Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Το γουρούνι με το κραγιόν
Το γουρούνι με το κραγιόν Εκτύπωση E-mail
11.09.08

 

Ανεβαίνουν οι τόνοι της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά με αφορμή ένα... γουρούνι, ένδειξη της σκληρής μάχης που θα δοθεί στις κάλπες, σε μια αναμέτρηση που, καθώς φαίνεται, θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Την εκτίμηση φαίνεται να επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τους υποψηφίους να πορεύονται στήθος με στήθος

 

Στην ατάκα του Ομπάμα όλοι είδαν τη «φωτογραφία» της Σάρας Πέιλιν ότι «μπορείς να βάλεις κραγιόν σε ένα γουρούνι, αλλά αυτό θα παραμείνει γουρούνι» (φωτ. Reuters)
«Μπορείς να βάλεις κραγιόν σε ένα γουρούνι αλλά αυτό θα παραμείνει γουρούνι. Μπορείς να τυλίξεις ένα ψάρι σε ένα χαρτί και να ισχυριστείς ότι αυτό είναι αλλαγή. Ομως το ψάρι θα βρωμάει και ύστερα από οκτώ χρόνια». Αυτά τα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του στη Βιρτζίνια ερμηνεύτηκαν από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών ως αιχμή κατά της υποψήφιας αντιπροέδρου τους Σάρα Πέιλιν. Οχι τα περί ιχθύος αλλά τα περί χοίρου. Μίλησαν για «προσβολή», για «επονείδιστο σχόλιο», για «διαβολή». Ανέβασαν δε στο Διαδίκτυο και πολιτική διαφήμιση κατά του Ομπάμα με σύνθημα: «Είναι έτοιμος να ηγηθεί; Οχι. Είναι έτοιμος να διαβάλει; Ναι».
 
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έγινε έξαλλος και απάντησε σε νέα ομιλία του ότι οι Ρεπουμπλικανοί «πήραν ένα αθώο σχόλιο, το έβγαλαν εκτός πλαισίου και έφτιαξαν μια απεχθή διαφήμιση, γνωρίζοντας ότι το θέμα είναι πιασάρικο για τα ΜΜΕ». Οι παρατηρητές της προεκλογικής εκστρατείας βλέπουν στον Ομπάμα την πρόθεση να ανεβάσει τους τόνους, για να μην αφήσει τις εντυπώσεις να πλανώνται. Στην περίπτωση του «γουρουνιού» εκείνος αναφερόταν στην πολιτική Μπους θέλοντας να δείξει ότι θα είναι η ίδια και σε διακυβέρνηση ΜακΚέιν, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί άδραξαν την ευκαιρία ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για προσωπική αιχμή κατά της Πέιλιν -η οποία πρόσφατα είχε πει ότι εκείνο που χωρίζει μια μητέρα από ένα πιτ-μπουλ είναι το κραγιόν- που δείχνει επίσης τη γενικότερη σεξιστική στάση των Δημοκρατικών.
 
Η Πέιλιν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κατάφερε να φέρει τις λευκές γυναίκες ψηφοφόρους με το μέρος του ΜακΚέιν ενώ θεωρείται και πολιορκητικός κριός για την ψήφο των βαθιά θρησκευόμενων ευαγγελιστών. Δημοσκόπηση του ABC και της «Washington Post» δείχνει ότι ενώ ο Ομπάμα προηγείτο στη στήριξη των λευκών γυναικών κατά οκτώ μονάδες, μετά την επιλογή της Πέιλιν προηγείται ο ΜακΚέιν κατά 12%. Η ίδια έρευνα δίνει στον Ομάμπα 47% στην πρόθεση ψήφου έναντι 46% του ΜακΚέιν, αποτέλεσμα όμοιο με την έρευνα της «Wall Street Journal» και του NBC, ενώ η καθημερινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Gallup δίνει στον Ρεπουμπλικανό πρωτιά με 49% έναντι 44% του Ομπάμα. Η διαφορά όμως είναι πολύ κοντά στο στατιστικό λάθος.
 
 
(Πηγές: Γαλλικό, Ασ. Πρες, ΑΠΕ, BBC)
 
 
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2269&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 11.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote