Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Κανόνι» με διεθνή αντίκτυπο από Αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό
«Κανόνι» με διεθνή αντίκτυπο από Αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό Εκτύπωση E-mail
16.09.08

Σεισμό προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η κατάρρευση της τέταρτης σε μέγεθος επενδυτικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Lehman Brothers.

Το «κανόνι» που θεωρείται το μεγαλύτερο στην Αμερικανική ιστορία, είχε ως αποτέλεσμα να βουλιάξουν τα διεθνή χρηματιστήρια και να ενταθούν οι φόβοι για τραπεζικό «κραχ». Ο γκουρού της παγκόσμιας οικονομίας Άλαν Γκρίνσπαν έκανε λόγο για την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 100 ετών. 

Η Lehman Brothers ήταν ένας απο τους μεγαλύτερους βασικούς διαπραγματευτές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ερωτηθείς σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ώστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα όποιο πρόβλημα υπάρξει στην αγορά». Η Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση μετά από απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω κακών επενδύσεων στην αγορά ακινήτων και 158 χρόνια ιστορίας έσβησαν μέσα σε ένα «μαύρο» σαββατοκύριακο αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, όπως το χαρακτηρίζουν οι αναλυτές. Η χρεοκοπία της τράπεζας φέρνει αναταραχή όχι μόνο στην Αμερικανική, αλλά και τις διεθνείς αγορές. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου είχε απώλειες στις 18:00 ώρα Ελλάδας 3,95%, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι σημείωνε πτώση 4,27%, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη είχε πτώση 4,4%, ενώ στην Αθήνα οι απώλειες ήταν της τάξης του 3,78%. Σεπτέμβριο του 2007 η αξία της Lehman Brothers άγγιζε τα 41 δισ. δολάρια. Ένα χρόνο μετά η αξία των μετοχών της έκανε βουτιά κατά 93%, ειδικά μετά την άρνηση της Barclays Bank και της Bank of America να την εξαγοράσουν. Την αναταραχή στις αγορές ενισχύει και η ξαφνική απόφαση της Bank of America να εξαγοράσει την Merrill Lynch, που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε την τύχη της Lehman, κάνοντας την μαζί με την JP Morgan τις κυρίαρχες του χώρου. Την ίδια ώρα, δέκα μεγάλες διεθνείς τράπεζες δημιούργησαν ένα ταμείο 70 δισ. δολαρίων, απ΄ όπου θα μπορούν να αντλούν κεφάλαια, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας. Το θέμα προκαλεί ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και στις ασφάλειες. Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται πλέον και ο ασφαλιστικός γίγαντας American International Group (AIG) που αναζητά πιστώσεις 40 δισ. δολαρίων, χωρίς τις οποίες δεν θα επιβιώσει τις επόμενες μέρες.

Πηγή: ALPHA

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2302&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote