Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Καταγγελίες και από το Άγιο Όρος για πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση
Καταγγελίες και από το Άγιο Όρος για πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση Εκτύπωση E-mail
10.09.08

Σοβαρές καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έκαναν στον ALPHA μοναχοί του Αγίου Όρους. Το θέμα είχε απασχολήσει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ωστόσο το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους δεν επέτρεψε καμία παρέμβαση του.

 

Ο πατέρας Νικόδημος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, της πρώτης τη τάξει στην Αθωνική Πολιτεία, μιλώντας στον ALPHA κατονόμασε συγκεκριμένο υπουργό ως τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Μονή Βατοπεδίου.
 
Οργισμένος ο πατέρας Νικόδημος για τις επιπτώσεις που θα έχει το σκάνδαλο στο σύνολο της Αγιορείτικης Κοινότητας έλυσε τη σιωπή του και είπε στον ALPHA: «Το Άγιο Όρος να διασύρεται; Αυτά είναι ρατσιστικά. Είναι αγιορείτες, είναι παπάδες. Ντρεπόμαστε να βγούμε έξω. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ευθύνες. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, την κυρία ευθύνη την έχει ο Ρουσόπουλος». Ερωτηθείς αν πιστεύει, ότι οι συχνές επισκέψεις τα τελευταία χρόνια του κ. Ρουσόπουλου στη Μονή Βατοπεδίου ήταν γι’ αυτά που αποκαλύπτοντας σήμερα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ε, ποιος θα μπορούσε να το πιστέψει αυτό το πράγμα, ότι πάει να εξομολογηθεί;».
 
Ερωτηθείς αν θεωρεί, ότι υπάρχει πολιτική διαφθορά, απάντησε κατηγορηματικά: «Επικεντρωμένη στον κ. Ρουσόπουλο. Τώρα για αντιπερισπασμό βάζουν τον Βουλγαράκη, οτιδήποτε. Εντάξει, είναι πολιτικά παιχνίδια. Αλλά εκεί το βάρος αυτό το έχει ο κ. Ρουσόπουλος, όλο». Ο πατέρας Νικόδημος υποστηρίζει, ότι οι καλές σχέσεις της Μονής Βατοπεδίου με κυβερνητικά στελέχη δημιουργούσαν δυσκολίες στην προσέγγιση του Πρωθυπουργικού Γραφείου απο τις υπόλοιπες Αγιορείτικες Μονές. «Διαμαρτυρηθήκαμε, φωνάξαμε, κάνανε 2 χρόνια να μας δεχθεί ως Άγιο Όρος ο Πρωθυπουργός, εκφράσαμε με κάθε τρόπο την δυσαρέσκεια μας σε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας. Έπρεπε να βάζουμε μεσάζοντες Νατοπεδινούς για να μιλήσουμε με την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο Αγιορείτης μοναχός καταγγέλλει και μεθοδεύσεις, σε θέματα που αφορούσαν στην Αθωνική Πολιτεία. Όπως είπε «όπου πηγαίναμε, στα υπουργεία, τόσο ο κ. Σκανδαλάκης, τόσο άλλοι, μας έλεγε τι να κάνουμε. Συζητούσαμε ένα θέμα, "εντολή από του Μαξίμου, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε". Τα πάντα ήταν απο εκεί. Είχανε διάφορα θέματα για το Άγιο Όρος, διάφορα αυτά, εγώ έχω πάει σε πολλές επιτροπές και έχουμε συζητήσει και με τον κ. Σκανδαλάκη τότε και με τον Πατριάρχη πολλές φορές και τον έβλεπα που ερχόταν σε δύσκολη θέση πάρα πολλές φορές. Ο άνθρωπος τι να κάνει; Άνωθεν εντολή». Για τον πατέρα Νικόδημο η εισαγγελική παρέμβαση πρέπει να στραφεί και στην αναζήτηση πολιτικών ευθυνών.
 
Μιλώντας στον ALPHA ο Αγιορείτης μοναχός είπε χαρακτηριστικά ότι «με όλο τον σεβασμό ακόμα και στον κ. εισαγγελέα, βλέπω μια προσπάθεια να βγουν οι πολιτικοί απ' έξω. Δηλαδή, τώρα τελικά, οι μοναχοί ήταν τόσο δυνατοί, τόσο έξυπνοι και τόσο ενημερωμένοι, που να ξέρουν όλα τα "φιλέτα" ανά την Ελλάδα, να ξέρουν τους όρους, τις διαδικασίες και να μπορούν τόσο εύκολα να κάνουν τροπολογίες, να κάνουν νομοθεσίες και οι πολιτικοί ήταν παραπλανημένοι δηλαδή. Δεν το κατάλαβα. Δεν μπορεί να πείσει αυτό το πράγμα κανέναν... Ο Εφραίμ, ο ηγούμενος και ο πατήρ Αρσένιος ήταν οι κακοί μόνο και ο Ρουσόπουλος πήγε μόνο να εξομολογηθεί;».
 
Ο ALPHA απευθύνθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο υπάγεται το Άγιο Όρος και στην απάντησή του τονίζεται ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξετέλεσε το καθήκον του σε χρόνο ανύποπτο. Δεν εκώφευσε στο πρόβλημα», συμπληρώνοντας ότι «με βάση τις διαμαρτυρίες εξετάσαμε το θέμα στη Σύνοδο του Ιουνίου και η Σύνοδος αποφάσισε να σταλεί επιστολή στην Ιερά Κοινότητα της Μονής Βατοπεδίου για να δοθούν κάποιες εξηγήσεις. Η Ιερά Κοινότητα απάντησε, ότι τα μοναστήρια είναι αυτόνομα και αυτοδιοίκητα και στα οικονομικά τους δε μπορεί να αναμειχθεί κανείς». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται η Μονή Βατοπεδίου, θα απασχολήσουν εκ νέου την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους την ερχόμενη εβδομάδα.
 
ALPHA
 
 
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2254&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote