Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέες αντεγκλήσεις Μόσχας - ΝΑΤΟ
Νέες αντεγκλήσεις Μόσχας - ΝΑΤΟ Εκτύπωση E-mail
20.09.08

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατηγόρησε την Παρασκευή το ΝΑΤΟ ότι «προκάλεσε» τη σύγκρουση με τη Γεωργία, στις αρχές Αυγούστου και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο σοβιετικό παρελθόν της.

«Τι αποφάσισε το ΝΑΤΟ; Τι εγγυήθηκε; Απλώς προκάλεσε τη σύγκρουση, αυτό είναι όλο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στον πόλεμο των πέντε ημερών μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς προκάλεσε το ΝΑΤΟ τη σύγκρουση. Η Μόσχα επικρίνει έντονα την προσέγγιση της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και την επιθυμία της Τιφλίδας να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Λένε συνεχώς ότι η Ρωσία θα δείξει τελικά το πραγματικό πρόσωπό της (...) ότι θα υπερισχύσει το πιο χαρακτηριστικό καθεστώς της Ρωσίας, ένα καθεστώς αυταρχικό και δικτατορικό. Μας σπρώχνουν (...) πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν είναι αυτός ο δρόμος μας. Δεν έχει κανένα νόημα για εμάς να επιστρέψουμε στο παρελθόν», τόνισε ο Μεντβέντεφ κατά τη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να υπάρξει μια νέα συνθήκη για την ασφάλεια στην Ευρώπη, που θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες δομές. Η ανάγκη για «σύναψη σημαντικών συμφωνιών με τους Ευρωπαίους καθίσταται επίκαιρη μετά τα γεγονότα του Καυκάσου», επισήμανε.

Ο Μεντβέντεφ αντιμετώπισε με ειρωνεία τις δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις. Η Ράις δήλωσε ότι η Ρωσία απειλείται με απομόνωση λόγω της «αυταρχικής» και «επιθετικής» συμπεριφοράς της, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται «κατ' ανάγκη» με τη Μόσχα αφού είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι Αμερικανοί εταίροι μας λένε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη Ρωσία, τους εκπαιδευτικούς, τους δικαστές... Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τι σημαίνει αυτό» είπε ο Μεντβέντεφ αναφερόμενος στο αμερικανικό πρόγραμμα προώθησης της ανάπτυξης της ρωσικής κοινωνίας. «Αν συνεχίσουν θα επιλέγουν και τους προέδρους μας», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, απαντώντας στις αιτιάσεις του Ρώσου προέδρου, υπογράμμισε: «Αυτό που μπορώ να πω, είναι δεν υπάρχει τίποτα το προκλητικό στο να στηρίζουμε τη δημοκρατική ανάπτυξη στη Γεωργία ούτε στο να τη βοηθούμε να επιτυγχάνει τις φιλοδοξίες της και να προσεγγίζει το ΝΑΤΟ».

Η Μόσχα αποκλείει κάθε πιθανότητα πολέμου με τις ΗΠΑ

Η Ρωσία «αποκλείει» κάθε «πιθανότητα» πολέμου με τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γιακοβένκο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αυτό η πιθανότητα έχει αποκλειστεί», δήλωσε ο Γιακοβένκο.

Η Ρωσία «αποκλείει επίσης κάθε στρατιωτική δράση» στον Καύκασο μετά τις εγγυήσεις ασφαλείας που έφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη γεωργιανή πλευρά, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ανακοίνωνε ότι ΗΠΑ και Τσεχία έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την υπογραφή συμφωνίας για την εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία, η οποία καθορίζει το νομικό πλαίσιο για την αμερικανική παρουσία στην τσεχική εδαφική επικράτεια.

Η ΕΕ, από την άλλη, θα στείλει 200 παρατηρητές στη Γεωργία ως την 1η Οκτωβρίου για να επιτηρούν το σεβασμό της ειρηνευτικής συμφωνίας που συνήφθη μετά την ένοπλη ρωσο-γεωργιανή σύγκρουση του Αυγούστου.

Έφερε επίσης στη Μόσχα γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς το Παρίσι διαβίβασε στο Κρεμλίνο μια επιστολή προς αυτή την κατεύθυνση του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2323&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 20.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote