Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Προκαταρκτική εξέταση
Προκαταρκτική εξέταση Εκτύπωση E-mail
18.09.08

Προκαταρκτική Εξέταση διενεργείται από τον Εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου με αφορμή τις δραστηριότητες της συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη.

Η παραγγελία δόθηκε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ σύμφωνα με το οποίο η κυρία Πελέκη συμμετείχε σε δύο ΕΠΕ χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί εάν η συμβολαιογράφος έχει διαπράξει όχι μόνον ποινικά αλλά και πειθαρχικά αδικήματα.

Στο μεταξύ, απαντήσεις για ανοιχτό χορηγικό τραπεζικό λογαριασμό που φέρεται να διατηρεί η Μονή Βατοπαιδίου ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σε ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα υποστηρίζουν ότι ο λογαριασμός είχε ποσό 48 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτά η Μονή έχει κάνει ανάληψη 22 εκατομμύρια μέχρι τον Ιούλιο του 2008.

Με άλλη ερώτηση τους, ζητούν κατάθεση στη Βουλή των υπουργικών αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις οποίες ανατέθηκε στην κτηματική εταιρία του δημοσίου η ανταλλαγή της Βιστωνίδας.

«Πολιτική βούληση για την αλήθεια και για να διευκολυνθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης υπάρχει και έχει δηλωθεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος. Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», ο εκπρόσωπος τόνισε πως «οι υπουργοί κινήθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους» και πως «οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με ονόματα υπουργών δεν προσθέτει παρά μόνο εντυπώσεις». Πρόσθεσε πως «δεν γνωμοδοτούν οι υπουργοί, αλλά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους», ενώ παρέπεμψε τόσο σε δηλώσεις του κ. Τσιτουρίδη, το πρωί, όσο και στη δική του δήλωση. Ο πρώην υπουργός διέψευσε τα περί εμπλοκής του στην υπόθεση της Μονής.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας παρουσιάζεται έγγραφο με χειρόγραφη υπόδειξη για ξεπούλημα της λίμνης Βιστωνίδας. Σε έγγραφο της Μονής Βατοπεδίου με παραλήπτη τον πρωην υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη υπάρχει χειρόγραφη απάντηση -παραγγελία για «διευθέτηση του θέματος».

Σε ό, τι αφορά τον κ. Διονυσόπουλο, που ήταν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και μετά, σύμβουλος στη ΓΓ Ενημέρωσης, ο κ. Ρουσόπουλος -στο σχετικό ερώτημα- απάντησε πως «το Νομικό Συμβούλιο ορίζει ένα σύμβουλο για κάθε υπουργείο, χωρίς να απαιτείται αίτημα του υπουργού. Πρόκειται για πλήρως αυτόνομη διαδικασία». Τόνισε δε πως «δεν πρέπει να συγχέουμε το νομικό σύμβουλο υπουργού με το νομικό σύμβουλο, που έχει κάθε υπουργείο».

«Οι πολιτικοί και οι μοναχοί businessmen πρέπει να σταματήσουν άμεσα να προσβάλουν το θρησκευτικό συναίσθημα και τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης. Κάλεσε την κυβέρνηση «να φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, που θα προστατεύει τη δημόσια περιουσία, αλλά και το πόρισμα Σανιδά, το οποίο καταλογίζει ευθύνες υπουργών».

Πρόταση νόμου για ζητήματα που έχουν σχέση με την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των Μονών, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Φ. Κουβέλης, «για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαράδεκτο, άδικο και αντιδημοκρατικό οι πολίτες να δέχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη και από την άλλη, η πολιτεία να απέχει από οφειλόμενες ενέργειες, όπως είναι η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των Μονών».

Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε στη Βουλή η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «είναι μία λιτή, σαφής και μικρή πρόταση, αλλά μεγάλη ως προς το περιεχόμενό της και το οικονομικό της αποτέλεσμα, γιατί πολλά εκατομμύρια ευρώ θα εισέλθουν στα ταμεία του κράτους αν γίνει αποδεκτή».

Κάλεσε την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την πρόταση και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει και πάλι πρωτοβουλία, προκειμένου να εξορθολογιστούν οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας, να ρυθμιστεί, δηλαδή, νομοθετικά η διακριτότητα των ρόλων τους, «έτσι ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι απαράδεκτες θεσμικές ρυθμίσεις που υπάρχουν σήμερα στις σχέσεις τους».

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα αναλάβει άλλη μια πρωτοβουλία, η οποία «θα αφορά ενέργειες που πρέπει να προωθηθούν, προκειμένου να επανεξεταστούν τα λεγόμενα χρυσόβουλα, συγγύλια και άλλοι συναφείς τίτλοι με τους οποίους δίδονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην εκκλησία και τις μονές, όχι μόνο του Αγίου Όρους, αλλά γενικότερα» και σημείωσε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός, με τίτλους αναγόμενους στην περίοδο της Οθωμανικής κατοχής της χώρας, να προκύπτουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα των μονών, την ώρα που υπάρχουν ακτήμονες στη χώρα μας, την ώρα που ολόκληρες περιοχές ασφυκτιούν από αυτές τις δήθεν ιδιοκτησίες μοναστηριών και της εκκλησίας».



e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2315&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 18.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >