Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πυρά Τσάβες και Μοράλες κατά της κυβέρνησης Μπους
Πυρά Τσάβες και Μοράλες κατά της κυβέρνησης Μπους Εκτύπωση E-mail
13.09.08

Νέο πρόβλημα προέκυψε για την Ουάσιγκτον, αυτή τη φορά στη Λατινική Αμερική, καθώς δύο αριστερές κυβερνήσεις απέλασαν Αμερικανούς πρεσβευτές.

Διαφορές ιδεολογικών αντιλήψεων μεταξύ του προέδρου Τζορτζ Μπους και των λαϊκιστών προέδρων της Βολιβίας και της Βενεζουέλας έγιναν ορατές την Τετάρτη και την Πέμπτη μετά τις ομιλίες τους, που αφορούν -μεταξύ άλλων- τις θέσεις της Αμερικής κατά της διακίνησης ναρκωτικών. Ο Τσάβες απείλησε την Αμερική με διακοπή της ενεργειακής τους σχέσης.

«Αμερικάνε, πήγαινε σπίτι σου».

Η κυβέρνηση Μπους υποστήριξε ότι θέλει να πορευτεί μαζί με τους αριστεριστές ηγέτες του δυτικού ημισφαιρίου, όμως ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες και ο ομόλογός του στη Βενεζουέλα, Ούγκο Τσάβες δεν δέχονται την άποψη αυτή και δηλώνουν: «Αμερικάνε, πήγαινε σπίτι σου».

Ο Μοράλες και ο Τσάβες προέβησαν σε ξέσπασμα κατά της ρητορείας του Μπους και επεσήμαναν ότι δε θα διατηρήσουν δεσμούς φιλίας με την Ουάσιγκτον αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση. Την Τετάρτη, ο Μοράλες απέλασε τον Αμερικανό πρεσβευτή, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ. Το πιθανότερο είναι να επηρεάστηκε από τον Τσάβες, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη αποκάλεσε τον Μπους «διάβολο», ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με εχθρούς της Αμερικής στην Κούβα, το Ιράν και πρόσφατα τη Ρωσία.

Ο Μοράλες, τέως επικεφαλής της ένωσης καλλιεργητών κόκας, κατηγόρησε τον κ. Γκόλντμπεργκ ότι συνωμότησε με τη συντηρητική παράταξη της Βολιβίας με στόχο την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συντηρητική παράταξη ηγείται των διαδηλώσεων κατά των σχεδίων του Μοράλες για ανασυγκρότηση του συντάγματος και για λήψη των εισοδημάτων του φυσικού αερίου από τον εγχώριο πληθυσμό.

"Χωρίς κανένα φόβο απέναντι στην πολιτική ηγεσία Μπους κηρύσσω τον Αμερικανό πρεσβευτή 'persona non grata', ανεπιθύμητο πρόσωπο. Δε θέλουμε αυτονομιστές και νεοϊμπρεσιονιστές», δήλωσε δυναμικά ο κ. Μοράλες σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο.

Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τους προαναφερθέντες ισχυρισμούς «αβάσιμους» και προειδοποίησε την Πέμπτη ότι «η αποπομπή του πρεσβευτή ήταν ένα μεγάλο λάθος, το οποίο θα επιδράσει άσχημα στις σχέσεις Αμερικής και Βολιβίας». Τότε το υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής κήρυξε τον απεσταλμένο της Βολιβίας στην Αμερική, Γκουστάβο Γκουζμαν, «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Η διαμάχη έφτασε στο αποκορύφωμά της αργά την Πέμπτη, όταν ο Τσάβες, που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπους βρισκόταν πίσω από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του το 2002, έδιωξε από τη χώρα τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Βενεζουέλα, Πάτρικ Ντάντυ, ενώ έδωσε εντολή να επιστρέψει ο απεσταλμένος της Βενεζουέλας από την Αμερική.

"Προσπαθούν να κάνουν εδώ ότι έκαναν στη Βολιβία», είπε ο Τσάβες σε τηλεοπτική ομιλία του, ενώ υποστήριξε ότι η πολιτική ηγεσία της Ουάσιγκτον προσπαθεί να τον απομακρύνει και πάλι από την εξουσία. Μάλιστα χρησιμοποίησε τη φράση: «Φτάνει πια Αμερικάνε».

Διακοπή της ενεργειακής σχέσης Βενεζουέλας- Αμερικής, αν η τελευταία επιτεθεί

Αμερικάνοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και το Καράκας δήλωσαν ότι δεν έλαβαν κάποιο επίσημο έγγραφο από την κυβέρνηση και αρνήθηκαν να σχολιάσουν οτιδήποτε, κυρίως μετά την κίνηση του Τσάβες να καλέσει πίσω τον απεσταλμένο της Βενεζουέλας στην Αμερική πριν προλάβουν να τον απελάσουν εκείνοι.

Οι έντονες λογομαχίες οδήγησαν άλλους στην περιοχή να προβούν σε παρεμφερείς κινήσεις, όπως έκανε ο ηγέτης των Σαντινίστας, Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος αντιτάχθηκε στην αμερικανική πολιτική επηρεάζοντας τη Λατινική Αμερική.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε δυσχερή θέση μετά τα νέα γεγονότα με τον Μοράλες και τον Τσάβες. Πέρα από τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προγράμματα κατά των ναρκωτικών στις Άνδεις, η κυβέρνηση δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα. Αντίθετα με τις χώρες της περιοχής, η κυβέρνηση της Κολομβίας υποστήριξε τον Μπους. Η Βολιβία, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην παραγωγή κόκας μετά την Κολομβία και το Περού, αποτελεί «κλειδί» στον πόλεμο της Αμερικής κατά των ναρκωτικών.

Εκτός αυτού, η Βολιβία δίνει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες, όπως τη Βραζιλία, ο ηγέτης της οποίας κράτησε μία περισσότερο μετριοπαθή στάση στην υπόθεση Μπους. Ο Τσάβες δήλωσε στην ομιλία του ότι η Βενεζουέλα -η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη προμηθεύτρια πετρελαίου στην Αμερική- «θα διακόψει την εμπορική αυτή συνεργασία με την Αμερική αν υπάρξει επίθεση κατά της Βενεζουέλας».

www.kathimerini.gr

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2283&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote