Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Δεύτερη έρευνα στο αρχείο
Δεύτερη έρευνα στο αρχείο Εκτύπωση E-mail
19.09.08

 

Έρευνα για την υπόθεση της περιουσίας της Μονής Βατοπαιδίου, που είχε διεξαχθεί από την Εισαγγελία της Ξάνθης κατά τα έτη 2004 και 2005, έχει τεθεί στο αρχείο.

 

 
Το περασμένο έτος είχε θέσει στο αρχείο ανάλογη έρευνα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Π. Μεϊδάνης και πρόσφατα την ανέσυρε από το αρχείο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς και διέταξε νέα προκαταρκτική έρευνα.
Η έρευνα στην Ξάνθη ξεκίνησε μετά από επιστολή (Φεβρουάριος 2004) του μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα προς τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό.
 
Στην επιστολή αυτή, ο μητροπολίτης Ξάνθης έκανε έντονη αναφορά για τα γενόμενα με τις παραχωρήσεις εκτάσεων προς τη Μονή Βατοπαιδίου.
 
Ειδικότερα, στην επιστολή του ο μητροπολίτης Ξάνθης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης, Χρ. Κωνσταντινίδης, ήταν «πνευματικοπαίδι» του ηγούμενου Εφραίμ.
 
Ακόμη, ο μητροπολίτης αναφέρει ότι ηγούμενοι της Μονής Βατοπαιδίου «επικαλούνται γνωριμίες με αρεοπαγίτες, που φιλοξενούνται στο Βατοπέδιο».
 
Η επιστολή αυτή διαβιβάστηκε από τον κ. Λινό στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Απ. Οικονόμου, που παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης, η οποία ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Καντζίδη.
 
Ο τελευταίος την έθεσε στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν «ενδείξεις τέλεσης κάποιου εγκλήματος από τον Κωνσταντινίδη», ο οποίος είχε υπογράψει στις 25/6/2003 το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής της εκτάσεως των 25.000 στρεμμάτων στη Μονή.
 
Επίσης, επικαλείται τις γνωμοδοτήσεις του συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, όπως και αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών από το έτος 1992 έως και το 2004, που ενέκριναν τις παραχωρήσεις.
 
Ένταση στη Βουλή
 
«Κόκκινο» χτύπησε το πολιτικό θερμόμετρο το πρωί στη Βουλή για το Βατοπαίδι, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης επετέθη ευθέως στο ΠΑΣΟΚ.
 
Ο Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε ότι όλο το έγκλημα διαπράχθηκε, ολοκληρώθηκε και εκτελέστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, υπαινισσόμενος ότι η δικαστική έρευνα που παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφορά την περίοδο 1998-2003. «Δεν είστε κατήγοροι, είστε κατηγορούμενοι», είπε απευθυνόμενος στον Απόστολο Κακλαμάνη.
 
«Το υβρεολόγιό σας συνιστά ομολογία ενοχής», απάντησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε πως ο κ. Σανιδάς βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση.
 
«Δεν θα βάλουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί, όπως εσείς», είπε ο κ. Χατζηγάκης, ενώ παρέπεμψε στη δικαιοσύνη για το αν θα εντοπιστούν κατά τη δικαστική έρευνα ευθύνες πολιτικών προσώπων.
 
Στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Το ΚΚΕ άνοιξε το θέμα το 2002, αλλά χάθηκε χρόνος», είπε, κάνοντας λόγο για προγραμματισμένη ανάδειξη υπαρκτών σκανδάλων.
 
Για εμπλοκή, στην υπόθεση Βατοπαιδίου, συνεργάτη του υπουργού Επικρατείας, Θοδωρή Ρουσόπουλου, κάνουν λόγο - σε ερώτησή τους- βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αυτήν ο αποσπασμένος στο υπουργείο του, νομικός σύμβουλος του κράτους κ. Διονυσόπουλος, γνωμοδοτούσε κατά του Δημοσίου για τις ανταλλαγές εκτάσεων προς της μονή Βατοπαιδίου.
 
Τις πρώτες καταθέσεις αρχίζει να λαμβάνει ο εισαγγελέας Εφετών, Ηλίας Κολιούσης, που μαζί με την συνάδελφό του, Ελένη Σωτηροπούλου, διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση των ανταλλαγών εκτάσεων του δημοσίου με την Μονή Βατοπεδίου.
 
Στον κ. Κολιούση κατέθεσαν την Πέμπτη οι δημοσιογράφοι Γιάννης Ντάσκας και Αριστέα Μπουγάτσου, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση με ρεπορτάζ τους. Τις επόμενες ημέρες, οι εισαγγελείς θα αρχίσουν να καλούν σε κατάθεση μάρτυρες, μέλη φορέων και ιδιώτες, που στο παρελθόν, προέβησαν σε καταγγελίες για το θέμα.
 
Στο μεταξύ, αναμένεται να διαβιβαστούν στην εισαγγελία Εφετών έγγραφα, που έχουν ζητήσει οι δύο εισαγγελείς από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
 
Καταθέσεις 70 εκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερις τράπεζες διατηρεί η Μονή Βατοπαιδίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος. Μάλιστα αφορούν λογαριασμούς της μιας μέρας, που επιτρέπουν στους δικαιούχους να αποκομίζουν ανά πάσα στιγμή το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων. Διαβάστε περισσότερα
 
 
 
Ε-ΤΥΠΟΣ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2319&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote