκονται πίσω από μια σειρά επιχειρηματικές και άλλες κινήσεις, που διασύρουν δυστυχώς το Άγιο Όρος». Οι μονάχοι δηλώνουν έτοιμοι να σπάσουν -όπως λένε- τον νόμο της σιωπής στο Άγιο Όρος και να καταθέσουν στην Δικαιοσύνη για τα έργα και τις ημέρες του ηγούμενου Εφραίμ. Όπως είπε στον ALPHA ο μοναχός Λάζαρος «το είχαν τσιφλίκι. "Να φύγετε από δω", λέει "είναι χωράφια δικά μας, ό,τι θέλουμε τα κάνουμε"». Πρόσθεσε δε ότι «είναι ένας μοναχός εδώ στην Καψάλα, αυτός ήταν μέσα στο Βατοπέδι και έφυγε πριν λίγα χρόνια και θυμάμαι που μου είπε συγκεκριμένα όταν έφυγε, ότι "το Βατοπέδι έχει εξελιχθεί σε κολοσσιαία επιχείρηση περιορισμένης ευθύνης"».

Η απομόνωση φαίνεται πάντως ότι έχει κάνει τον ηγούμενο Εφραίμ να αλλάξει τακτική. Οι δικηγόροι της Μονής Βατοπεδίου με πρόταση τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουν τώρα να γυρίσουν πίσω τον χρόνο, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Χαρακτηριστικά στην επιστολή αναφέρεται ότι «παρά την βεβαιότητά μας περί της νομιμότητας των γενομένων ανταλλαγών, που έγιναν με πρωτοβουλία του Δημοσίου, προτείνουμε να ακυρωθούν και να επιστραφούν στη Μονή ανάλογες εκτάσεις της Βιστωνίδας». Και αυτή η πρόταση τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθήθηκε στον αρμόδιο για τις κτηματικές υποθέσεις της Μονής, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά.

Πηγή: ALPHA

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2354&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote