Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σταθερά πρώτος ο Ομπάμα, λένε όλες οι δημοσκοπήσεις
Σταθερά πρώτος ο Ομπάμα, λένε όλες οι δημοσκοπήσεις Εκτύπωση E-mail
25.09.08

Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, Τζον Μακέιν, 40 ημέρες πλέον πριν από τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

 

 

Δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post, εμφανίζει τον Αφροαμερικανό υποψήφιο να προηγείται με διαφορά 9 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία Hotline, ο κ. Ομπάμα συγκεντρώνει 48% στην πρόθεση ψήφου και ο κ. Μακέιν 42%. Πιο μετριοπαθείς είναι οι εκτιμήσεις της Rassmussen, που τοποθετεί τη διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων στο 2%. Αναμφίβολα, βασική αιτία για το διαφαινόμενο άνοιγμα της ψαλίδας δεν είναι άλλη από την διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κρίση, για την οποία οι πολίτες ρίχνουν μεγάλο μέρος της ευθύνης στην απερχόμενη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους. Πάντως, η αναμέτρηση δεν έχει σε καμιά περίπτωση κριθεί, αφού τα ποσοστά των αναποφάσιστων παραμένουν υψηλά και στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές μεσολαβούν τρία τηλεοπτικά ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων προέδρων.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο από αυτά, το οποίο θα διεξαχθεί αύριο αργά το βράδυ στην Πολιτεία του Μισισιπή. Μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Οχάιο, ο κ. Μακέιν προσπάθησε να κατεβάσει τον πήχυ, εξαίροντας την ρητορική δεινότητα του αντιπάλου του. Εντούτοις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ίδιος έχει ορθότερες απαντήσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βγει νικητής. Επιπλέον, ο 72χρονος γερουσιαστής της Αριζόνα υπογράμμισε τη σημασία της πολιτείας του Οχάιο για την τελική έκβαση της μάχης για το Λευκό Οίκο.

Χθες, ο κ. Ομπάμα περιόδευσε στη Φλόριντα, ενώ ο κ. Μακέιν και η Σάρα Πέιλιν συναντήθηκαν με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Είναι εμφανές ότι το επιτελείο του κ. Μακέιν προσπαθεί να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ της υποψήφιας αντιπροέδρου που επέλεξε και η οποία κατηγορείται για απειρία στην εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως, ο κ. Μακέιν ειδικεύεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτόν τον τομέα, που θα αποτελέσει και το θέμα του προσεχούς ντιμπέιτ. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, το ερώτημα που θα γείρει την πλάστιγγα στις εκλογές είναι ποιος από τους δύο επίδοξους διαδόχους του κ. Μπους μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία.

Αμφότεροι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης να διαθέσει 700 δισ. δολάρια για την απορρόφηση των κραδασμών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τον κ. Μακέιν να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να το καταψηφίσει και τον κ. Ομπάμα να ζητά εγγυήσεις για τη διαφανή διαχείριση του ιλιγγιώδους ποσού. Από την άλλη πλευρά όμως, αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, το οποίο ισχυρίζεται ότι δύο γιγαντιαίοι πιστωτικοί οργανισμοί που κατέρρευσαν (Fredie Mac και Fanie Mae), πλήρωναν 30.000 δολάρια το μήνα σε σημερινό σύμβουλο του κ. Μακέιν για να υποστηρίζει τις θέσεις τους στο Κογκρέσο.

kathimerini

Αύριο το πρώτο ντιμπέιτ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2351&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote