Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Είναι ζήτημα χημείας
Είναι ζήτημα χημείας Εκτύπωση E-mail
23.09.08

Την καλή χημεία που υπάρχει μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και του ιδίου πρόβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προέτρεψε τον κ. Μπαν να παρέμβει προς την πλευρά της Άγκυρας ώστε να αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό.

Στη χθεσινή συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ και στο περιθώριο των εργασιών της 63ης Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, ο Δημήτρης Χριστόφιας εξήλθε της ημίωρης συνάντησης από τον 38ο όροφο, υπερτονίζοντας με σημασία την πολύ καλή προσωπική σχέση και την αύρα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο ανδρών. "Είχα μια πολύ εγκάρδια συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Φαίνεται ότι υπάρχει χημεία κι αυτό με χαροποιεί", είπε χαρακτηριστικά. Σημαντικό εξαγώγιμο στοιχείο της χθεσινής συνάντησης υπήρξε η ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, όπου μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι ο Μπαν Γκι-μουν ζήτησε εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπονοώντας προφανώς το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη.
Εμμονή στις αρχές

Ο Δ. Χριστόφιας, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συζήτησης, δήλωσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί για τη μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών και ζήτησε από τον ΓΓ να απευθυνθεί προς την Άγκυρα, αφού θεωρεί ότι εκεί βρίσκεται το κλειδί των εξελίξεων. "Ανεξαρτήτως των αντιδράσεων του φίλου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η τουρκική πλευρά να γίνει πιο λογική στα ζητήματα που συζητούμε σε σχέση με τη διακυβέρνηση και όχι μόνο" προσέθεσε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ταλάτ περί κωλυσιεργίας της ε/κ πλευράς, απάντησε ότι "λυπάται" για τέτοιου είδους τοποθετήσεις, τις οποίες θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος, για να συνεχίσει: "Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση ο Δημήτρης Χριστόφιας να παρεκκλίνει από βασικές αρχές που αφορούν τη λύση του Κυπριακού. Αυτό το μήνυμα το δίνω στον κ. Ταλάτ και το δίνω και από το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών. Θα υπάρχει από δικής μου πλευράς κατανόηση, σίγουρα και ευελιξία, αλλά αρχές που έχουν να κάνουν με την ενότητα του κράτους, της οικονομίας και την ενότητα του λαού, δεν μπορούν να παραβιαστούν. Η Ομοσπονδία θα πρέπει ως μέλος της ΕΕ να είναι λειτουργική", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Προσωπικό ενδιαφέρον
Σε ερώτηση για το ποια ήταν τα σχόλια και οι παρατηρήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι κάναμε "κοινά σχόλια", τα οποία δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει γιατί, όπως ανέφερε, επιδιώκει σε αυτή τη φάση η ε/κ πλευρά να είναι δημιουργική. "Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι απέναντί μου πολύ θετικός κι αυτό με εγκαρδιώνει. Είμαι σίγουρος ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη τις παρακλήσεις που έχω κάνει", ξεκαθαρίζοντας ότι "είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εμπλοκή του ΓΓ. Υπάρχει η διαδικασία, είναι καθορισμένοι οι πρωταγωνιστές. Επαναλαμβάνω, όμως, επιδεικνύει θερμό προσωπικό ενδιαφέρον. Κι αυτό λέει πολλά".

Σεμνά κι αποφασιστικά
Προχθές, αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ο Κύπριος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του εξέφρασε την πρόθεση της Λευκωσίας να υπερασπιστεί με σεμνότητα και αποφασιστικότητα τις αρχές λύσης του Κυπριακού, παρουσιάζοντας και ευελιξία, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί από κανέναν, ούτε από τους Τ/Κ, ούτε και από παράγοντες στο εσωτερικό. "Η προσπάθεια είναι, σεμνά μεν, αποφασιστικά δε, να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, τις αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος, παρουσιάζοντας βεβαίως και ευελιξία. Αλλά, όταν λέμε ευελιξία, δεν πρέπει να παρεξηγείται κιόλας, ούτε από την τουρκική πλευρά, ούτε από κανέναν δικό μας. Ευελιξία θα υπάρχει στο βαθμό που είναι δυνατό να ελιχθούμε. Όταν η υπόθεση αγγίζει αρχές, θα τις υπερασπιστούμε μέχρι τέλος", τόνισε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι παραμένει συνεπής στη δέσμευση όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από τον αείμνηστο Πρόεδρο Μακάριο, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. "Θεωρούμε ότι η δέσμευση αυτή δεν έχει καμιάν αντίθεση με τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κάνει λόγο για ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα. Και βεβαίως, δεν υπάρχει καμία αντίθεση ή αντίφαση με τις αρχές της ΕΕ, στην οποία από το 2004 η Κύπρος έχει ενταχθεί. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Τουρκία, αλλά και από τους φίλους μας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Υποτίθεται ότι αυτές οι αρχές, τουλάχιστον αυτές που καθορίζονται από τα ψηφίσματα και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, είναι αποδεκτές και από τους δύο ηγέτες, τόσον της ε/κ, όσον και της τ/κ κοινότητας", επεσήμανε.
politis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2337&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote