Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Μπαράκ Ομπάμα έπεισε τους Ελληνες
Ο Μπαράκ Ομπάμα έπεισε τους Ελληνες Εκτύπωση E-mail
08.09.08

Μπορεί οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν και Μπαράκ Ομπάμα, να εμφανίζονται περίπου ισόπαλοι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στην Ελλάδα όμως ο Αφροαμερικανός υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκεντρώνει «σταλινικού τύπου» ποσοστά και προηγείται με 82% στις προτιμήσεις των πολιτών.

Στον αντίποδα ο βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών εξασφαλίζει μόλις 5%.

Το σύνθημα της «Αλλαγής», που ευαγγελίζεται ο Ομπάμα, ανέκαθεν έβρισκε απήχηση στην ελληνική κοινή γνώμη. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι θετικές γνώμες για τον γερουσιαστή του Ιλινόις αγγίζουν το διακομματικό 81%! Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ακόμη και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. η δημοτικότητα του Αφροαμερικανού υποψηφίου φτάνει το 84%, ενώ τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ γύρω από τον Ομπάμα (92%) θα επιθυμούσε διακαώς ο ηγέτης του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Ούτε τους οπαδούς της Ν.Δ. δεν κατορθώνει να συγκινήσει ο Μακέιν και το ηρωικό του παρελθόν. Μόνο το 8% θα ψήφιζε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, του οποίου η δημοτικότητα στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 13%. Οι δε αρνητικές γνώμες για τον Μακέιν στις τάξεις της ελληνικής κοινής γνώμης ανέρχονται στο 66%, αναδεικνύοντάς τον ως... ακαταληλλότερο για πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ακόμη και η Αριστερά μοιάζει να ξεπερνά τον παραδοσιακό αντιαμερικανισμό της και να ψηφίζει δαγκωτό Ομπάμα σε ποσοστό 77%. Πάντως ένα αμετανόητο 21% των ψηφοφόρων της επιμένει στο γνωστό «Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας» και ρίχνει λευκό. Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής της Κυριακής», το 56% θεωρεί ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, είτε εκλεγεί ο Ομπάμα είτε ο Μακέιν. Παρ’ όλα αυτά η τοποθέτηση του φίλα προσκείμενου στις ελληνικές θέσεις, Τζο Μπάιντεν, στη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου του Ομπάμα δημιουργεί κάποιες συγκρατημένες ελπίδες σε περίπτωση επικράτησης του υποψηφίου των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο. Ετσι το 33% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα η εκλογή Ομπάμα, η οποία πιθανολογείται ότι θα επιφέρει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Το 56% πιστεύει ότι «μάλλον» θα υπάρξει απόκλιση από την εξωτερική πολιτική Μπους, αν νικήσει στις εκλογές ο Ομπάμα. Οι Ελληνες πολίτες έχουν λόγους να ενδιαφέρονται για την αναμέτρηση του Νοεμβρίου, αφού ένα σοβαρό ποσοστό (30%) έχει συγγενείς που ζουν ή εργάζονται στις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά μόνο το 11% έχει ταξιδέψει στην Αμερική. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 ατόμων στο διάστημα 3 - 4 Σεπτεμβρίου με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2240&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote