Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ζήτημα εθνοτήτων στο τραπέζι
Ζήτημα εθνοτήτων στο τραπέζι Εκτύπωση E-mail
12.09.08

Τις απαντήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων στο έγγραφο που κατέθεσε στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια δίωρης κοινής τους συνάντησης, αναμένει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «οδηγίες για λύση» -όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος- που κατέθεσε, περιλαμβάνουν ένα όνομα (από τα δύο που υπήρχαν στο προηγούμενο έγγραφο, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία» και το «Ανω Μακεδονία») σε παραλλαγές (του είδους, «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»).

Αρμόδια διπλωματική πηγή βεβαιώνει ότι στο έγγραφο Νίμιτς υπάρχει αναφορά σε «μακεδονική εθνότητα», η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το μοναδικό σχόλιο ήταν ότι οι προσδοκίες για επίτευξη συμβιβασμού άμεσα είναι μικρές.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Έλληνας πρέσβης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει τις προτάσεις ενώ είπε ότι ο ο ίδιος θα παρουσιάσει στον κ. Νίμιτς «κάποιες προκαταρκτικές παρατηρήσεις».

Ο κ. Βασιλάκης θα έχει επίσης συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Στα Σκόπια, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 54,2% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν αναμένει ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της ονομασίας, έναντι 13,2% που ανέφερε ότι θεωρεί πως σύντομα μπορεί να εξευρεθεί λύση.

Στο μεταξύ, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2275&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote