Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο «κουλ» Ομπάμα και το ηφαίστειο ΜακΚέιν
Ο «κουλ» Ομπάμα και το ηφαίστειο ΜακΚέιν Εκτύπωση E-mail
14.09.08

Σε μία από τις πιο αμφίρροπες, μέχρι στιγμής, μάχες για την προεδρία ένα πράγμα θεωρούν σίγουρο οι σύμβουλοι των δύο διεκδικητών του Λευκού Οίκου: τίποτα δεν είναι σίγουρο. Και παρ΄ ότι οι αναλυτές είναι φειδωλοί στις προβλέψεις τους, θεωρούν πως υπάρχουν 8 παράγοντες που μπορούν να κρίνουν τις εκλογές του 2008.

 

1. Ιt΄s the economy, stupid!

Η οικονομία, δηλώνουν οι ψηφοφόροι, είναι η κύρια ανησυχία τους- και μέχρι στιγμής σε κάθε δημοσκόπηση ο Μπάρακ Ομπάμα για το θέμα αυτό προηγείται του αντιπάλου του περίπου 10 με 15 ποσοστιαίες μονάδες. Το πρόγραμμά του περιέχει μέτρα για την ενίσχυση όσων κερδίζουν λιγότερα από 250.000 δολάρια τον χρόνο- ο ΜακΚέιν θεωρεί ότι στη μεσαία τάξη ανήκουν όσοι βγάζουν έως 5.000.000 δολάρια τον χρόνο. Ο Ομπάμα θα πρέπει επίσης να σταθεροποιήσει τον αριθμό εκείνων που πιστεύουν ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα- έως τώρα τα ποσοστά του κυμαίνονται 50%58%.

2. Η δημοτικότητα της Πέιλιν
Η συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικανών ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες του ΜακΚέιν: πλέον όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τους δύο μονομάχους ισόπαλους. Όμως, τώρα, η Πέιλιν θα αρχίσει να αντιμετωπίζει έμπειρους δημοσιογράφους που θα υποβάλουν δύσκολες ερωτήσεις. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η δημοτικότητά της είναι τόσο ψηλά ώστε από εδώ και πέρα δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει καθοδική πορεία.

3. Ο πληθωρικός Μπάιντεν
Το μεγαλύτερο τεστ για την Πέιλιν θα έρθει στις 2 Οκτωβρίου στο Σεν Λούις, όπου θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Τζον Μπάιντεν, στο πρώτο μεταξύ τους ντιμπέιτ. Ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να δείξει ότι εκείνη είναι μια ερασιτέχνις της πολιτικής χωρίς να φανεί συγκαταβατικός απέναντί της. Δεδομένης όμως της πληθωρικής του προσωπικότητας δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να κρατηθεί μέσα στα απαιτούμενα πλαίσια... 4. Τα προεδρικά ντιμπέιτ
26 Σεπτεμβρίου, 7 και 15 Οκτωβρίου: τα τρία προεδρικά ντιμπέιτ αναμένεται να κάνουν ρεκόρ τηλεθέασης. Τα γκάλοπ δείχνουν ισοπαλία και τα ερωτήματα των ψηφοφόρων είναι πολλά. Οι αναλυτές βάζουν ήδη στοιχήματα για τα πιθανά λάθη των αντιπάλων- ο ΜακΚέιν θυμώνει εύκολα και ο Ομπάμα δείχνει μερικές φορές υπερβολικά «κουλ» και απόμακρος.

5. Η Χίλαρι θα βοηθήσει πραγματικά;

Ο Ομπάμα χρειάζεται τη βοήθεια της Χίλαρι προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των λευκών εργατών και γυναικών που αποτελούν τη βάση της. Το επιτελείο του Ομπάμα τής έχει δώσει μια λίστα εκδηλώσεων. Εκείνη δέχεται υπό δύο όρους: να
μην επιτίθεται στην Πέιλιν και να τη βοηθήσουν να ξεπληρώσει τα 20.000.000 που κόστισε η προεκλογική της καμπάνια.

6. Θέμα πίστης
Το θέμα του πρώην πάστορα του Ομπάμα, Τζερεμάια Ράιτ- ο οποίος είχε επιτεθεί στη «λευκή Αμερική»- αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο έντονα. Πολλοί στοιχηματίζουν ότι αυτό θα γίνει από τον ίδιο τον ΜακΚέιν που αναπτερωμένος από τις δημοσκοπήσεις είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα.

7. Θα εκραγεί το ηφαίστειο ΜακΚέιν;
Όλοι στην Αμερική γνωρίζουν πως ο Τζον ΜακΚέιν είναι ευέξαπτος και ιδίως όταν αισθάνεται κουρασμένος. Έχει επανειλημμένως εμπλακεί σε καβγάδες με συναδέλφους του στη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί θεωρούν πως αυτό μπορεί να γίνει εύκολα σε μια δημόσια συζήτηση. «Το θέμα του θυμού προκαλεί ερωτήματα και για την ηλικία του», σχολιάζει επικοινωνιολόγος. «Και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του Ομπάμα».

8. Η κρίσιμη μέρα
Όποιος εξασφαλίσει τις ψήφους των 270 υπερεκλεκτόρων κερδίζει. Ο Ομπάμα προηγείται σταθερά σε 14 πολιτείες, γεγονός που του εξασφαλίζει 228 ψήφους. Για να κερδίσει, αρκεί να εξασφαλίσει το Οχάιο και τη Φλόριντα.

Όμως- και αυτό αποτελεί την καινοτομία του 2008- μπορεί επίσης να κερδίσει εξασφαλίζοντας μία από αυτές τις δύο μεγάλες πολιτείες συν πολιτείες όπως το Κολοράντο, τη Νεβάδα, το Νέο Μεξικό και τη Βιρτζίνια. Υπάρχουν δηλαδή αρκετοί πιθανοί συνδυασμοί νίκης.


ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2287&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 14.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote