Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ο Θεός δεν μένει πια εκεί Εκτύπωση E-mail
12.05.07
Οι Βραζιλιάνοι σηκώνουν τον δικό τους σταυρό, όταν ο πάπας ψάχνει τις απώλειες της Εκκλησίας.

«Η Καθολική Εκκλησία βιώνει μια συντριπτική θεσμική κρίση.

Αν δεν προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις, θα χάσει σιγά σιγά τους περισσότερους πιστούς της προς χάριν άλλων δογμάτων».

 Ο βραζιλιάνος επίσκοπος Λεονάρντο Μποφ δεν μασά τα λόγια του. Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, του αριστερού και έντονα πολιτικού κινήματος που γεννήθηκε στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας στη Λατινική Αμερική και αντιμετωπίζει τον Χριστό περισσότερο ως κοινωνικό επαναστάτη παρά ως σωτήρα. 

Ο επίσκοπος Μποφ πιστεύει ότι το ταξίδι που πραγματοποιεί, αυτές τις μέρες, στη Βραζιλία ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, το πρώτο του στη Λατινική Αμερική, δεν πρόκειται να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων.

 Διαρροές προς τ' αριστερά Τα νέα από την περιοχή που φιλοξενεί σχεδόν τους μισούς Καθολικούς του πλανήτη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το Βατικανό. Χιλιάδες πιστοί της Αγίας Εδρας διαρρέουν καθημερινά στις τάξεις των Ευαγγελιστών, ιδίως στη Βραζιλία και στην Κεντρική Αμερική.

Η θεολογία της απελευθέρωσης από την άλλη, παρ' όλο που βρίσκεται σε σχετική ύφεση συγκριτικά με παλιότερες εποχές, έχει αφήσει βαθιά το σημάδι της στην εκκλησία και τους πιστούς.

Οι δε καθολικοί σε πολλές χώρες της λατινικής Αμερικής υιοθετούν στάσεις ζωής και ψηφίζουν νόμους που φέρνουν το Βατικανό στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

  Ο πάπας αναμένεται να συγκαλέσει την Πέμπτη Επισκοπική Σύνοδο Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στην πόλη Απαρεσίντα και να ανακηρύξει τον πρώτο βραζιλιάνο άγιο, τον αδελφό Γκαλβάο.

Η πραγματικότητα της περιοχής επιβάλλει στον υπερσυντηρητικό Βενέδικτο να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις για λόγους δημοσίων σχέσεων.

Ο βασικός συνοδός του σε αυτό το ταξίδι είναι ο αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο Κλαούντιο Ούμες, ένας προοδευτικός ιερέας που πριν από δύο χρόνια ήταν ένας από τους βασικούς αντιπάλους του στην κούρσα για τη διαδοχή.

Αναγκάζεται να συνομιλεί με τον πρόεδρο «Λούλα» Ντα Σίλβα, έναν άνθρωπο που δηλώνει ταυτόχρονα καθολικός κι αριστερός, έχει αποκτήσει ένα εξώγαμο παιδί και η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να υποβάλει νόμο στη Βουλή για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. 

Το ταξίδι του πάπα, το οποίο «βλέπει» σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική, έχει στόχο να προβάλει την ορθότητα του δόγματος απέναντι σε κάθε είδους αιρετική τάση.

Τι ελπίδες όμως έχει ο δογματικός πάπας Βενέδικτος σε μια κοινωνία που δείχνει να μην τα πηγαίνει καλά με τα δόγματα; 

Η ειρωνεία της τύχης φέρνει τον Βενέδικτο, ο οποίος ως τοποτηρητής του δόγματος της Αγίας Εδρας επί Ιωάννη-Παύλου Β' καταδίκασε το 1985 τη Θεολογία της Απελευθέρωσης ως αιρετική, πίσω στη χώρα που γέννησε την συγκεκριμένη ιδεολογία και στην οποία παραμένει ζωντανή.

 Η τάση αυτή άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μετά το Δεύτερο Συνέδριο του Βατικανού το 1965 και τη Σύνοδο του Μεδεγίν στην Κολομβία το 1968.

 Ο Βραζιλιάνος Λεονάρντο Μποφ και ο Περουβιανός Γουστάβο Γκουτιέρες Μερίνο υπήρξαν από τους πρωτεργάτες του κινήματος που έδωσε έμφαση στην υπεράσπιση των φτωχών και στην κοινωνική δικαιοσύνη, βάζοντας το δόγμα σε δεύτερο πλάνο. Πολλοί ιερείς εκείνη την εποχή ασπάστηκαν αριστερές ιδεολογίες, άλλοι κατατάχθηκαν στο αντάρτικο όπως ο Καμίλο Τόρες στην Κολομβία που σκοτώθηκε πολεμώντας στις τάξεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) και ο Ερνέστο Καρδενάλ με τους Σαντινίστας στη Νικαράγουα.  

Κάποιοι έγιναν «μάρτυρες», όπως ο Οσκαρ Ρομέρο στο Σαλβαδόρ που δολοφονήθηκε από χουντικούς παραστρατιωτικούς ενώ τελούσε την λειτουργία, κυνηγήθηκαν άγρια από τα δικτατορικά καθεστώτα εκείνης της εποχής αλλά και από το Βατικανό που τους αντιμετώπισε ως επικίνδυνους κομμουνιστές.  Θεολογία της Απελευθέρωσης 

Στα χρόνια που πέρασαν, το Βατικανό προσπάθησε να ενισχύσει τις επισκοπές του στην Λατινική Αμερική με συντηρητικούς ιερείς και να συκοφαντήσει την αξιοπιστία των ιερωμένων οπαδών της θεολογίας της απελευθέρωσης.

Ωστόσο, η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού τη δεκαετία του '90 και οι άγριες κοινωνικές ανισότητες διατήρησαν ζωντανό το προοδευτικό κίνημα στους κόλπους της εκκλησίας.

Σήμερα, μόνο στη Βραζιλία αριθμεί περισσότερες από 80.000 «κοινότητες βάσης», όπως αποκαλούνται οι εκκλησιαστικές κοινότητες που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της Θεολογίας της Απελευθέρωσης.

Στην Παραγουάη, ένας ιερέας προερχόμενος από το ίδιο κίνημα, ο Φερνάντο Λούγο, ενδέχεται να είναι ο υποψήφιος του ενιαίου αριστερού μετώπου στις προεδρικές εκλογές, ενώ στη Βενεζουέλα, ο πληθωρικός πρόεδρος Ούγο Τσάβες, προφανώς επηρεασμένος από αυτή την αριστερή θρησκευτική τάση, αποκαλεί τον Χριστό «μεγάλο αντιμπεριαλιστή επαναστάτη». 

Σε πολλά σημεία της Λατινικής Αμερικής πάντως, ακόμα κι όταν ο κόσμος δεν ακολουθεί τη θεολογία της απελευθέρωσης ή δεν διαρρέει στις τάξεις των Ευαγγελιστών που προτείνουν μια πιο ισότιμη και δημοκρατική σχέση με τα θεία -όπως στη Βραζιλία όπου ο αριθμός των καθολικών έχει μειωθεί κατά 20% - 25% μέσα στην τελευταία 20ετία- προχωρεί σε τολμηρές επιλογές κοσμικού χαρακτήρα: Στην Κολομβία πρόσφατα τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια απέκτησαν νομική υπόσταση. Στην Πόλη του Μεξικού νομιμοποιήθηκε η άμβλωση. Στη Βραζιλία, η πελιοψηφία του κόσμου υποστηρίζει τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, τις ενώσεις των ομοφυλόφιλων, τις έρευνες πάνω στα βλαστοκύτταρα. Τι αντιπροτείνει ο Βενέδικτος 16ος;

 Τη μη χρήση του προφυλακτικού, την υποστήριξη προς τους μεξικανούς επισκόπους που απειλούν με αφορισμό τους πολιτικούς που ψήφισαν υπέρ των αμβλώσεων και την ανησυχία του για τη συμμαχία Τσάβες-Κάστρο!

 «Η Καθολική Εκκλησία χάνει κατά μέσον όρο 8.000 πιστούς την ημέρα μόνο στη χώρα μας», σχολιάζει ο αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο Κλαούντο Ούμες.

 «Η Εκκλησία και πρωτίστως ο ίδιος ο πάπας οφείλουν να αναρωτηθούν τι φταίει και να βρουν τις λύσεις».    

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=232&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 12.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote