Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βατοπέδιο: Σε εξέλιξη η διερεύνηση
Βατοπέδιο: Σε εξέλιξη η διερεύνηση Εκτύπωση E-mail
20.09.08

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ροή πληροφοριών και εξελίξεων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, τόσο στο επίπεδο της δικαστικής διερεύνησης, όσο και στο πολιτικό.

Ευθύνες στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα επέρριψε εμμέσως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής κατά τη σημερινή του κατάθεση στην αρμόδια Εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαπλοκής των τελευταίων ετών, ανάμεσα στην εκτελεστική, εκκλησιαστική και δικαστική εξουσία. Συνήλθε εκτάκτως την Παρασκευή στις Καρυές, η Διπλή Σύναξη του Αγίου Όρους αποτελούμενη από τους ηγουμένους και τους εκπροσώπους των είκοσι ιερών μονών. Θέμα της Σύναξης, που αποτελεί το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Όρους, ήταν οι εξελίξεις στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 9 το πρωί  της Παρασκευής και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 7 το βράδυ και όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση διατηρεί ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Εν τω μεταξύ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ επιχειρεί να δικαιολογήσει όλα όσα έγιναν στην πολύκροτη υπόθεση με τα ακίνητα. Υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι οι διαδικασίες ήταν νόμιμες και είχαν στόχο την προστασία της περιουσίας της Μονής προκειμένου να εξασφαλιστούν χρήματα για να ανακαινιστεί το Βατοπέδι.


Συσκέψεις και βολές

 

Σε αξιολόγηση των διαστάσεων της υπόθεσης προχωρά η αγιορείτικη κοινότητα θέτοντας επί τάπητος τις τελευταίες εξελίξεις. Ενδεικτική της βαρύνουσας σημασίας που δίνεται είναι σύγκληση για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, της Διπλής Ιεράς Σύναξης.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ο κ. Πεταλωτής, ένας από τους πρώτους που προέβη κατά το παρελθόν σε σχετικές καταγγελίες, στην κατάθεση του καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε αποστείλει σχετική επιστολή το 2004 στον τότε υφυπουργό Πέτρο Δούκα.

Το 2005 αλλά και μεταγενέστερα, η έρευνα που ξεκίνησε μετά από καταγγελίες του Μητροπολίτη Ξάνθης, τέθηκε στο αρχείο.

Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος διέψευσε ότι έχει κοινοποιηθεί επιστολή του Μητροπολίτη Ξάνθης στο γραφείο του Πρωθυπουργού σχετικά με το θέμα.

Τις επόμενες ημέρες, οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση θα αρχίσουν να καλούν μέλη φορέων και ιδιώτες, που στο παρελθόν, προχώρησαν σε καταγγελίες για το θέμα.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα των "Νέων" αναφέρει ότι από τις εγγραφές στο υποθηκοφυλακείο Ξάνθης φαίνεται, πως το Δημόσιο πήρε από τη Μονή Βατοπεδίου ως αντάλλαγμα για τα δεκάδες ακίνητα που παραχώρησε, μόνο τη λίμνη Βιστωνίδα και όχι τις παραλίμνιες εκτάσεις, η οποία κοστολογήθηκε από τους ορκωτούς εκτιμητές στα 45 εκ. ευρώ.

"Μαθαίνουμε ότι τελικά αυτό που έλαβε το ελληνικό δημόσιο σε αντάλλαγμα με τα φιλέτα, που έδωσε στη Μονή Βατοπαιδίου, ήταν νερό", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Μπροστά στην αυταπόδεικτη ευθύνη υψηλών κυβερνητικών παραγόντων, ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει στην Βουλή το αμίμητο: Η όλη υπόθεση διεπράχθη, εξετελέσθη και τελείωσε επί ΠΑΣΟΚ", είπε και πρόσθεσε ότι "θα έλεγα στον υπουργό Δικαιοσύνης, αντί να βγάζει συμπεράσματα που προσκρούουν στην κοινή λογική, να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της και να σταματήσει να υπαγορεύει στους δικαστικούς λειτουργούς πού πρέπει και πού δεν πρέπει να πάει η υπόθεση". Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάει ο φάκελος της υπόθεσης στη Βουλή, καθώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Εξάλλου, την απόδοση στο Δημόσιο της περιουσίας που σφετερίζονται και ιδιοποιούνται η Εκκλησία και οι Μονές του Αγίου Όρους ζήτησαν με επερώτηση στη βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέροντας ότι το Άγιο Όρος έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε φορολογικό παράδεισο και όλα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες για τις ανταλλαγές δημόσιας περιουσίας, δεν αποτελούν απλώς πρόκληση για τους πολίτες από τους οποίους ζητούνται επιπλέον θυσίες, αλλά καταδεικνύουν το ευρύτερο πρόβλημα που αφορά συνολικά στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Πολιτεία σήμερα αντί να διευκολύνει το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον έχει δημιουργήσει θύλακες παρανομίας και οικονομικά άβατα μέσα στο ίδιο το ελληνικό κράτος και στην Εκκλησία.

ΕΡΤ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2327&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote