Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σωσίβιο στις αγορές
Σωσίβιο στις αγορές Εκτύπωση E-mail
21.09.08

Όλο το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ, του Κογκρέσου και της FED για την εξειδίκευση του «τεράστιου», όπως το χαρακτήρισε ο Τζορτζ Μπους, σχεδίου της αμερικάνικης κυβέρνησης για την επιβίωση των αγορών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης του προέδρου Μπους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει περί τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια και θα έχει διάρκεια δύο ετών, μετέδωσαν το Σάββατο αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στηριζόμενα σε ένα τρισέλιδο έγγραφο που εστάλη στο κογκρέσο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών θα αγοράσει η θα δεσμευθεί να αγοράσει «περιουσιακά στοιχεία σχετιζόμενα με υποθήκες από οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ», αναφέρεται στο έγγραφο.

Όπως εξήγησε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, το σχέδιο της κυβέρνησής του για την αντιστροφή της οικονομικής κρίσης ήταν «τεράστιο επειδή και το πρόβλημα είναι τεράστιο».

Η οικονομική κρίση προκάλεσε «ένα σημαντικό κίνδυνο και αυτό απαιτούσε μια ισχυρή απάντηση, κάτι που το Κογκρέσο το αντιλαμβάνεται», είπε ο Μπους μιλώντας από τους κήπους του Λευκού Οίκου και έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε.

«Θα εργαστούμε ώστε να γίνει κάτι το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Ο στόχος είναι να συνταχθεί ένα νομοσχέδιο και η εξέτασή του να ξεκινήσει από το Κογκρέσο στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όπως ελπίζει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Ντοντ, ο πρόεδρος της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας.

Τονωτική ένεση από το Λευκό Οίκο

Το αμερικανικό σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού τομέα που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Μπους μπορεί να κοστίσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ίσως και το διπλάσιο ποσό, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, γράφει η εφημερίδα New York Times στην ηλεκτρονική της σελίδα.

Στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι το σχέδιο που στάλθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Κογκρέσο προβλέπει την εξαγορά μετοχών αποκλειστικά αμερικανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Προβλέπει επίσης την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων που εργάζονται για το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας οι οποίοι θα εποπτεύουν την εφαρμογή του σχεδίου. Είναι μια λύση που προτιμά ο υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής υπηρεσίας, υπογραμμίζεται στο άρθρο που επικαλείται ανώνυμες πηγές οι οποίες λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με σημειώσεις που κράτησε ένας μετέχων στην τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πόλσον είπε ότι τυχόν απόρριψη του σχεδίου από τα μέλη της σώματος, θα οδηγούσε μόνο σε καταστροφή, προστίθεται στο άρθρο.

Η κυβέρνηση Μπους έστειλε στο Κογκρέσο τις λεπτομέρειες ενός μεγάλου σχεδίου υποστήριξης των τραπεζών, είχε ανακοινώσει νωρίτερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το Κογκρέσο υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ταχύτερο το σχέδιο.

Ο Πόλσον διευκρίνισε από την Πέμπτη το βράδυ ότι θα εργαστεί όλο το Σαββατοκύριακο μελετώντας ένα νόμο που επιτρέπει την ελάφρυνση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών από μετοχές που δεν μπορούν να μετατραπούν σε ρευστό, οι οποίες επιτείνουν την κακή κατάσταση στην οικονομία.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2330&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote