Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Νέες διώξεις για το παραδικαστικό στη Θεσσαλονίκη Εκτύπωση E-mail
12.05.07
Στημένες δίκες, στις οποίες πρωταγωνιστούσαν oκτώ δικαστικοί λειτουργοί με τη συμμετοχή δικηγόρων, αποκαλύπτονται στο «παράλληλο» παραδικαστικό κύκλωμα που δρούσε στη Θεσσαλονίκη.

Η έρευνα που διεξήχθη από τον ίδιο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά έφερε στο φως έκνομες ενέργειες πέντε γυναικών και τριών ανδρών εφετών, που δρούσαν τα τελευταία χρόνια στη συμπρωτεύουσα, όχι μεμονωμένα, αλλά ως ομάδα. Η ομάδα αυτή αθώωνε και προσέφερε «εξυπηρετήσεις» είτε σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, καταδικασμένο για λαθρεμπορία καυσίμων, είτε σε καθηγητές πανεπιστημίου, είτε σε ιδιοκτήτη ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Χαλκιδική για υπόθεση πλαστογραφίας, ακόμη και σε κατηγορούμενους για εμπορία ναρκωτικών. 

Εναντίον των οκτώ δικαστών σχηματίστηκε ογκώδης δικογραφία και ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση (παραβίασαν το καθήκον αμεροληψίας και αντικειμενικότητας), ψευδείς βεβαιώσεις (κακουργηματική πράξη) και απόπειρα καταχρήσεως εξουσίας.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των περισσοτέρων από τους οκτώ δικαστικούς (εκ των οποίων επτά είναι εφέτες και ένας αντεισαγγελέας Εφετών) έχουν ήδη ανοίξει και, κατά πληροφορίες, τα ευρήματα μέχρι στιγμής δεν καταγράφουν καταθέσεις υψηλών ποσών.

Δύο εκ των δικαστικών έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό και ένας τελεί υπό παραίτηση. Στο μικροσκόπιο εισέρχονται κυρίως τρεις μεγάλες υποθέσεις, στις οποίες φαίνεται να εμπλέκονται οι συγκεκριμένοι δικαστές, αλλά και δικηγόροι, ενώ πιθανολογείται σοβαρά ότι πολλές δίκες που «ενδιέφεραν», στήνονταν όχι διά της αναπλήρωσης των δικαστών στις συνθέσεις των δικαστηρίων, αλλά με τη μέθοδο των εικονικών κληρώσεων.

Ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα σημαντικό ρόλο φέρεται να διαδραμάτισε σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, στην οποία απηλλάγη ο κατηγορούμενος, δικηγόρος που ήδη κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα της Αθήνας.

Μία από τις τρεις υποθέσεις αφορά μεγάλη κομπίνα με εικονικές εξαγωγές υγρών καυσίμων, που ζημίωσε τότε το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές.

 Η υπόθεση αυτή έχει πολλά παρακλάδια, καθώς σε διάφορα στάδιά της συμμετείχαν και τελωνειακοί υπάλληλοι, εκτός από δικαστές και δικηγόρους.

 Στην υπόθεση κατά την οποία εξεδόθη ευνοϊκή απόφαση υπέρ ξενοδοχειακής εταιρείας, η πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου εθεάθη να κάνει διακοπές στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

Το αξιόποινο της πράξης αυτής, ωστόσο, έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής. Από την άλλη, δίδεται εντολή να ερευνηθούν περαιτέρω, κατά την ανάκριση, υποθέσεις με κατηγορούμενο απότακτο αστυνομικό, που διατηρεί νυχτερινά κέντρα και έχει κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως στη Δράμα, αλλά και για συμμετοχή σε ληστεία μετά φόνου που τελέσθηκε στη Νιγρίτα.

 Ο πρώην αστυνομικός κηρύχθηκε αθώος και στις δύο υποθέσεις! 

Η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για ανάμιξη άλλων οκτώ δικαστικών λειτουργών στo παραδικαστικό κύκλωμα ανεβάζει τον αριθμό των βαρυνόμενων λειτουργών της Θέμιδος στους 100! Συνολικά περί τους 98 δικαστές πληρώνουν ήδη τα επίχειρα της επιορκίας τους.

 «Οι έρευνες θα συνεχίζονται όσο νέα στοιχεία έρχονται στο φως, η κάθαρση θα ολοκληρωθεί μόνο όταν εξαλειφθεί και η τελευταία κηλίδα από το σώμα της Δικαιοσύνης», έχει κατά καιρούς τονίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας. 

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=228&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 20.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote