Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ρόλος-κλειδί στον Κ. Λαλιώτη ενόψει εκλογών
Ρόλος-κλειδί στον Κ. Λαλιώτη ενόψει εκλογών Εκτύπωση E-mail
Νέο τοπίο για το ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις εκλογές, αλλά και την «επόμενη ημέρα» της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, διαμορφώνει η χθεσινή επιστροφή του κ. Κ. Λαλιώτη στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η επανάκαμψη του κ. Λαλιώτη εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί την επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου να ακολουθήσει τη στρατηγική της οξύτατης αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή μέχρι τις προσεχείς εκλογές.

Επίσης, είναι σαφές, ότι η πολιτική συμφωνία των κ. Παπανδρέου και Λαλιώτη συνεπάγεται την κοινή τους πορεία, είτε το ΠΑΣΟΚ επικρατήσει είτε υποστεί νέα εκλογική ήττα. 

Ο κ. Λαλιώτης, όπως γνωστοποιήθηκε από τον κ. Γ. Παπανδρέου αλλά και τον ίδιο, σε δηλώσεις μετά τη νέα χθεσινή τους συνάντηση, θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον πολιτικό, επικοινωνιακό και πολιτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ έως τις προσεχείς εκλογές.

Επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα μετέχει εφεξής στη σύσκεψη του «πρωινού καφέ» του κ. Γ. Παπανδρέου με τους κ.κ. Ν. Αθανασάκη, Π. Ευθυμίου, Δ. Ρέππα, Αννα Διαμαντοπούλου και Π. Γερουλάνο, στην οποία χαράσσονται οι βασικοί άξονες της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος.

 Ως «όχημα» για την επιστροφή του κ. Κ. Λαλιώτη στην ενεργό δράση χρησιμοποιήθηκε -και για συμβολικούς λόγους- η θέση του προέδρου του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου.

Ομως, από τις δηλώσεις των κ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Λαλιώτη προκύπτει σαφώς ότι ο ρόλος του θα είναι ευρύτερος.

 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρώην γραμματέα «να είναι κοντά του στις μάχες, οι οποίες είναι πολιτικές στις εκλογές, μάχες για να σχεδιάσουμε το μέλλον».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαλιώτης σημείωσε πως «η συμμετοχή μου θα είναι καθημερινή και η συμβολή μου θα είναι ουσιαστική, γόνιμη και δημιουργική στον πολιτικό, στον επικοινωνιακό, στον εκλογικό και στον προγραμματικό σχεδιασμό που απαιτεί αυτή η αναμέτρηση και αντιπαράθεση».

 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί είχαν καταλήξει στην πολιτική συμφωνία για την επιστροφή του πρώην γραμματέα εδώ και αρκετές εβδομάδες, καθώς είχαν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, αφού προηγουμένως το έδαφος είχαν προλειάνει στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ. Π. Γερουλάνος και Χ. Παμπούκης.

 Ομως, είχε συμφωνηθεί να επιλέξει ο κ. Παπανδρέου τον χρόνο για τις σχετικές ανακοινώσεις. Είναι ενδεικτικό, δε, ότι οι κ. Ν. Αθανασάκης και Π. Ευθυμίου ενημερώθηκαν για το ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ανακοίνωνε την ανάθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου στον κ. Λαλιώτη και θα προέβαινε σε δηλώσεις, αργά προχθές το απόγευμα.

 Η επιστροφή Λαλιώτη έγινε θετικά δεκτή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του. Παράλληλα, όμως, εκφράζονται φόβοι ότι θα προκαλέσει ορισμένα προβλήματα στην προσπάθεια διείσδυσης του ΠΑΣΟΚ στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του κ. Παπανδρέου θεωρείται αναμενόμενη και πολιτικά χρήσιμη για τον ίδιο για τρεις λόγους: Πρώτον, ο κ. Παπανδρέου εντάσσει στο στενό του επιτελείο ένα ιδιαίτερα έμπειρο και ικανό στη διαχείριση των εκλογών στέλεχος, που μάλιστα μπορεί να συνεργαστεί άριστα με τους άλλους στενούς επιτελείς του, δηλαδή τους κ. Αθανασάκη και Ευθυμίου. Δεύτερον, δεν υποχρεούται να μεταβάλει στρατηγική, αφού εδώ και αρκετούς μήνες έχει υιοθετήσει το λεγόμενο «σκληρό ροκ» έναντι της Ν.Δ.

 Τρίτον, αποκτά ένα ισχυρό σύμμαχο, σε περίπτωση προσπάθειας αμφισβήτησής του μετά ενδεχόμενη ήττα στις προσεχείς εκλογές.

Ο ίδιος ο κ. Λαλιώτης, πάντως, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση με τις κατάλληλες κινήσεις να επιστρέψει στην εξουσία στις προσεχείς εκλογές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=227&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 20.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote