Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow ΟΗΕ: Καλό το μομέντουμ που δημιουργείται για το Κυπριακό
ΟΗΕ: Καλό το μομέντουμ που δημιουργείται για το Κυπριακό Εκτύπωση E-mail
12.09.08

«Είμαι ενθαρρυμένος από την πρόοδό μας και το μεσολαβητικό μας ρόλο σ' αυτό το θέμα», τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ.

Ο γ.γ. του διεθνούς Οργανισμού αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε τις προηγούμενες μέρες με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν, αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, μίλησε για τη σημερινή έναρξη «ουσιαστικών συνομιλιών» στο νησί, με τη παρουσία του ειδικού του συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν «καρποφόρα και παραγωγική».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ανέφερε: «Στις τηλεφωνικές συνομιλίες με όλους τους ηγέτες, τους προέτρεψα να αξιοποιήσουν την κινητικότητα και να επιχειρήσουν να επιδείξουν τον ηγετικό πολιτικό ρόλο τους, όπως επίσης και αίσθημα ευελιξίας και σοφίας, βλέποντας παράλληλα πέραν των οραμάτων τους και των θεμάτων. Πρέπει να βλέπουν στο μέλλον του κυπριακού λαού. Κι ενώ πιστεύω ότι ο κυπριακός λαός έχει την κυριότητα αυτής (της διαδικασίας), είμαστε δεσμευμένοι να προσφέρουμε το διευκολυντικό μας ρόλο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «το κυπριακό συμπλήρωσε σαράντα χρόνια, είναι μία μακρά εκκρεμούσα διένεξη η οποία πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό».

Στη συνέχεια, μιλώντας για τους «δυο ηγέτες» στην Κύπρο, εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από τη «δέσμευση και τη βούλησή τους για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι τους συνάντησε τον περασμένο Ιούνιο στην Ευρώπη.

Ο κ. Μπαν υπογράμμισε: «Μου είχε αναφερθεί ότι ήταν παλαιοί φίλοι. Αυτό επίσης θα δημιουργήσει καλό κλίμα και πολιτική βούληση. Πιστεύω ότι δημιουργείται ένα καλό μομέντουμ».

Αναφερόμενος στον ειδικό του σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, τόνισε ότι πρόκειται για «ένα πολύ έμπειρο και λογικό διπλωμάτη, ο οποίος απολαμβάνει σεβασμό και από τις δύο πλευρές και από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη».

Τέλος, ο γ.γ. παρότρυνε τους δυο ηγέτες στην Κύπρο, όπως: «Όταν συζητούν πολύ σοβαρά και ευαίσθητα θέματα, όπως η διακυβέρνηση, η νομή της εξουσίας και περιουσιακά θέματα, να επιδεικνύουν πράγματι ευελιξία και ηγετικά προσόντα. Και να σκέπτονται πέραν των τρεχόντων θεμάτων, το μέλλον τους».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2273&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote