Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εφτά χρόνια μνήμης
Εφτά χρόνια μνήμης Εκτύπωση E-mail
12.09.08

Με ενός λεπτού σιγή στις 08:46 τοπική ώρα (15:46 ώρα Ελλάδος) άρχισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι εκδηλώσεις μνήμης για την έβδομη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ήταν ακριβώς η στιγμή κατά την οποία το πρώτο επιβατηγό αεροπλάνο, που είχαν καταλάβει τρομοκράτες, αναφλεγόταν πέφτοντας με ορμή πάνω στον ένα από τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης, σύμβολα της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέλη των οικογενειών των 2.751 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους την ημέρα εκείνη συγκεντρώθηκαν έξω από το Σημείο Μηδέν, εκεί που υψώνονταν κάποτε οι Δίδυμοι Πύργοι για μία σεμνή τελετή, κατά την οποία αναγνώστηκαν τα ονόματα των θυμάτων.

Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στο Λευκό Οίκο συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους. Στη συνέχεια ο Τζορτζ Μπους επρόκειτο να μεταβεί στο Πεντάγωνο για την επίσημη τελετή μνήμης και τα εγκαίνια μνημείου στη μνήμη των θυμάτων.

«Είναι η έβδομη επέτειος της ημέρας που θρυμματίστηκε ο κόσμος μας» είπε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους στο Σημείο Μηδέν. «Είναι μία τραγωδία που μας ενώνει σε κοινή μνήμη».

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ υπενθύμισε στην ομιλία του ότι ανάμεσα στους νεκρούς της ημέρας εκείνης που συγκλόνισε τον κόσμο, ήταν άνθρωποι από 95 χώρες.

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Μπάρακ Ομπάμα και Τζον Μακέιν αναμένεται να επισκεφτούν μαζί το Σημείο Μηδέν. Οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν να αναστείλουν την προεκλογική ρητορική τους και τη μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων τους στην τηλεόραση σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.

«Όλοι μας προσερχόμαστε μαζί την 11η Σεπτεμβρίου, όχι ως Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί, αλλά ως Αμερικανοί, είμαστε ενωμένοι σαν μια αμερικανική οικογένεια και την Πέμπτη θα αφήσουμε στην άκρη την πολιτική και θα προσέλθουμε μαζί για να ενισχύσουμε αυτήν την ενότητα» αναφέρεται σε κοινή δήλωση των δύο υποψηφίων.

Εκδήλωση μνήμης διοργανώνεται και στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, όπου και κατέπεσε μετά από τη μάχη μεταξύ αεροπειρατών και πληρώματος το τέταρτο αεροσκάφος στο οποίο είχε πραγματοποιηθεί αεροπειρατεία.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2272&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote