Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μικρή απόσυρση από το Ιράκ και ενίσχυση στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ο Τζορτζ Μπους
Μικρή απόσυρση από το Ιράκ και ενίσχυση στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ο Τζορτζ Μπους Εκτύπωση E-mail
10.09.08

Στα ίδια επίπεδα μέχρι το τέλος του 2008 θα διατηρηθούν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ αν και μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ περίπου 8.000 στρατιώτες, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν με μία ταξιαρχία πεζικού και μονάδες των πεζοναυτών, ήτοι 4.500 στρατιώτες.

 

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο επιστρέφουν στις ΗΠΑ από το Ιράκ 1.000 πεζοναύτες, άλλοι 4.000 στρατιώτες μέχρι τον Φεβρουάριο και περίπου 3.400 σε δυνάμεις υποστήριξης.

 

Ωστόσο, ο Τζορτζ Μπους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθούν ακόμα περισσότεροι στρατιώτες από το Ιράκ αν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφάλειας στη χώρα. Αυτή η απόφαση φυσικά θα ληφθεί από τον επόμενο πρόεδρο με τον μεν Τζον ΜακΚέιν να δηλώνει ότι θα βασιστεί στη γνώμη των στρατιωτικών για την όποια αποχώρηση ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα να τάσσεται υπέρ της πλήρους αποχώρησης μέχρι το καλοκαίρι του 2010.

 

«Ο εχθρός στο Ιράκ εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος, εμείς βρισκόμαστε στην επίθεση και οι ιρακινές δυνάμεις γίνονται όλο και πιο ικανές να ηγούνται και να κερδίζουν στη μάχη», υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους. Πρόσθεσε ακόμη ότι η κατάσταση στο Ιράκ βελτιώνεται συνεχώς και ότι τα επιτεύγματα στον τομέα της ασφάλειας γίνονται μονιμότερα αλλά ακόμη εύθραυστα.

 

Σε ότι αφορά το Αφγανιστάν, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε στην ομιλία του ότι «παρά την καλή δουλεία που έχουμε κάνει στη χώρα, είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα βρίσκονται στο Ιράκ 145.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ στο Αφγανιστάν υπάρχουν 33.000.

 

Η απόσυρση των στρατιωτών –πρόκειται για περίπου μία ταξιαρχία- από το Ιράκ δεν είναι τόσο μεγάλη ή τόσο γρήγορη όσο αρχικά αναμένονταν. Οι Δημοκρατικοί τόνισαν ότι η απόφαση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ότι ο πρόεδρος δεν έχει κάνει αρκετά για να φέρει τα στρατεύματα πίσω στις ΗΠΑ και, ταυτόχρονα, για να ενισχυθούν οι δυνάμεις στο Αφγανιστάν όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

* Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος στη κυβέρνηση Μπους, μέχρι το τέλος του 2008 οι ξένες χώρες που διατηρούν στρατιωτική παρουσία στις ΗΠΑ θα μειωθούν σημαντικά και θα μείνουν ελάχιστες από τις 29 που βρίσκονται εκεί σήμερα. «Η πολιτική της 'επιστροφής μετά την επιτυχία' που εφαρμόζουμε στον στρατό των ΗΠΑ θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες και στη συμμαχία», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι «αναδιοργανώνουμε τη συμμαχία». Δεν έγινε γνωστό ποιες χώρες θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

 ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2251&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote