Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οξύνεται η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Βολιβίας
Οξύνεται η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Βολιβίας Εκτύπωση E-mail
11.09.08

Η απόφαση του προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, να απελαθεί ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Λα Πας, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, "δεν θα οδηγήσει, κατ’ ανάγκην, στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων υπογράμμισε, ο υπουργός της Προεδρίας, Ραμόν Κουΐτάνα.

Κήρυξη προσώπου ως persona non grata κατ’ ανάγκην δεν σημαίνει διακοπή διπλωματικών σχέσεων", τόνισε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι αρκετές φορές, ήδη, το γεγονός, ότι δεν θα διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις της Λα Πας με την Ουάσινγκτον, έχει καταστεί σαφές από τον ίδιο τον πρόεδρο Εβο Μοράλες.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατηγορείται, όπως προκύπτει από τα βολιβιανά δημοσιεύματα, ότι στις επαρχίες Σάντα Κρούς, στ’ ανατολικά, Μπένι ε Πάντο, στα βόρεια, Ταρίχα, στα νότια, και Τσουκουϊσάκα στα νοτιοανατολικά της Βολιβίας προκαλεί "διαιρέσεις και τάσεις αυτονομίας". Είναι οι Κυβερνήτες αυτών των επαρχιών που αντιτίθενται σθεναρότερα στις συνταγματικές τροπολογίες, για τις οποίες η κυβέρνηση στη Λα Πας σχεδιάζει δημοψήφισμα το συντομότερο, προστίθεται στα ίδια βολιβιανά δημοσιεύματα. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε, ήδη, "αβάσιμες" όλες τις κατηγορίες ενώ από την πλευρά της η πρεσβεία στην Λα Πας ανακοίνωσε ότι "δεν είναι ενήμερη", αναφορικά με τα περί απέλασης του κ. Γκόλντμπεργκ.

Ο Εβο Μοράλες, εξελέγη στη διάρκεια του 2006 και σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, έκτοτε, οι σχέσεις της λατινοαμαρερικανικής χώρας -με την τόσο ταραγμένη πολιτική ιστορία -με την Ουάσινγκτον βαδίζουν συνεχώς πάνω "σε τεντωμένο σχοινί".


Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 

Ο Βολιβιανός πρόεδρος Εβο Μοράλες διέπραξε "σοβαρό σφάλμα" δίνοντας την εντολή να απελαθεί ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λα Πας, ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Η απόφαση του προέδρου Μοράλες αποτελεί σοβαρό σφάλμα που διακύβευσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διμερείς μας σχέσεις", τονίστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν Μακόρμακ αναφερόταν στην απόφαση του προέδρου Μοράλες, με την οποία ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λα Πας, Φίλιπ Γκόλντεμπργκ, κηρύχθηκε "persona non grata". Η επίσημη δικαιολογία γιαυτό ήταν ότι ο πρεσβευτής "τροφοδοτεί τις διαιρέσεις και τις τάσεις αυτονόμησης" σε όλη τη Βολιβία, με την αναφορά μάλιστα ότι ανέπτυσσε δράση σ’ αυτήν την κατεύθυνση σε πέντε από τις επαρχίες της Βολιβίας.

Προειδοποίηση Τσάβες

 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προειδοποίησε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αισθάνεται υποχρεωμένη να παρέμβει στη Βολιβία και "να οργανώσει επιχειρήσεις κάθε είδους" στην περίπτωση ενός πραξικοπήματος σε βάρος του Βολιβιανού προέδρου Έβο Μοράλες. "Εάν ο Έβο ανατρεπόταν ή σκοτωνόταν, ας γνωρίζουν οι πραξικοπηματίες της Βολιβίας ότι μου έχουν δώσει το πράσινο φως για να υποστηρίξω κάθε ένοπλο κίνημα στη Βολιβία", είπε ο Τσάβες. Πρόσθες ότι η κυβέρνησή του "επιθυμεί την ειρήνη" αλλά είναι διατεθειμένη να "απαιτήσει το σεβασμό" για τις κυβερνήσεις και τους νόμιμους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. "Εάν η ολιγαρχία και οι πιτιγιάνκι (σ.σ. οι φιλοαμερικανοί) που κατευθύνονται, χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από την αυτοκρατορία (τις ΗΠΑ) ανατρέψουν μια κυβέρνηση, η δική μας έχει το πράσινο φως να οργανώσει επιχειρήσεις κάθε είδους για να επαναφέρει το λαό στην εξουσία", υπογράμμισε. "Θέλω οι κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών να γνωρίζουν ότι επιθυμούμε την ειρήνη αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να πεθάνουμε όπως ο Μπολίβαρ στη Σάντα Μάρτα, ούτε όπως ο Αλιέντε στη Μονέδα", κατέληξε ο Τσάβες. Ο Μοράλες χαρακτήρισε την Τετάρτη persona non grata τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λα Πας, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, κατηγορώντας τον ότι ενθαρρύνει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πέντε περιοχές της χώρας. Σήμερα ο Μοράλες προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι "η υπομονή έχει και όρια" καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και στις συγκρούσεις που έγιναν σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι ενώ άλλοι δέκα τραυματίστηκαν.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2270&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote