Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέο διάβημα
Νέο διάβημα Εκτύπωση E-mail
04.09.08

Σε νέο διάβημα σκοπεύει να προχωρήσει η ελληνική πλευρά μετά το περιστατικό παραβίασης το πρωί της Πέμπτης από τουρκική ακταιωρό, αλλά και την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει ότι βρισκόταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την Ντόρα Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, προσπάθεια να αποβιβάσει άγνωστο αριθμό αλλοδαπών, οι οποίοι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα, σε ερημική ακτής της Μυτιλήνης πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο όμως έγινε αντιληπτό από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκείνη την στιγμή περιπολούσε στην οριογραμμή, που μας χωρίζει από τα τουρκικά νερά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το τούρκικο σκάφος της γειτονικής Ακτοφυλακής, που μετέφερε τουλάχιστον 20 άνδρες και μάλιστα έπλεε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, βορειοανατολικά της Λέσβου, μόλις αντελήφθη την παρουσία του σκάφους του Λιμενικού Σώματος, ανέπτυξε ταχύτητα και χάθηκε στα τουρκικά νερά.

Στην ατζέντα των θεμάτων του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, εκτός από την τουρκική προκλητικότητα τέθηκαν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Στο θέμα της ονομασίας υπήρξε προβληματισμός για ενδεχόμενη απόπειρα καταχώρησης μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Οσον αφορά το Κυπριακό, μετά το τέλος της συνεδρίασης, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για «ομόφωνο, ομόθυμο και εξαιρετικά δυνατό μήνυμα στήριξης», προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Την στήριξη του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε και ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Σχετικώς με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο Α. Λοβέρδος έκανε λόγο για την «ανάγκη να δούμε μερικές πτυχές της πρακτικής που αφορά την πολιτικής μας», ενώ για την κρίση στον Καύκασο επισήμανε ότι πρέπει «να υπάρξει καταδίκη της γεωργιανής επίθεσης στο προσκήνιο». Και τόνισε: «Πρέπει να είναι σαφής η καταδίκη και η θέση της Ελλάδας απέναντι σε μια χώρα που προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα με την κίνηση των μηχανισμών του πολέμου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς, αναφερόμενος στην κρίση του Καυκάσου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες», ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ευρωβουλευτής Γεώργιος Γεωργίου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Γεωργία καταδίκασε τις ενέργειες του Προέδρου της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι και πρόσθεσε: «Διερχόμεθα μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε η Γιάλτα, ούτε το Βλαδιβοστόκ, που νοικοκύρεψαν την κατάσταση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2217&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote