Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Γυναίκα πρόεδρος λόγω ισοπαλίας!
Γυναίκα πρόεδρος λόγω ισοπαλίας! Εκτύπωση E-mail
24.09.08
 

Το πιο πιθανό είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να εκλεγεί με καθαρή νίκη στις 4 Νοεμβρίου. Όμως ένα σενάριο με πολλές επιπλοκές αναφέρεται όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες από τους πολιτικούς αναλυτές: μια πιθανή ισοπαλία των δύο μονομάχων, με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Oι εκλογολόγοι μελετούν ενδελεχώς τις δημοσκοπήσεις αυτό τον καιρό και όλο και πιο συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το σενάριο που θέλει τον καθένα από τους δύο αντιπάλους να συγκεντρώνει 269 ψήφους, ενώ για την εκλογή απαιτούνται 270 ψήφοι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συμβεί αυτό με δεδομένο ότι υπάρχουν 51 κομμάτια στο εκλογικό παζλ: οι 50 πολιτείες (κάθε πολιτεία έχει έναν αριθμό εκλεκτόρων που ισούται με το άθροισμα των εδρών που διαθέτει στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία) συν την ομοσπονδιακή περιοχή της Κολούμπια, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, η οποία διαθέτει 3 εκλέκτορες.
Υπάρχουν πολιτείες που ψηφίζουν πάντα με τον ίδιο τρόπο: η Καλιφόρνια Δημοκρατικούς και το Τέξας Ρεπουμπλικανούς. Ο Ομπάμα υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλίσει την ψήφο 200 εκλεκτόρων και ο ΜακΚέιν 174. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για την κατανομή των υπόλοιπων εκλεκτόρων που οδηγούν στο αποτέλεσμα 269-269, το οποίο βασίζονται σε ιστορικά προηγούμενα και στις παρούσες δημοσκοπήσεις. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά;

Η απάντηση δεν είναι καθόλου απλή.

Η καταμέτρηση
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε μια τέτοια περίπτωση, την εκλογή του προέδρου αναλαμβάνει η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η Γερουσία εκλέγει τον επικεφαλής της, δηλαδή τον αντιπρόεδρο της χώρας. Στη Γερουσία αρκεί πλειοψηφία 100 μελών, για την εκλογή όμως στη Βουλή η ψηφοφορία γίνεται ανά πολιτεία, δηλαδή κάθε πολιτεία ανεξαρτήτως του αριθμού των βουλευτών της, διαθέτει μόνο μία ψήφο, που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί κοινή λύση. Εάν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε η ψήφος δεν καταμετράται.

Η πρόβλεψη αυτή ονομάζεται «κανόνας της ενότητας» και έχει χρησιμοποιηθεί δύο φορές στο παρελθόν: το 1800 με την εκλογή του Τόμας Τζέφερσον και το 1824 με την εκλογή του Τζον Κουίνσι Άνταμς. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει πολύ από εκείνη την εποχή όταν ο πληθυσμός από πολιτεία σε πολιτεία δεν είχε μεγάλες διαφορές. Σήμερα η εφαρμογή αυτού του κανόνα θα σημαίνει ότι το Ουαϊόμινγκ θα έχει μία ψήφο όπως και η Καλιφόρνια που διαθέτει πληθυσμό 70 φορές μεγαλύτερο.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2342&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote