Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Φίμωσε τον Τύπο ο Αρχιεπίσκοπος
Φίμωσε τον Τύπο ο Αρχιεπίσκοπος Εκτύπωση E-mail
08.09.08

Αφωνία συνέστησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στη νέα ΔΙΣ, με την εισήγησή του για κατάργηση της θέσης του εκπροσώπου Τύπου της ΔΙΣ.

 

Το παράδοξο και εντυπωσιακό είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος πριν από τρία χρόνια, ως Μητροπολίτης Θηβών, στην προσπάθειά του να ασκήσει κριτική στον προκάτοχό του Χριστόδουλο διατύπωνε εντελώς διαφορετικές απόψεις. Και επειδή τα λόγια χάνονται αλλά τα γραπτά μένουν, ας θυμηθούμε τι ακριβώς έγραφε το δελτίο Τύπου της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας τον Ιανουάριο του 2005:
«Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος θα συνταχθεί στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου για κάθε ενέργεια που, ουσιαστικά και όχι ρητορικά, αποβλέπει και συμβάλλει στην κάθαρση και εξυγίανση του εκκλησιαστικού χώρου. Τέτοιες ενέργειες
-όπως έχει προτείνει και στο παρελθόν ο Σεβασμιώτατος- είναι:
1) Ο νέος τρόπος εκλογής Αρχιερέων.
2) Η ριζική αλλαγή του νόμου της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης.
3) Η πραγματική λειτουργία του συνοδικού συστήματος με σταδιακό και διακριτικό άνοιγμα των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας προς το πλήρωμα της Εκκλησίας και τα ΜΜΕ.
Οι ενέργειες αυτές προβάλλουν σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιτακτικές.
Τέλος, καλεί τον Αρχιεπίσκοπο να θυμηθεί τις εξαγγελίες του περί εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας.
Εκ του γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως
Θηβών και Λεβαδείας»
«Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», λέει ο λαός σχολιάζοντας αντίστοιχες περιπτώσεις ανθρώπων που, όταν βρίσκονται στην αφάνεια και σε ρόλο επικριτικό προς την εξουσία προκειμένου να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας στο πρόσωπό τους, λένε άλλα και όταν κατακτήσουν οι ίδιοι την εξουσία ξεχνάνε τι λέγανε, ξεχνάνε τις θέσεις τους, αρνούνται καν να προσπαθήσουν.
«Ο κόσμος μας έχει ταλαιπωρηθεί από τις υποσχέσεις, έχει βαρεθεί να ακούει λόγια και δεν έχει άδικο…», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε όταν έχουμε να παρουσιάσουμε έργο ουσίας. Για ''φούσκες'' και για ''εντυπώσεις'' δεν θα μας βρείτε κοντά σας».
Δηλαδή να υποθέσουμε ότι κάθε φορά που συνεδριάζει το ανώτερο όργανο της
Εκκλησιαστικής Διοίκησης ασχολείται με φούσκες;
Μας επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι δεν προτίθεται η Εκκλησία να ασχοληθεί και να πάρει θέση σε σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας;
Ή μήπως κάποιοι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο η Εκκλησία δεν θα δέχεται την κριτική των αποφάσεων ή της απραξίας της; Η απόφαση αυτή απομονώνει την Εκκλησία από τον κόσμο. Αποφεύγει να ενημερώνει τους δημοσιογράφους και κατ' επέκτασιν τον κόσμο. Αλήθεια, μήπως κάποιοι φοβούνται κάτι; Μήπως κάποιοι θέλουν να αποκρύψουν κάτι; Η Εκκλησία αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό και κανείς δεν έχει δικαίωμα να την απαξιώνει με αυτόν τον τρόπο. Η Εκκλησία πρέπει να έχει φωνή, γιατί έχει απόψεις και θέσεις.
Δεν ξεχνάμε τις συστάσεις του Αρχιεπισκόπου στην Ιεραρχία του Ιουνίου προς τους Αρχιερείς που εκφράζουν δημοσίως τις απόψεις τους να σιωπούν.
Ο κατήφορος είναι μεγάλος, αλλά ακόμη μεγαλύτερα είναι τα ερωτηματικά τα οποία γεννιούνται από αυτές τις αποφάσεις.
Μήπως το επόμενο βήμα θα είναι και η κατάργηση των τακτικών συνεδριάσεων της ΔΙΣ; Άλλωστε όλα σαν μια φούσκα ακούγονται, τη μια τσιχλόφουσκα, την άλλη σαπουνόφουσκα.
Κατάργησε την ενημέρωση
Ένα δώρο αντάξιο της φήμης του επιφύλασσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στους εκκλησιαστικούς συντάκτες. Με την αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους και στην πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με τη
νέα της σύνθεση πρότεινε, και βέβαια οι Συνοδικοί Αρχιερείς «ομόφωνα» το δέχθηκαν, να μην υπάρχει ενημέρωση στους δημοσιογράφους, ούτε Μητροπολίτης εκπρόσωπος Τύπου, αλλά ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης να διαβάζει το δελτίο Τύπου και να απέρχεται! Και δεν έφτασε αυτό. Την Πέμπτη κάλεσε τους εκκλησιαστικούς συντάκτες και στη σύντομη ομιλία του απαξίωσε πλήρως τους ίδιους και τους ιδιοκτήτες των Μέσων που εργάζονται. Και αυτά οι καλοί συνάδελφοι τα άκουσαν και πολλοί πέρασαν το «φτύσιμο» τους για «ψιχάλα». Και είπε ο Αρχιεπίσκοπος πως θα ξανασυζητήσει το θέμα στην προσεχή ΔΙΣ. Δεν είπε όμως πότε θα είναι... Θα συνεδριάσει λοιπόν πάλι στις 21 Οκτωβρίου, δηλαδή μετά από ενάμιση μήνα! Τότε ελπίζουν οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι ότι θα έχει ξεφουσκώσει το θέμα και κανείς δεν θα το ξαναθέσει... Γιατί και Συνοδικοί Μητροπολίτες που ρωτήθηκαν στη συνέχεια είπαν ότι είναι δική του απόφαση η κατάργηση της ενημέρωσης, με την οποία συμφωνούν, και ότι είναι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να την πάρει πίσω!
Υπάρχουν και κάποιοι δημοσιογράφοι που αντέδρασαν αμέσως και εκδήλωσαν στον Αρχιμανδρίτη Άνθη την αγανάκτησή τους για την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου, γιατί, όπως είπαν, βάλλει ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης διακίνησης των ειδήσεων και των πληροφοριών. Επίσης γνωστοποίησαν το γεγονός στα αρμόδια δημοσιογραφικά όργανα. Αλλά καμία βεβαιότητα δεν υπάρχει ότι η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ θα θιγούν από την ωμή παρακώλυση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και από την κατάργηση της ελευθεροτυπίας από τη διοικούσα Εκκλησία και θα πάρουν ζεστά το ζήτημα.
Πάντως εντύπωση προκάλεσε το «πνίξιμο» της συνταρακτικής είδησης από τα «προοδευτικά» ΜΜΕ, αλλά και το ότι ορισμένοι εκκλησιαστικοί συντάκτες αρνήθηκαν να υπογράψουν τη διαμαρτυρία για την ωμή παρεμπόδιση του έργου τους! Γίνεται πλέον φανερό ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο αφωνίας (όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο) της διοικούσας Εκκλησίας και λειτουργίας της «εν κρύπτω» και σιωπής για όσα την αφορούν, και αφορούν επομένως και τον λαό. Κατά τις υφιστάμενες ισχυρές ενδείξεις το υπάρχον από τον περασμένο Φεβρουάριο καθεστώς στην πληροφόρηση και στην επικοινωνιακή στρατηγική του Αρχιεπισκόπου θα ενταθεί. Πρόκειται για αγώνα να διατηρηθεί η θετική εικόνα του και η διοχέτευση σε δημοσιογράφους ορισμένων ΜΜΕ και για συγκεκριμένους λόγους εκ των υστέρων πληροφοριών, που δημιουργούν το εξιδανικευμένο «ίματζ» του, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, η οποία αδιάψευστη παρουσιάζεται όταν ο ίδιος μιλάει ή εμφανίζεται σε οποιοδήποτε γεγονός.

Μέχρι τώρα τέτοιες επικοινωνιακές ενέργειες ήταν η διοχέτευση της πληροφορίας ότι αποφάσισε να μένει στη Μονή Πετράκη, ενώ ο προκάτοχός του έμενε στο Ψυχικό... Ουδείς στη συνέχεια ενημέρωσε ότι από καιρό μένει στο Μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης, όπου ο προκάτοχός του έμενε για πέντε χρόνια! Επίσης, στο ίδιο επικοινωνιακό πλαίσιο ήταν η διοχέτευση πληροφοριών ότι δεν θα έχει φρουρά και ασφάλεια και ότι θα ομιλεί κάθε μήνα με τη νεολαία και με τους δημοσιογράφους (!). Η αλήθεια είναι ότι και τη φρουρά και την ασφάλεια διατήρησε και δεν είδε τη νεολαία και τους δημοσιογράφους! Επίσης για να δειχτεί το ενδιαφέρον του περί των αδυνάτων της κοινωνίας μας διοχετεύτηκε εκ των υστέρων η πληροφορία ότι πέρασε ιδιωτικά και «ινκόγκνιτο» από τόπους όπου συχνάζουν περιθωριακοί, όπως τα Εξάρχεια, ή αλλοδαποί, όπως η Ομόνοια, για να δει ο ίδιος την κατάσταση... Και για να είναι διαρκές και χωρίς απρόοπτα το αποτέλεσμα που επιδιώκεται, αποφασίστηκε να κλείσει απολύτως η στρόφιγγα της μη ελεγχόμενης πληροφόρησης και να στεγανοποιηθεί επικοινωνιακά ο χώρος γύρω από την οδό Αγίας Φιλοθέης και τη Μονή Πετράκη.
Τους δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος την Πέμπτη τους κατηγόρησε ευθέως και κατά πρόσωπο ότι τους ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό που κάνει θόρυβο και όχι η ουσία. Και συνεχίζοντας είπε ότι όταν κάνουν θόρυβο και μετά διαπιστώσουν ότι έπεσαν έξω δεν έχουν τη δύναμη να ανακαλέσουν. Και αυτό είναι, όπως είπε, «μεγάλη πληγή για την κοινωνία». Η μπάλα πήρε και τους εργοδότες των δημοσιογράφων όταν είπε ότι ξέρει τι κρύβεται πίσω τους και ξέρει τι γίνεται και πώς γράφεται και πώς τα γράφουν οι «ήρωες» δημοσιογράφοι. «Ήρωες» αλλά ανέντιμοι ως προς την είδηση και μακριά από κάθε δεοντολογία και ελευθερία έκφρασης... Αλλά όλες αυτές τις βαριές κατηγορίες κατά δημοσιογράφων και ιδιοκτητών δεν τις είπε ποτέ ο κ. Ιερώνυμος ως Μητροπολίτης Θηβών. Τότε χρησιμοποιούσε τους δημοσιογράφους και είχε άριστη σχέση με τους περισσότερους. Δεν τις είπε επίσης ποτέ όταν ο προκάτοχος του κτυπιόταν αλύπητα και τις περισσότερες φορές άδικα και κάτω από τη ζώνη επειδή είχε γνώμη που δεν ήταν αρεστή στην άθεη ιντελιγκέντσια. Και πολλές φορές οι επιθέσεις διευκολύνονταν μετά από δικές του δηλώσεις... Αφού όλοι οι δημοσιογράφοι, μετά από κάθε ενέργεια ή δήλωση του Χριστοδούλου, τον Θηβών εύρισκαν για δήλωση, γιατί τον θεωρούσαν επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Και καλά θυμήθηκαν δημοσιογράφοι και του έγραψαν και του είπαν ότι το 2005 πρότεινε το άνοιγμα των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας στα ΜΜΕ. Τότε φαίνεται δεν ίσχυαν αυτά που σήμερα κατηγορεί...
Ανέφερε και τον «Πνευματικό Νόμο» που, όπως είπε, «μπορεί να αργεί, αλλά δεν ξεχνάει κανένα». Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι σ' αυτό.
Και ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να γνωρίζει ότι ο «Πνευματικός Νόμος» ισχύει και για τον ίδιο και για το περιβάλλον του. Και «μηδένα προ του τέλους μακάριζε», όπως είπε και ο Σόλων. Και ως προς τα 2,7 δισ. δραχμές μακάρι, όπως είπε, να δοθούν πραγματικά στον λαό και όχι σε τίποτα ιδιώτες... Και αυτά βρέθηκαν γιατί δεν φαγώθηκαν από επιτηδείους... Και γιατί κατηγόρησε τους δημοσιογράφους για τον επίσκοπο Κερνίτσης; Αυτοί τον καταδίκασαν ή οι Μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων οι σημερινοί στενοί του συνεργάτες, Μητροπολίτες Φιλίππων Προκόπιος και Ιωαννίνων Θεόκλητος, καθώς και ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως Μελέτιος, αντιπρόεδρος σήμερα της ΔΙΣ; Γιατί για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι και δεν γίνεται και από τους εκκλησιαστικούς ταγούς κάποια αυτοκριτική; Τέλος, ο κ. Ιερώνυμος προανήγγειλε και την απομάκρυνση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Ιεραρχίας του προσεχούς Οκτωβρίου. Τον ψήφισε ο κ. Άνθιμος και τώρα τον ενοχλεί. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα Σεβασμιώτατε Θεσσαλονίκης και εσείς θα κρίνετε αν πρέπει να αποδεχθείτε τη μοίρα σας.

paron

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2244&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 08.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote