Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Πράσινο φως» από την Κομισιόν
«Πράσινο φως» από την Κομισιόν Εκτύπωση E-mail
17.09.08

 Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε το σχέδιο που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο ορισμένα περιουσιακά στοιχεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας-Υπηρεσίες θα ιδιωτικοποιηθούν ομαδικά.

Ειδικότερα στην απόφασή της, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, όπως υποβλήθηκε από την Ελλάδα, δεν θα ισοδυναμεί με κρατική ενίσχυση. Από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα προκύψουν, όπως σημειώνει η Επιτροπή, τρεις οντότητες: μία αεροπορική εταιρεία, που θα αποκτήσει το 65% της μεταφορικής ικανότητας των Ολυμπιακών Αερογραμμών, καθώς και τη δυνατότητα χρήσης του εμπορικής ονομασίας και του λογότυπου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, και δύο άλλες εταιρείες που θα ασχολούνται αντιστοίχως με την επίγεια εξυπηρέτηση και τη συντήρηση. Τα εναπομένοντα τμήματα των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας - Υπηρεσίες θα τεθούν υπό εκκαθάριση.

Όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι κοινοποιηθείσες διαδικασίες δεν διαφέρουν ουσιαστικά από οιαδήποτε άλλη διαδικασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων βάσει των όρων που ισχύουν στην αγορά, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών περιστάσεων της προκειμένης υπόθεσης και των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του κλάδου των αερομεταφορών, των ρυθμιστικών περιορισμών και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής αγοράς.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει η Επιτροπή, επιδιώκεται λύση παρόμοια με την εκκαθάριση της Sabena και τη δημιουργία της εταιρείας που μετεξελίχθηκε στη σημερινή Brussels Airlines.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα επιβλέπει ανεξάρτητος επίτροπος παρακολούθησης, ο οποίος θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση με την απόφαση και τις αναληφθείσες δεσμεύσεις. Ο επίτροπος παρακολούθησης θα υποβάλλει στην Επιτροπή τακτικές εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και τα ληφθέντα μέτρα. Εάν η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με οιεσδήποτε πτυχές της διαδικασίας, μπορεί να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση.

Η Επιτροπή παρατηρεί επίσης ότι ενώ οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και η Ολυμπιακή Αεροπορία - Υπηρεσίες θα τεθούν υπό εκκαθάριση μετά την ιδιωτικοποίηση, οι νέες εταιρείες θα αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου των νέων ιδιοκτητών σύμφωνα με τους όρους της αγοράς. Η Επιτροπή παρατηρεί τέλος ότι με τη σημερινή απόφαση διασφαλίζεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας, με την εκτέλεση των ζωτικής σημασίας αεροπορικών δρομολογίων στα ελληνικά νησιά.

Ο φάκελος της Ολυμπιακής αποτελεί ένα υπόδειγμα πιστής συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ο αρμόδιος για τις μεταφορές Επίτροπος Αντόνιο Ταγιάνι. Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν τον καρπό πολύμηνων επαφών σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη με τον οποίο καταφέραμε να συνεργαστούμε με υποδειγματικό τρόπο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Α. Ταγιάνι.

«Έγινε συστηματική, πολλή και καλή δουλειά με την Κομισιόν, η οποία οδηγεί σε σημαντική λύση, που βοηθά την Ολυμπιακή Αεροπορία, σέβεται τους εργαζόμενους και δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την εξεύρεση επενδυτή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

Σε ερώτηση αν η λύση θα είναι δεσμευτική και για την επόμενη κυβέρνηση, σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολύ χρόνο» και υπογράμμισε ότι «η λύση αυτή συζητήθηκε με συστηματικό τρόπο με την Κομισιόν».

Ανέφερε δε, ότι «τα πράγματα όδευσαν στο καλύτερο δυνατό σενάριο για την Ολυμπιακή, τους εργαζόμενους και την εξεύρεση επενδυτή» και τόνισε πως οι συζητήσεις ήταν με την Κομισιόν.

«Η ανάπτυξη της χώρας περνάει και μέσα από τις αερομεταφορές. Η ύπαρξη ενός μονοπωλίου και μάλιστα ιδιωτικού θα γυρίσει τη χώρα μας πολλά χρόνια πίσω» δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης, «με τις σημερινές εξαγγελίες ο ελληνικός λαός και όλοι μας ζούμε στιγμές παραλόγου. Ο κ. Καραμανλής το 2005 στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης είπε ότι κλείνει η Ολυμπιακή. Και ο κ. Χατζηδάκης το επανέλαβε τα Χριστούγεννα του 2007. Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι θέλει να σώσει την Ολυμπιακή. Μια Ολυμπιακή που τον τελευταίο χρόνο ουσιαστικά την κατάντησε να πετά με 10 αεροπλάνα λιγότερα, έχοντας χάσει 2.300.000 επιβάτες και ζημιώνοντάς την ετησίως κατά 230 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη επέβαλε το πρόστιμο- τουλάχιστον έτσι διαβάσαμε- για τις παράνομες επιχορηγήσεις 2004-2007, που ξεπερνάνε τα 800 εκατ. ευρώ».

«Ταφόπλακα για τον εθνικό αερομεταφορέα αποτελεί το δήθεν σχέδιο εξυγίανσης των Ολυμπιακών Αερογραμμών που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και εισηγήθηκε προς την Κομισιόν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο κ. Χατζηδάκης αναλαμβάνει το ρόλο του τελικού νεκροθάφτη της Ο.Α. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, για ένα σχέδιο που στοχεύει στην εδραίωση ενός παντοδύναμου καρτέλ στις αερομεταφορές στη χώρα μας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και των εργαζομένων στην Ο.Α. Όπου εφαρμόστηκαν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την ασφάλεια των αερομεταφορών».

Συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή

Προϋποθέσεις για δυναμική ανάπτυξη της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο μέλλον δημιουργεί η απόφαση της Κομισιόν, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Η νέα εταιρεία θα κρατήσει το όνομα και το σήμα της Ολυμπιακής, θα είναι πλήρως αποκρατικοποιημένη και θα παρέχει απόλυτη κάλυψη στους σημερινούς εργαζόμενους, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης. Χαρακτήρισε το σχέδιο της κυβέρνησης μεγάλη και διαρθρωτική παρέμβαση που λύνει οριστικά και με τον καλύτερο τρόπο ένα ζήτημα που απασχολούσε το πολιτικό σύστημα για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε το σχέδιο για την εταιρία και υπογράμμισε ότι «έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, η οποία και σέβεται τους εργαζόμενους και εξασφαλίζει τις πτήσεις στις άγονες γραμμές και ταυτόχρονα βοηθά στο να μπορέσει η Ολυμπιακή να συνεχίσει να πετάει».

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Στο έκτακτο συνέδριο της η ΟΣΠΑ προανήγγειλε για την Παρασκευή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων της Ολυμπιακής στη Λεωφόρο Συγγρού και για τις 23 Σεπτεμβρίου κατάληψη στο κτίριο της διοίκησης στα Σπάτα. Επίσης την 1η Οκτωβρίου θα κάνουν πολύωρη καθιστική διαμαρτυρία και περικύκλωση του υπουργείου Μεταφορών.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μανώλης Πατέστος άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση αλλά και ειδικότερα στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη, υποστηρίζοντας ότι συνειδητά υπονόμευσαν την εταιρία, προκειμένου να απαξιωθεί και να περάσει σε ιδιωτικά χέρια προς όφελος του ανταγωνισμού. Ο κ. Πατέστος αμφισβήτησε τις δηλώσεις του υπουργού μεταφορών ότι η Ολυμπιακή έχει ζημιά 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα και επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι θα δώσουν και αυτή τη μάχη για να παράσχουν στο επιβατικό κοινό την ευκαιρία να πετάξουν φθηνά και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια. Μιλώντας νωρίτερα στον City99,5 ο κ. Πατέστος εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Μεταφορών, ενώ αναφέρθηκε απαξιωτικά για τους επίδοξους αγοραστές της Ολυμπιακής.

Πλήρη στήριξη της ΟΣΠΑ παρέσχε η ΓΣΕΕ δια του προέδρου της κ. Παναγόπουλου, που απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άφησε σαφείς αιχμές κατά του σημερινού υπουργού Μεταφορών, ότι είχε εκφράσει την αντιπάθειά του για την Ολυμπιακή από τη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται γίνονται απορρυθμίσεις και ανακοίνωσε ότι η Συνομοσπονδία θα διοργανώσει εκδηλώσεις σε κάθε αεροδρόμιο της χώρας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Ραγκούσης που παρέστη επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, τόνισε στη διάρκεια του χαιρετισμού του ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ολυμπιακή, αλλά και ενώπιον εξελίξεων στην οικονομία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον εθνικό μας αερομεταφορέα». Ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάζει ταφόπλακα στην Ολυμπιακή, ότι έχει σχεδιάσει το κλείσιμό της εδώ και πολλά χρόνια και πρόσθεσε ότι το κλείσιμο σημαίνει διαζύγιο με την ασφάλεια, την περιφερειακή ανάπτυξη και παράδοση στο ιδιωτικό μονοπώλιο. Κατά τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ η Ολυμπιακή μπορεί να σωθεί μέσα από ένα σχέδιο ανάπτυξης της εταιρίας.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ κ. Καμπούρης και Λαφαζάνης συνέδεσαν τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για το ξεπούλημα των επιχειρήσεων του δημοσίου, σε βάρος των εργαζομένων και προς όφελος των μεγάλων κεφαλαίων.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2310&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote