Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μόνο το όνομα στο τραπέζι
Μόνο το όνομα στο τραπέζι Εκτύπωση E-mail
25.09.08

Η διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση διήρκεσε 70 λεπτά και έγινε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ.

Ο κ. Νίμιτς, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διευκρίνισε ότι η εντολή που έχει είναι για λύση που να αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν ασχολούνται με εθνικές ταυτότητες».

Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε επίσης ότι υπάρχει «ειλικρινής πολιτική βούληση» από μέρους της Αθήνας για λύση, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» στην ΠΓΔΜ.

Η κα. Μπακογιάννη τόνισε από την πλευρά της ότι «η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής».

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών είπε: «Είχα μια μακρά συζήτηση με τον κ. Νίμιτς. Μια συζήτηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε την ανασκόπηση του συνόλου της διαπραγματευτικής πορείας. Συζητήσαμε τα διάφορα θέματα, τα οποία μας απασχολούν».

«Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί επί της ουσίας με τους διαπραγματευτές μέσα στην επόμενη, μεθεπόμενη βδομάδα, δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η ελληνική πλευρά είχε άλλη μια φορά την ευκαιρία να δηλώσει καθαρά στο διαπραγματευτή την εποικοδομητική της θέση, τη βούλησή της για ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ξανά θέσω στον κ. Νίμιτς τις ελληνικές θέσεις με σαφήνεια και πληρότητα» προσέθεσε.

Σε ερώτηση «τι εννοεί ο κ. Νίμιτς με τη μακεδονική εθνότητα που κάνει αναφορά στις ιδέες που είχε δώσει στις δυο πλευρές», η κα. Μπακογιάννη τόνισε: «Ίσα ίσα, αυτό το οποίο είπε και είναι απολύτως σαφές είναι ότι η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής. Μιλάμε για το όνομα και αυτή είναι η διαπραγμάτευση η οποία γίνεται».

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση «χωρίς νικητές και ηττημένους».

Αντιπαράθεση στη Βουλή

«Η θέση της Ελλάδος για την ονομασία των Σκοπίων είναι ξεκάθαρη και σταθερή και πάνω σε αυτή τη βάση συζητάμε» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Κασσίμης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι καμία διαπραγμάτευση δεν έγινε μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, και του ομολόγου της της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο αρμόδιος για εξωτερικά θέματα, Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συνάντηση αυτή.

«Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τη συνάντηση αυτή υπό την πίεση των ΗΠΑ. Από τη στιγμή που εμείς έχουμε πάγια θέση και τηρούμε στάση αναμονής, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε έτσι σε συναντήσεις» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο κ. Πάγκαλος τόνισε: «Η κα. Μπακογιάννη είχε πει ότι δεν είμαστε επισπεύδοντες. Αντ' αυτού, υπάρχει μια συνεχής διάθεση για συναντήσεις και συνομιλίες, που μπορεί να εκληφθεί ως πυροτέχνημα της τελευταίας στιγμής από τη θνήσκουσα ηγεσία των ΗΠΑ για πρωτοβουλίες προς επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων».

Επιπλέον, ο κ. Πάγκαλος διερωτήθη «μήπως πρέπει να πούμε ρητά ότι δεν συζητάμε θέμα γλώσσας;».

Αντιπαράθεση ωστόσο μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι προκαλεί και η προτροπή του τελευταίου προς τον πρώτο να επιδιώξει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη και να εξετάσει τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, στο περιθώριο των εργασιών της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2349&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote