Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μυστικά πρωτόκολλα
Μυστικά πρωτόκολλα Εκτύπωση E-mail
16.09.08

 

Μέσα από μια πολυδαίδαλη διαδρομή, που χαρακτηρίστηκε από υπουργικές κόντρες, επισκέψεις μοναχών σε κυβερνητικά γραφεία και διαδικασίες-εξπρές, ολοκληρώθηκε το ιερό deal της Μονής Βατοπαιδίου στο Ολυμπιακό Χωριό.

 

Το ακίνητο πέρασε στα χέρια της κυπριακής υπεράκτιας εταιρίας Noliden, από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω της Μονής Βατοπαιδίου, η οποία είχε αποκτήσει την κυριότητά του μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής κτημάτων.
 
Η Noliden ιδρύθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2008 και δύο μήνες μετά πήρε τραπεζικό δάνειο και κέρδισε τη δημοπρασία για την απόκτηση του ακινήτου.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Παρόν», που παρουσίασε το συμβόλαιο της μεταβίβασης, η Noliden ελέγχεται από τον εφοπλιστή κ. Πολέμη ενώ μετέχουν με μειοψηφικά πακέτα οι ιατροί κ.κ. Σπυρίδων Τζανής και Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ομάδα των επενδυτών που αγόρασε το ακίνητο μετέχουν ιατροί από γνωστές κλινικές της Αθήνας, που είχαν σκοπό να δημιουργήσουν ένα νέο σύγχρονο θεραπευτήριο, που θα καλύπτει τις ανάγκες της Δυτικής Αττικής.
 
Η υπόθεση πάντως του Ολυμπιακού Χωριού αποτελεί το νέο κρίκο στην αλυσίδα διερεύνησης των συναλλαγών της Μονής Βατοπαιδίου. Η ΚΕΔ πήρε την κυριότητα του ακινήτου το 2000 με σκοπό τη μεταστέγαση του υπουργείου Απασχόλησης μετά τους Αγώνες του 2004.
 
Οι διαδικασίες μεταστέγασης είχαν κινηθεί ιδίως από τον κ. Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος τον Αύγουστο του 2006 είχε συγκροτήσει σχετικές Επιτροπές. Ο ίδιος επιβεβαίωσε συναντήσεις του με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ, ο οποίος ζητούσε το ακίνητο χωρίς όμως το αίτημά του να γίνει αποδεκτό από τον τότε υπουργό.
 
 
Οι εξελίξεις
 
Οι εξελίξεις πήραν καταιγιστικό ρυθμό από τον Ιούνιο του 2007:
 
«Αγαπητέ κύριε υπουργέ, η ΚΕΔ προτίθεται να αξιοποιήσει άμεσα το κτίριο στο Ολυμπιακό Χωριό και ζητά να της αποδοθεί προκειμένου να αποπληρωθεί το δάνειο το οποίο είχε λάβει».
 
Με την φράση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, ξεκινούσε η επιστολή την οποία έστειλε η ΚΕΔ προς τον κ. Βασίλη Μαγγίνα, στις 4 Ιουνίου του 2007, ζητώντας να πάρει πίσω το κτίριο που προοριζόταν για τη μετεγκατάσταση του υπουργείου. Στόχος της ΚΕΔ ήταν να αξιοποιηθεί το ακίνητο για να αποπληρωθούν δανειακές εκκρεμότητες της Εταιρείας.
 
Με την ίδια επιστολή, ο επικεφαλής της ΚΕΔ κ. Κ. Γκράτζιος επισήμαινε ότι το ακίνητο στο Χωριό δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις πραγματικές ανάγκες του υπ. Απασχόλησης για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, επειδή για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών απαιτούνταν 28.000 τ.μ. ενώ ο υφιστάμενος χώρος διέθετε μόλις 22.000 τ.μ., και δεύτερον διότι δεν υπήρχε οργανωμένο συγκοινωνιακό δίκτυο.
 
Ο τότε υπ. Απασχόλησης, κ. Β. Μαγγίνας, αποδέχθηκε το αίτημα της ΚΕΔ, όπως άλλωστε έκανε ο ίδιος γνωστό στο Mega, τονίζοντας ότι πήρε την πολιτική απόφαση. Τη γραπτή απάντηση προς την ΚΕΔ για λογαριασμό του υπουργείου απέστειλε ο γενικός γραμματέας κ. Δημήτρης Κοντός στις 28 Ιουνίου του 2007. Μέσα από αυτήν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έκανε αποδεκτό ότι με τις προϋποθέσεις που υπήρχαν δεν ήταν δυνατή η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών και για το λόγο αυτό γινόταν αποδεκτό το αίτημα της ΚΕΔ.
 
Λίγες ημέρες αργότερα η ΚΕΔ παραχωρούσε το ακίνητο στη Μονή Βατοπαιδίου παίρνοντας ακίνητα του Δημοσίου αντικειμενικής αξίας 39,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είχε κοστίσει στην ΚΕΔ ποσό άνω των 57 εκατ. ευρώ. Η Μονή προχώρησε σε δημοπρασία του ακινήτου το Δεκέμβριο του 2007 και σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκε μόνο μία προσφορά ύψους 35 εκατ. ευρώ από μία εταιρία.
 
Η προσφορά δεν κρίθηκε ικανοποιητική και βάσει διάταξης νόμου του 1981 η Μονή προχώρησε τη δημοπρασία με τη διαδικασία της «ελεύθερης αγοράς». Τότε προσήλθε η Noliden, προσέφερε 41 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή κατά 10% πάνω από την πρώτη προσφορά που προβλέπει η διαδικασία της ελεύθερης αγοράς) και πήρε το ακίνητο.
 
Το πάρε - δώσε
 
Οι εκτάσεις που έδωσε στην ΚΕΔ η Μονή Βατοπαιδίου για να πάρει στη δικαιοδοσία της το Ολυμπιακό Χωριό:
 
629 στρέμ. Θεσσαλονίκη
 
79 στρέμ. Καβάλα
 
320 στρέμ. Ηρακλείτσα - Καβάλα
 
320 στρέμ. Νέα Πέραμος - Καβάλα
 
518 στρέμ. Ακροπόταμος - Καβάλα
 
25 στρέμ. Θεσσαλονίκη (46 οικόπεδα)
 
17 στρέμ. Τρίκαλα (33 οικόπεδα - Καλαμπάκα)
 
1,2 στρέμ. Χαλκιδική (11 οικόπεδα)
 
Αντικειμενική αξία 39.500.000 ευρώ.
 
 
 
 
Ελεύθερος Τύπος
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2301&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 16.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote