Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Θα τους προλάβει ή θα τον ρίξουν;
Θα τους προλάβει ή θα τον ρίξουν; Εκτύπωση E-mail
15.09.08

Στο 1,1% βρίσκεται τώρα η υπέρ της ΝΔ διαφορά στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS (ολοκληρώθηκε την Παρασκευή), έναντι 2 μονάδων που ήταν στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας και 4,2 μονάδων που ήταν τον Ιούνιο.

Αυτή η μείωση της διαφοράς, σε συνδυασμό με το εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ, που έχει οδηγήσει ακόμα και βουλευτές «εκτός υποψίας», όχι δηλαδή τους «συνήθεις υπόπτους», να απειλούν παρασκηνιακά να ρίξουν την κυβέρνηση, μέτρησαν καταλυτικά στην επιλογή αποπομπής του Γ. Βουλγαράκη (ουσιαστικά περί αποπομπής πρόκειται…) με καθυστέρηση κάποιων ημερών στη διάρκεια των οποίων το πολιτικό κόστος για κυβέρνηση και Καραμανλή ήταν σημαντικότατο, αλλά και στην επιλογή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π»:

Να οριοθετήσει ο Κώστας Καραμανλής τις οριστικές του επιλογές στις αρχές του 2009. Και όταν λέμε οριστικές επιλογές εννοούμε και σαρωτικό ανασχηματισμό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο διάστημα απ' τον Μάρτη μέχρι τον Ιούνη, ένα ενδεχόμενο πλέον εξαιρετικά πιθανό, αφού το εισηγούνται στον πρωθυπουργό συνεργάτες του, τη γνώμη των οποίων πάντα λαμβάνει σοβαρά υπόψη!

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της RASS:

Η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 30,9%.

Το ΠΑΣΟΚ το 29,8%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 13,2%.
ΚΚΕ 7,5%,
ΛΑΟΣ 4,7%,
Οικολόγοι 2,7%,

Άλλο κόμμα 1,1%, λευκό 2,8%, αδιευκρίνιστη ψήφος 7,1%.

Η μείωση της υπέρ της ΝΔ διαφοράς οφείλεται στην αύξηση της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ απ' το 63,4% της προηγούμενης έρευνας σε 69,8%. Προσεγγίζει δηλαδή τη συσπείρωση της ΝΔ, που είναι 70,1%.

Οφείλεται όμως και στη βελτίωση του «ισοζυγίου διαρροών» υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα οι διαρροές απ' τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ είναι 5,1%, ενώ οι διαρροές απ' το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ είναι 2,5%.

Ωστόσο και παρά τη μείωση της διαφοράς, που οφείλεται και στο γεγονός ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά πέφτει και απ' το 14,5% του Ιουνίου έπεσε στην προηγούμενη έρευνα στο 13,5% και τώρα είναι στο 13,2%, τα άλλα ποιοτικά στοιχεία δεν είναι ευνοϊκά για τον Γιώργο και δείχνουν πως ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να μπορούν να μιλάνε για πολιτική ανατροπή, ενώ στην κυβέρνηση προτάσσουν το επιχείρημα ότι το κλείσιμο της ψαλίδας είναι συγκυριακό.

Συγκεκριμένα στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 68,3%, έναντι 24,1% του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κ. Καραμανλής προηγείται με 50,3%, έναντι 30,5% του Γ. Παπανδρέου και 18,2% του… «ΚΑΝΕΝΑ».

Πάντως ένα 46,8% φαίνεται να ασπάζεται τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που έχει δώσει στις ευρωεκλογές ο Γ. Παπανδρέου, έναντι του 42,6% που συμφωνεί με την προσέγγιση ότι οι ευρωεκλογές είναι μια εκλογική αναμέτρηση μόνο ευρωπαϊκού χαρακτήρα (Περισσότερα στοιχεία στη στήλη «Χαράς ευαγγέλια στο ΠΑΣΟΚ» στη σελ.15).

Σύμφωνα με την ανάλυση γνωστού αναλυτή ο οποίος συνεργάζεται με την κυβέρνηση, το κυβερνών κόμμα έχει υποστεί σοβαρή ζημιά απ' την υπόθεση Βουλγαράκη. Ζημιά που μπορεί να αναστραφεί ως έναν βαθμό, αν ο Καραμανλής αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες, αλλά ένα κομμάτι της θα παραμείνει…

Γιατί ο Καραμανλής…

Απομένει να απαντηθούν ορισμένα βασικά ερωτήματα για τη στάση του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη και το μεγάλο βάρος που επωμίστηκε παρέχοντας κάλυψη στον Γ. Βουλγαράκη, αλλά και τη συνολικότερη εικόνα που εξέπεμψε.

Κατ' αρχάς υπάρχει μια σοβαρή εκτίμηση-πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ο Γ. Αλογοσκούφης σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη (κατ' άλλους διάρκειας μίας περίπου ώρας, κατ' άλλους διάρκειας ενός τετάρτου…) τον έπεισε να αφαιρέσει απ' την ομιλία του δύο δεσμεύσεις που περιείχε:

- Την καθιέρωση εθνικής σύνταξης 600 ευρώ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

- Τη δέσμευση ότι οι ηλικίας πάνω από 70 ετών δεν θα έχουν καμιά συμμετοχή στα αναγκαία γι' αυτούς φάρμακα.

Πάντως οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι ο Καραμανλής έχει πειστεί πως πρέπει να αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του. Γι' αυτό ο επικείμενος ανασχηματισμός (επαναλαμβάνουμε, αρχές του '09) θα ξεκινά απ' τον Γ. Αλογοσκούφη…

Στις προαναφερθείσες εκτιμήσεις, ότι ο Κ. Καραμανλής δεν παίρνει μέτρα υπό την πίεση των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης, αξίζει να προσθέσουμε εκτιμήσεις πολιτικών που είχαν σχέση με τον Α. Παπανδρέου. Σύμφωνα με αυτούς:

Ο Καραμανλής δεν είχε άλλη επιλογή απ' το να στηρίξει τον υπουργό του, εφόσον είχε αποφασίσει να μην πάει σε ανασχηματισμό και να δείξει ότι δεν υποκύπτει σε πιέσεις των «βαρόνων» των ΜΜΕ.

Έκανε αυτό που φυσιολογικά κάνει ένας πρωθυπουργός, δηλαδή στήριξε την κυβέρνησή του και «τα πήρε όλα πάνω του».

Έστειλε σαφέστατο μήνυμα ότι το τάιμινγκ των πρωτοβουλιών του το έχει ο ίδιος και όχι οι «βαρόνοι» των ΜΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι και ανεξάρτητα απ' την προσέγγιση που κάνουν για το συγκεκριμένο ζήτημα συμφωνούν πως με τα όσα συνέβησαν την τελευταία περίοδο η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει χάσει το ηθικό-πολιτικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα διαφάνειας, καταπολέμησης της διαφθοράς… Και κάτι άλλο.

Με τη φράση ότι θα προχωρήσει απαρέγκλιτα στις μεταρρυθμίσεις αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος ο Κ. Καραμανλής παραδέχτηκε ότι μπορεί και να μην κερδίσει τις επόμενες εκλογές…

paron

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2294&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote