Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επί της ουσίας στις 11 Σεπτεμβρίου
Επί της ουσίας στις 11 Σεπτεμβρίου Εκτύπωση E-mail
04.09.08

Στις 11 Σεπτεμβρίου αρχίζουν επί της ουσίας οι απευθείας διαπραγματεύσεις με πρώτα θέματα προς συζήτηση τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό της εξουσίας.

Αυτό ανακοίνωσε μετά τη λήξη της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο κ. Ντάουνερ ανέγνωσε επίσης μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, με το οποίο επαινεί τους ηγέτες για τη δέσμευσή τους για μιαν επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.

 Πνεύμα συνεργασίας

Την ελπίδα ότι οι δυο κοινότητες της Κύπρου θα αφήσουν κατά μέρος τις συγκρούσεις του παρελθόντος, θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και θα αναλάβουν κοινή δράση για να αποφασίσουν το μέλλον τους σε μια επανενωμένη πατρίδα εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι ο ίδιος, ''προσωπικά'', θα κάνει ''κάθε τι το δυνατό για την υλοποίηση αυτού του οράματος''.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ''έχει έλθει ο καιρός για να δοθεί τέλος στο από μακρού υφιστάμενο κυπριακό πρόβλημα και για να δοθεί στον κυπριακό λαό το καλύτερο μέλλον που του αξίζει''. Με δήλωσή του σήμερα κατά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και στην επίσημη κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε θερμό χαιρετισμό προς ''όλους κατά την επίσημη έναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό''.

''Σας καλωσορίζω, κ. Ντάουνερ ως Ειδικό Σύμβουλο και εσάς, κ. Ζεριχούν ως Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα και σας διαβεβαιώνω για την πλήρη συνεργασία μας'', δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
''Παρακαλώ να διαβιβάσετε στον Γενικό Γραμματέα την εκτίμησή μας'', πρόσθεσε, ''για το συνεχές ενδιαφέρον και υποστήριξη τόσο τη δική του όσο και των Ηνωμένων Εθνών''. ''Οι βάσεις για μια συμφωνία'', είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ''περιγράφονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, οι οποίες προβλέπουν το μετασχηματισμό του ενιαίου κράτους σε ένα ομόσπονδο κράτος''.

''Στις προσπάθειές μας'', συνέχισε, ''πρέπει να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζουν τη λύση μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μιαν και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα''.
''Σε αυτές τις πλήρεις διαπραγματεύσεις, που ξεκινούμε επίσημα σήμερα'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ''είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε τις βασικές αρχές που μέχρι τώρα μας συνόδευαν σε αυτή τη διαδικασία: να επιτύχουμε μια συμφωνημένη λύση μέσω της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα εγκριθεί από το λαό σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, να διασφαλίσουμε ότι οι Κύπριοι θα έχουν την ευθύνη για τη διαδικασία και ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια κυπριακή λύση από τους Κύπριους και για τους Κύπριους''.

''Μια άλλη βασική αρχή, η οποία πρέπει να τηρηθεί σε αυτή τη διαδικασία, όπως έγινε σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες'', πρόσθεσε, ''είναι ότι τίποτα δεν θα θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί πριν συμφωνηθούν όλα''.
''Πρέπει, επίσης, με συνέπεια'', τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ''να είμαστε προσηλωμένοι στη συμφωνημένη κοινή βάση που επιβεβαιώθηκε στις συναντήσεις μας: μια διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μιαν και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα''.

''Επιπλέον'', συνέχισε, ''πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ότι η Κύπρος είναι ένα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η λύση πρέπει να σέβεται και εφαρμόζει τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση''.
''Αναμένουμε'', είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ''ότι θα επιδειχθεί ένα νέο πνεύμα συμβιβασμού από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ότι όλοι θα σέβονται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ενωμένης Κύπρου''.

Ντάουνερ: Ιστορική μέρα

Το Κυπριακό δεν είναι ανυπέρβλητο πρόβλημα και οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα μπορούν και πρέπει να έχουν ένα επιτυχές αποτέλεσμα, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ κατά την έναρξη της πρώτης συνάντησης των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ο κ. Ντάουνερ είπε πως σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Κύπρο και επαίνεσε τους δυο ηγέτες για όλα όσα έχουν κάνει για να καταστήσουν αυτή τη συνάντηση δυνατή.

«Αυτή, ασφαλώς, είναι η δική σας διαδικασία και εμείς στα ΗΕ είμαστε έτοιμοι να σας υποστηρίξουμε υπό όλες τις περιστάσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες σας όπως θα τις εκφράσετε σε εμάς», είπε.
Ανέφερε πως είναι αξιοσημείωτο να αναγνωριστεί πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε ένα σχετικά σύντομο διάστημα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και δημιουργίας στερεών θεμελίων επί των οποίων να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε πως αυτό έχει συμβεί λόγω της σθεναρής και σταθερής ηγετικής ικανότητας των ηγετών και έχει διευκολυνθεί από τις εκατοντάδες συναντήσεις που έχουν γίνει σε τεχνικό επίπεδο.
Ο κ. Ντάουνερ είπε πως υπήρξαν «δύσκολες στιγμές κατά τους προηγούμενους μήνες και είναι πιθανόν να υπάρξουν περαιτέρω δυσκολίες και προκλήσεις μπροστά μας».

Την ίδια στιγμή, είπε, «το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο και οι διαπραγματεύσεις που ξεκινάτε σήμερα μπορούν, και πρέπει να έχουν ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Έχοντας αυτό κατά νου, κάποιος μπορεί να εντοπίσει αρκετούς λόγους για αισιοδοξία», πρόσθεσε.

O Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ είπε πως οι ηγέτες έχουν οικοδομήσει πάνω στους μακροχρόνιους δεσμούς και τη δέσμευσή τους για μια λύση για τη συγκρότηση ενός κοινού οράματος, που είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία. Επί της ουσίας, πρόσθεσε, ''οι κοινές σας δηλώσεις στις πρόσφατες συναντήσεις έχουν προχωρήσει πιο πέρα από ότι προηγουμένως για να καθορίσουν το πλαίσιο μιας λύσης. Επιπρόσθετα σε αυτό, υπάρχει πάρα πολλή δουλειά προς αξιοποίηση''.

Ο κ. Ντάουνερ είπε πως η δομή και ο ρυθμός της διαδικασίας είναι ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής, προσθέτοντας πως ''η ευρεία συμφωνία σας να έχετε μια γρήγορη έναρξη των συνομιλιών θα επιτρέψει στις ομάδες εργασίας, υπό την καθοδήγησή σας, να συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειές σας και να αναπτύξουν και άλλες απόψεις για εξέταση από εσάς''.

Ανέφερε ακόμη πως ''σε σχέση την εργασία των τεχνικών επιτροπών, έχετε ήδη συμφωνήσει επί ενός αριθμού μέτρων για βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων. Η έγκαιρη εφαρμογή αυτών των μέτρων θα δείξει στους Κύπριους με πρακτικούς τρόπους ότι οι κοινότητες μπορούν να ζήσουν μαζί και θα σας δώσουν επίσης το πολιτικό πεδίο να προχωρήσετε μπροστά''.

''Είστε οι κάτοχοι αυτής της διαδικασίας και, ως αποτέλεσμα, η συνεχιζόμενη ηγετική σας ικανότητα είναι το κρίσιμο στοιείο για να την κάνετε να πετύχει''. Υπό αυτή την άποψη, πρόσθεσε, ''το να δημιουργήσετε την πεποίθηση στους Κυπρίους ότι η επανένωση του νησιού θα αποβεί προς τη μεγαλύτερη ευτυχία και ευημερία όλων των Κυπρίων θα είναι, τελικά, υπέρτατης σημασίας''.

Διαβεβαίωσε τους ηγέτες ότι η στήριξη των ΗΕ και του ΓΓ θα είναι αμέριστη, προσθέτοντας πως ''ο διορισμός μου ως Ειδικού Συμβούλου, να σας βοηθήσουμε να οικοδομήσετε επί αυτού που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, και για να βρείτε και άλλο κοινό έδαφος, είναι μια ισχυρή ένδειξη αυτής της δέσμευσης''.

Ο κ. Ντάουνερ κατέληξε σημειώνοντας πως «είναι πραγματικό προνόμιο και τιμή να είμαστε μέρος αυτού του ιστορικού γεγονότος», προσθέτοντας πως ''μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού θα είναι η παντοτινή κληρονομιά σας και έμπνευση σε ένα κόσμο γεμάτο προβλήματα''.

 ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2213&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote