Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σφίγγει ο κλοιός για τον Ολμερτ
Σφίγγει ο κλοιός για τον Ολμερτ Εκτύπωση E-mail
10.09.08

Την παραπομπή σε δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμερτ σε δίκη για διαφθορά συνέστησε προχθές η αστυνομία της Ιερουσαλήμ.

Παρά ταύτα, δεν τίθεται ζήτημα άμεσης απομάκρυνσης του κ. Ολμερτ από τον πρωθυπουργικό θώκο, αφενός λόγω του εύλογου χρονικού διαστήματος που θα απαιτηθεί για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εσωκομματικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου στο κυβερνών Καντίμα και αφετέρου διότι ο γενικός εισαγγελέας, Μεναχέμ Μαζούζ δεν αναμένεται να αποφανθεί άμεσα αναφορικά με το πόρισμα της αστυνομίας. Επισημαίνεται δε ότι αρκετές φορές στη σύγχρονη Ιστορία του Ισραήλ η γενική εισαγγελία έχει απορρίψει παρόμοιες συστάσεις για την παραπομπή πολιτικών προσώπων σε δίκη, ενώ είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μαζούζ αποφάσισε υπέρ της άσκησης δίωξης για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του πρώην πρόεδρου της χώρας, Μοσέ Κατσάβ, έξι εβδομάδες μετά το επιβαρυντικό πόρισμα της αστυνομίας.

Εντούτοις, η σύσταση της αστυνομίας θόλωσε ακόμα περισσότερο το ισραηλινό πολιτικό τοπίο, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι πιθανότητες λήψης σημαντικών αποφάσεων στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Συρία στο εγγύς μέλλον είναι μηδαμινές. Ηδη το βράδυ της Κυριακής και ενώ είχαν μεσολαβήσει λίγα μόλις λεπτά από τη δημοσιοποίηση της σύστασης της αστυνομίας, το υπουργικό συμβούλιο καταψήφισε πρόταση του κ. Ολμερτ για την καταβολή αποζημιώσεων σ’ όσους εποίκους της Δυτικής Οχθης δεχτούν να εγκατασταθούν εντός των συνόρων του Ισραήλ στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας με την Παλαιστινιακή Αρχή. Την ίδια στιγμή, θεωρείται δεδομένο ότι ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών στο Καντίμα θα συναντήσει δυσκολίες στο σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού και ως εκ τούτου πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανή την παραμονή του κ. Ολμερτ σε ρόλο μεταβατικού πρωθυπουργού μέχρι τα τέλη του έτους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ολμερτ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του Καντίμα στις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην κούρσα για τη διαδοχή του κ. Ολμερτ προπορεύονται η υπουργός Αμυνας, Τζίπι Λίβνι και ο υπουργός Μεταφορών, Σαούλ Μοφάζ, πλην όμως, αν διεξάγονταν σήμερα κοινοβουλευτικές εκλογές το συντηρητικό Λικούντ του γνωστού για τις σκληροπυρηνικές του απόψεις, Βενιαμίν Νετανιάχου θα επικρατούσε με σημαντική διαφορά του Καντίμα και των Εργατικών.

Ο 63χρονος κ. Ολμερτ κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από Αμερικανοεβραίο επιχειρηματία κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας και ενώ διατελούσε χρέη υπουργού Τουρισμού και δημάρχου της Ιερουσαλήμ. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Ο ισραηλινός Τύπος, ωστόσο, θεωρεί ότι η σύσταση της αστυνομίας σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου Ολμερτ. «Ο κ. Ολμερτ είναι ένα ετοιμοθάνατο άλογο», έγραψε η Χααρέτς. «Μπορεί να κλοτσάει ακόμα, αλλά οι κλοτσιές του είναι αδύναμες».

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2252&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote