Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βουλευτές με ψήφους της αλλοδαπής
Βουλευτές με ψήφους της αλλοδαπής Εκτύπωση E-mail
12.05.07
 Σε νέο «ράβε-ξήλωνε» οδηγείται το πολυσυζητημέο νομοσχέδιο για την ψήφο των ελλήνων ομογενών μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να το ψηφίσει στην αρχική του μορφή, αλλά και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού να το αποδεχθεί.

*Σημείο τριβής υπήρξε η κατεύθυνση της ομογενειακής ψήφου, καθώς στο αρχικό νομοσχέδιο του Πρ. Παυλόπουλου οριζόταν ότι αυτή θα καταλήγει στην εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένος ο εκλογέας.  

* Οπως είχε παρουσιάσει αναλυτικά η «Κ.Ε.» (11/2) η ρύθμιση θα οδηγούσε σε αλλοίωση τόσο του τοπικού αποτελέσματος σε περιοχές με πολλούς μετανάστες (σ.σ.: οι νέες εγγραφές «ψηφοφόρων εισαγωγής» θα άλλαζαν το εκλογικό μέτρο όπως και τον αριθμό των βουλευτών), όσο και του συνολικού (αφού οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι θα «ανεβοκατέβαζαν» κυβερνήσεις).

Ταυτόχρονα, οι υποψήφιοι βουλευτές θα ήταν υποχρεωμένοι να διευρύνουν το κυνήγι της ψήφου σε όλο τον πλανήτη.

 * Η συγκεκριμένη διάταξη, ωστόσο, δεν άρεσε στους εκπροσώπους των ομογενών, οι οποίοι θέλοντας να είναι εμφανές το «μήνυμα» της δικής τους ψήφου, πρότειναν στον υφυπουργό Εξωτερικών Θ. Κασσίμη τη δημιουργία χωριστών εκλογικών περιφερειών.

 Στο ιταλικό πρότυπο 

* Αυτή ακριβώς είναι και η θέση του ΠΑΣΟΚ: τόσο ο υπεύθυνος για τον Απόδημο Δ. Δόλλης, όσο και ο επικεφαλής του τομέα Εσωτερικών Ευ. Βενιζέλος τάχθηκαν υπέρ της εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού ως «ιδιαίτερης κατηγορίας» με τη συγκρότηση «δικών τους» εκλογικών περιφερειών, κατά το μοντέλο που ισχύει στην Ιταλία.  

*Υπό τον κίνδυνο το νομοσχέδιο να καταψηφιστεί (απαιτούνταν 200 ψήφοι για την έγκαιρη εφαρμογή του) και οι απόδημοι να «χρεώσουν» την αποτυχία στην κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε τη διαμόρφωση της νέας διάταξης για τους ομογενείς:

 * Ο προσανατολισμός είναι να διαμορφωθούν δύο ή τρεις νέες μονοεδρικές (ή διεδρικές, το πολύ) περιφέρειες, στις οποίες θα καταλήγουν οι ψήφοι των Ελλήνων που ζουν στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία.

 Σε κάποιες απ' αυτές θα προστεθούν και οι μικρότερου αριθμού ψηφοφόροι κάτοικοι των άλλων ηπείρων.

 * Αυτές οι νέες περιφέρειες θα αφορούν τους «μόνιμα διαμένοντες στο εξωτερικό» (δηλαδή που έχουν «μόνιμη κατοικία και εισόδημα εκτός Ελλάδας»), ενώ για τους «προσωρινά διαμένοντες» (φοιτητές, ναυτικούς, υπαλλήλους σε διεθνείς οργανισμούς κ.λπ.) θα ισχύει η ψήφος στις περιφέρειες όπου είναι εγγεγραμμένοι στην Ελλάδα. 

*Για να προκύψουν, όμως, νέες έδρες πρέπει να λιγοστέψουν κάποιες άλλες, αφού το σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι ο συνολικός αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 300.  * Επειδή, όμως, θεωρείται δύσκολο (έως αδύνατο, λόγω των αντιδράσεων που θα ξεσπάσουν) να θιγούν «κανονικές» έδρες στις νυν εκλογικές περιφέρειες, προκρίνεται ως λύση η ισόποση μείωση των εδρών Επικρατείας. 

* Συμπέρασμα: Για την ψήφο των ομογενών κάποιοι θα «πληρώσουν». Ας είναι, λοιπόν, οι εκλεκτοί των αρχηγών.

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=231&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 20.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων