Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Υπό εποπτεία
Υπό εποπτεία Εκτύπωση E-mail
07.09.08

 

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε, σήμερα, ότι οι δύο οργανισμοί έκδοσης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων «Freddie Mac» και «Fannie Mae» (αποτελούν ολιγοπώλιο στην αγορά αυτή για περισσότερα από 40 έτη) «τίθενται σε καθεστώς εποπτείας» έως ότου τακτοποιηθούν σε ικανοποιητικότερο του σημερινού βαθμό τα οικονομικά μεγέθη τους.

 

Επιπλέον, ανακοινώθηκε η αντικατάσταση των Διευθύνσεων των δύο οργανισμών και ότι «θα στηριχτεί με σημαντικές αγορές εκ μέρους του αμερικανικού Δημοσίου η μετοχή αμφοτέρων στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης (...) χωρίς, πάντως, να γίνεται επίσημη αναφορά σε συγκεκριμένο αριθμό αγοράς μετοχών τους» από το Δημόσιο.
 
Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για ενέσεις «ρευστότητας» από το Δημόσιο και προς τους δύο οργανισμούς --της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
«Αντιμετωπίζουμε κατά τον καλύτερο τρόπο τον κίνδυνο για το χρηματιστηριακό σύστημα, που αποτελεί απειλή και για τον φορολογούμενο, εν μέσω της παρούσας οικονομικής κατάστασης», επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση του εν λόγω υπουργείου, της οποίας προηγήθηκε η συνέντευξη τύπου από τον ίδιο τον υπουργό των Οικονομικών, κ. Χένρι Πόλσον.
 
Η πλήρης επωνυμία των οργανισμών αυτών είναι: «Federal National Mortgage Association» (Fannie Mae) και «Federal Home Loan Mortgage Corporation» (Freddie Mac), για το λειτουργικό κεφάλαιο των οποίων υπάρχει ήδη η εγγύηση του αμερικανικού Δημοσίου.
 
Εξάλλου αμφότεροι οι στεγαστικοί οργανισμοί δανείζονται με σαφώς ευνοϊκότερους όρους από τις εμπορικές τράπεζες, σε σύγκριση με τον φορολογούμενο ιδιώτη.
 
Τεχνικά, αγοράζουν πολύ μεγάλο αριθμό στεγαστικών δανείων των εμπορικών τραπεζών (ποσοστό 40% του συνόλου), για τα οποία έχουν γίνει προσημειώσεις. Με τη μεγάλη κρίση στην αγορά ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης για τις τράπεζες, δημιουργήθηκαν προβλήματα ρευστότητας και για τους δύο ανωτέρω στεγαστικούς οργανισμούς.
 
Έτσι το υπουργείο Οικονομικών είχε προσφάτως διατάξει να μη μπορεί να ρευστοποιούνται χωρίς μία «προειδοποίηση» στο χρηματιστήριο Ν.Υόρκης οι τίτλοι τους.
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2237&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote