Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Συνάντηση Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι στο Παρίσι χωρίς παρουσία Νίμιτς
Συνάντηση Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι στο Παρίσι χωρίς παρουσία Νίμιτς Εκτύπωση E-mail
20.09.08

Τις πάγιες θέσεις τους για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ φέρονται να επανέλαβαν κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο ομόλογός της της γειτονικής χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι. Η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με τις δύο πλευρές να μιλούν για πιθανή συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Από τη συνάντηση στο Παρίσι προέκυψε ότι οι δύο πλευρές διατηρούν τις θέσεις τους. Ο Αντ.Μιλόσοσκι δήλωσε μάλιστα ότι η λύση θα πρέπει να ικανοποιεί τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ, την αυτοδιάθεση, το έθνος και τη γλώσσα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς, χωρίς απευθείας επαφές.

Η υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η συνάντηση σημαίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε: «Να είμαι σαφής. Δεν υποκαθίσταται η διαδικασία που υπάρχει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι ΥΠΕΞ συνομιλούν και έχω δηλώσει ότι είμαι ανοιχτή. Η Ελλάδα είναι παρούσα και συζητά με καλή πίστη και ξεκάθαρη βούληση».

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «η ουσία πάντως είναι ότι οι δύο χώρες προσέρχονται σε διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση μέσα στα γνωστά πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών».

Η υπουργός πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να καταθέσει απόψεις, παρατηρήσεις και σχόλια στις τελευταίες ιδέες Νίμιτς. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Στόχος είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης», συμπλήρωσε και αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον Αντ.Μιλόσοσκι δήλωσε ότι ήταν μια ανοιχτή και καλή συζήτηση.

«Η Ελλάδα έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση αυτή με καλή πίστη, αποφασισμένη να κάνει ότι μπορεί για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο της γνωστής ελληνικής θέσης: ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις» κατέληξε η Ελληνίδα υπουργός.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε το θέμα του ονόματος είναι μία υπόθεση που δεν είναι εύκολο να λυθεί. Προς το συμφέρον όμως και των δύο πλευρών αυτή η συζήτηση παραμένει ανοιχτή. Και για το λόγο διεξήχθη αυτή η συνάντηση σήμερα μετά από δική μου πρωτοβουλία» δήλωσε ο Αντ.Μιλόσοσκι.

Πιθανώς, την επόμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΠΑΣΟΚ: Για ποιό λόγο έγινε η συνάντηση;

Για κινήσεις που προκαλούν ανησυχία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, αφήνει υπόνοιες ότι η απ'ευθείς συνάντηση με τον κ. Μιλόσοσκι εκτός προγράμματος έγινε κατόπιν άνωθεν πιέσεων και θέτει το ερώτημα για ποιό λόγο έγινε αυτή η συνάντηση και ποιόν η Ελλάδα επιδίωξε να ικανοποιήσει;

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ εντοπίζει τρία προβλήματα:

«Πρόβλημα πρώτο: κατέστη πλέον σαφές πως η συνάντηση έγινε μετά από άνωθεν πιέσεις. Η Ελλάδα δεν την προγραμμάτιζε και ούτε υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να προωθηθεί από μια τέτοια συνάντηση, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης των Σκοπίων, αλλά και των απαράδεκτων τελευταίων προτάσεων του Ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.

»Πρόβλημα δεύτερο: ρωτήσαμε αμέσως μόλις έγινε γνωστή η συνάντηση αν οι απαράδεκτες 'νέες ιδέες - πακέτο Νίμιτς' αποτελούν το πλαίσιο αυτής της συναντήσεως. Και μετά το τέλος της συζήτησης των δύο υπουργών Εξωτερικών το καίριο αυτό ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει εκκρεμές. Εδώ, προφανώς, δεν πρόκειται για πλαισιολογία, αλλά για το κρίσιμο ερώτημα, αν η κυβέρνηση, στω εμμέσως, συζητά τις 'νέες ιδέες - πακέτο Νίμιτς'.

»Πρόβλημα τρίτο: ρωτήσαμε για το αν πρόκειται για απ' ευθείας διαπραγματεύσεις οι οποίες είναι σαφές πως στην παρούσα φάση δεν θα είχαν καμία αξία. Η κυρία υπουργός μετά τη συνάντησή της με τον Σκοπιανό ομόλογό της διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για απευθείας διαπραγματεύσεις. Η διευκρίνιση αυτή είναι καλή, αλλά παραμένει το ερώτημα, για ποιό λόγο έγινε αυτή η συνάντηση και ποιόν η Ελλάδα επιδίωξε να ικανοποιήσει;»

Στηρίζει το Παρίσι ζητά όμως λύση το ταχύτερο

Νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος επανέλαβε ότι το Παρίσι στηρίζει τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Μπ.Κουσνέρ χαρακτήρισε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρόβλημα, το οποίο έχει χρονίσει και πρέπει να διευθετηθεί όσο το δυνατό συντομότερο.

«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, γιατί το έχουμε πάντα κάνει. Επιθυμούμε, όμως, να διευθετηθεί το πρόβλημα όσο το δυνατό πιο γρήγορα, γιατί δεν θέλουμε να παραμείνουμε επ’ αυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελπίζω ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα επιτευχθεί πρόοδος» δήλωσε.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2326&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote