Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης έλυσε τη σιωπή του ηγούμενου Εφραίμ
Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης έλυσε τη σιωπή του ηγούμενου Εφραίμ Εκτύπωση E-mail
14.09.08

Σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ηγούμενου Εφραίμ, συγγενικών του προσώπων, μοναχών της εμπιστοσύνης του, αλλά και δύο υψηλόβαθμων κρατικών υπαλλήλων που απασχολούνται ως Νομικοί Σύμβουλοι στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, φαίνεται ότι προχωρά η δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ALPHA.

Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης φαίνεται ότι ανάγκασε τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου να σπάσει τη σιωπή.

Το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και των συναλλαγών της με το Δημόσιο έλυσε τη σιωπή του μιλώντας το Σάββατο στην Κρατική τηλεόραση. Ο αγιορείτης μοναχός υποστήριξε, ότι η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται και ισχυρίστηκε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν απόλυτα νόμιμες. Γνωστοποίησε μάλιστα την απόφαση της Μονής να κατατεθούν τα χρήματα από τις αγοροπωλησίες της στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέχρι να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα. Όπως είπε «εντός της προσεχούς εβδομάδος η Ιερά Μονή θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που αποκόμισε από την πώληση των ακινήτων, που αντηλλάγησαν και τα οποία θα παραμείνουν ανέγγιχτα. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν ή σχετίζονται με τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας. Οι τίτλοι αυτών θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη».

Ο ηγούμενος σε μια κίνηση εντυπωσιασμού χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρισμα δεσμεύθηκε να διατηρηθούν χωρίς μεταβολή και όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, που προέκυψαν απο τις περίεργες ανταλλαγές. Αυτά μεταξύ άλλων αφορούν σε εκτάσεις-«φιλέτα» στο Λαύριο, το Γραμματικό, αλλά και στο Ολυμπιακό Χωριό, όπως ήδη έχει αποκαλύψει ο ALPHA. Όπως είπε ο Εφραίμ, η Μονή «θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν ή σχετίζονται με τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας. Οι τίτλοι αυτών θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη». Ανώτεροι δικαστικοί σχολιάζοντας στην δικαστική συντάκτρια του ALPHA Ιωάννα Μάνδρου τα όσα είπε ο ηγούμενος Εφραίμ, τόνισαν χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «λόγια χωρίς αντίκρισμα», γιατί ούτε η κατάθεση των χρημάτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σημαίνει ότι επιστρέφουν τα χρήματα στο Δημόσιο, ούτε η κατάθεση των τίτλων σε συμβολαιογραφικό γραφείο σημαίνει ότι επιστρέφουν οι εκτάσεις στο Δημόσιο».

Σε μορφή διαγγέλματος ο ηγούμενος της Μονής επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην υπόθεση είναι νόμιμες. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε όλη αυτή την περίοδο, ήσαν απόλυτα νόμιμες και επικυρώθηκαν πλειστάκις από ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, όσο και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους». Ωστόσο, ο ηγούμενος Εφραίμ δεν απαντά στα ερωτήματα, που έχουν τεθεί σχετικά με την προνομιακή μεταχείριση της Μονής απο πολιτικά πρόσωπα και δεν λέει κουβέντα για τα νομικά κενά που έχουν προκύψει στους φακέλους των αγοροπωλησιών. Σύμφωνα με τον ηγούμενο, σκοπός των αγοροπωλησιών δεν ήταν ο πλουτισμός, αλλά η εύρεση πόρων για το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει η Μονή, μια προσπάθεια που φαίνεται ότι γινόταν με ιδιαίτερο ζήλο, όπως προκύπτει και από δήλωση του πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, που είχε συναντηθεί με τον ηγούμενο Εφραίμ για την υπόθεση του ακινήτου στο Ολυμπιακό Χωριό. Πάντως, εκκλησιαστικοί κύκλοι σχολιάζοντας την υπό μορφή διαγγέλματος εμφάνιση του ηγούμενου Εφραίμ, επεσήμαναν ότι θυμίζει αποτέλεσμα επικοινωνιακού τρυκ. Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες διακινείται η πληροφορία, για επαφή της Μονής Βατοπεδίου με επαγγελματία επικοινωνιολόγο, που θα βοηθήσει στην διαχείριση της κρίσης, στην οποία βρίσκεται η Μονή.

Πηγή: ALPHA

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2289&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 14.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote