Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow "Σεμνά μεν, αποφασιστικά δε, θα υπερασπιστούμε τις αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος", δηλώνει ο
"Σεμνά μεν, αποφασιστικά δε, θα υπερασπιστούμε τις αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος", δηλώνει ο Εκτύπωση E-mail
22.09.08

Την πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς να υπερασπιστεί με σεμνότητα και αποφασιστικότητα τις αρχές λύσης του Κυπριακού, παρουσιάζοντας βεβαίως και ευελιξία, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί από κανένα, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μέχρι το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου για να συμμετάσχει στην 63η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται σήμερα στις 6 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) να έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις. «Η προσπάθεια είναι, σεμνά μεν, αποφασιστικά δε, να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, τις αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος, παρουσιάζοντας βεβαίως και ευελιξία. Αλλά, όταν λέμε ευελιξία δεν πρέπει να παρεξηγείται κιόλας, ούτε από την τουρκική πλευρά, ούτε από κανένα δικό μας. Ευελιξία θα υπάρχει στο βαθμό που είναι δυνατό να ελιχθούμε. Οταν η υπόθεση αγγίζει αρχές, θα τις υπερασπιστούμε μέχρι τέλος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι παραμένει συνεπής στη δέσμευση όλων των προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από τον αείμνηστο πρόεδρο Μακάριο, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Θεωρούμε ότι η δέσμευση αυτή δεν έχει καμιάν αντίθεση με τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κάνει λόγο για ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα. Και βεβαίως δεν υπάρχει καμία αντίθεση ή αντίφαση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία από το 2004 η Κύπρος έχει ενταχθεί. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Τουρκία, αλλά και από τους φίλους μας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Υποτίθεται ότι αυτές οι αρχές, τουλάχιστον αυτές που καθορίζονται από τα ψηφίσματα και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, είναι αποδεκτές και από τους δύο ηγέτες, τόσον της ε/κ, όσον και της τ/κ κοινότητας», επεσήμανε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβλεψε ότι «θα γίνει ένας δύσκολος διάλογος πάνω σ’ αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Κύπρο» και δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος, επανέλαβε την προχθεσινή του δήλωση στην αντικατοχική εκδήλωση για την Αμμόχωστο ότι «ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν δυσκολίες, θα υπάρξουν εμπόδια στο δρόμο μας. Χρειάζεται και ψυχραιμία και συγκράτηση και αποφασιστικότητα».
Την Πέμπτη ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόκειται να παραθέσει γεύμα στους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α.. Θα έχει διμερείς επαφές με πολλούς διεθνείς ηγέτες, ενώ θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Υψηλού επίπεδου για την Ανάπτυξη στην Αφρική και στη Συνάντηση Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης.
Τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ το ίδιο βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση του Προέδρου Μπους για τους αρχηγούς των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση.
Επαφές με τους Αμερικανούς πρόκειται να έχει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού. Πέραν των επαφών του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με την κ. Ράις, ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φριντ.
Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα είναι ο κύριος ομιλητής με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό σε πανομογενειακή συγκέντρωση που οργανώνουν οι οργανώσεις της κυπριακής παροικίας στην Αμερική, ενώ νωρίτερα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους προέδρους ομοσπονδιών και άλλων μεγάλων οργανισμών της Ομογένειας. «Οι σχέσεις μας με την Ομογένεια είναι στενές και θερμές, θα συνεχίσουμε και θα ενδυναμώσουμε ακόμη παραπάνω αυτές τις σχέσεις», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, η σύζυγός του Ελση και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 



politis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2332&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >