Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Εμβόλιο αποτρέπει την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ
Εμβόλιο αποτρέπει την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ Εκτύπωση E-mail
16.09.08

Εμβόλιο το οποίο θα αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, όταν η διάγνωσή της γίνει σε αρχικό στάδιο, αναμένεται να αρχίσει να χορηγείται μέσα στην προσεχή 5ετία.

Το εμβόλιο αυτό έχει ήδη περάσει από το πειραματικό στάδιο στο στάδιο της εφαρμογής σε εθελοντές σε ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα από τη χορήγησή του σε πειραματόζωα συνηγορούν υπέρ της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ωστόσο, οι απόψεις των ειδικών είναι αντιφατικές καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι θα είναι αποτελεσματικό, ενώ άλλοι εκφράζουν επιφυλάξεις.

Αυτά ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ καθηγητής Σταύρος Μπαλογιάννης με αφορμή επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία.
Ο κ Μπαλογιάννης επισήμανε ότι μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται με φαρμακευτική αγωγή αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη η αιτιοπαθογένειά της. Ο κ Μπαλογιάννης εξήγησε ότι στόχος των ερευνών είναι η εύρεση των αιτίων που προκαλούν τη νόσο μέσα από την ενδελεχή ανάλυση του γενετικού υπόβαθρού της, η δημιουργία εμβολίου το οποίο θα μπορεί να αντιρροπήσει το ΑΒ πεπτίδιο το οποίο προσβάλει τον εγκέφαλο και καταστρέφει τους νευρώνες και η διαφοροποίηση προγονικών κυττάρων σε ώριμα κύτταρα που θα αποκαταστήσουν την νευρωνική απώλεια του εγκεφάλου. Ένα είδος εμβολίου δημιουργήθηκε παλαιότερα αλλά λόγω των παρενεργειών που είχε δεν χορηγήθηκε στους ασθενείς. Το νέο εμβόλιο θα χορηγείται όχι ως προληπτικό αλλά για να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου σε άτομα τα οποία έχει διαγνωστεί ότι πάσχουν. Η διάγνωση μπορεί να γίνεται σήμερα με μια μαγνητική τομογραφία με ιδιαίτερο εμπλουτισμό που θα μπορεί να καταγράψει τη συγκέντρωση των ΑΒ πεπτιδίων στον εγκέφαλο. Τα άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου είναι τα μεγάλης ηλικίας, ιδίως οι γυναίκες, οι πάσχοντες από υπερλιπιδαιμία, οι παχύσαρκοι, όσοι δεν καλλιεργούν τη σκέψη καθώς και άτομα με οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2303&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote