Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κλίμα απαισιοδοξίας
Κλίμα απαισιοδοξίας Εκτύπωση E-mail
16.09.08

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για επίλυση του θέματος της ονομασίας» δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ΠΓΔΜ, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις νέες προτάσεις του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, τις οποίες εξετάζει και επί των οποίων θα τοποθετηθεί τις προσεχείς ημέρες.

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μόνο γύρω από το θέμα της ονομασίας και τόνισε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζεται να επιδείξει σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις, αν θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση.

Η ελληνική διπλωματία θα μεταφέρει στα Ηνωμένα Εθνη τις αέσως επόμενες ημέρες τις παρατηρήσεις και αντιπροτάσεις της επί του «πλαισίου λύσης» που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς και στο οποίο το πρόβλημα της ονομασίας διασυνδέεται ευθέως με την αναγνώριση της «μακεδονικής ταυτότητας».

Ο Έλληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης θα επιδώσει γραπτό υπόμνημα στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, προκειμένου να τροποποιηθεί το κείμενο που ο ίδιος παρουσίασε, ζητώντας από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να το αποδεχτούν ως «πακέτο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, οι «γκρίζες ζώνες» στο έγγραφο με τις «οδηγίες για λύση» κατά την έκφραση του Νίμιτς είναι οι εξής: Στα ονόματα τα οποία προτείνει, Βόρεια Μακεδονία και Άνω Μακεδονία, δεν είναι σαφές εάν ο γεωγραφικός προσδιορισμός θα αποτελεί πρόθεμα (Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να εκπέσει στην πορεία) ή αν θα πρόκειται για ουσιαστικά σύνθετη ονομασία (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά.

e-tipos


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2300&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 16.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote